Zašto smo toliko potrešeni kada poznate ličnosti raskinu?

    19.01.2021.
    RECOMMENDED

    Teško je odlučiti koja vest je privukla više pažnje i zauzela više internet prostora prošle nedelje. Da li je to bio napad na Kapitol za koji smo se svi širom sveta tri puta uštinuli da proverimo da li sanjamo, to jest “9/11 društvenih mreža” kako ga je nazvao Politico, gde se pojavila i maskota fašizma u pantalonama na tregere sa krznom ili navodni, mogući, potencijalni razvod Kim Kardashian i Kanye Westa? Ovi italici su važni, zato što niko ne želi da završi sa tužbom i možda još važnije zato što ni jedna od pomenutih poznatih ličnosti nije zapravo potvrdila da će do razvoda sigurno i doći.

    A ipak, holivudska tračarska mlevilica- koja je manje mlevilica a više nešto nalik na fabriku gume u sred požara- sve vreme predviđa situaciju unapred i navlači crne oblake zbog predstojećeg raskida poznatog para teškog 2 milijarde dolara. Kanye se seli u London da ustanovi Nedeljne mise i tamo. Kim predstavlja jastučiće u “muzeju” što je zapravo kuća koju su zgradili ona i Kanye (koja joj se ruku na srce nikada nije ni sviđala). Kim je angažovala “kraljicu razvoda” Lauren Wasser, koja je zastupala Johnny Deppa u njegovom razvodu od Amber Heard. Čekajte… Kanye se zapravo seli u Altantu. Pridržite mi jastuče! Kim zapravo prodaje kuću! I tako dalje i tako dalje.

    „Odavno postoji teorija da je ponašanje slavnih reflektovana i pojačana verzija našeg sopstvenog ponašanja. Postoji osećaj da, ako oni nešto ne mogu, ne može niko“

    Ovo nerazmrsivo klupko tračeva, je definisalo nasleđe Kardashian klana. Tračevi su pratili i Kylienu trudnoću mesecima pre nego što je potvrdila rođenje Stormi na Instagramu. O Kendall se pričalo da je gej. Za Bruce se govorkalo da je trans mnogo pre nego što se pojavio kao Caitlin. Za Kourtney i Scotta se pričalo da raskidaju godinama unazad pre nego što se to zaista i dogodilo.

    Tako se i Kimye navodno, potencijalno, kako tračevi kažu približavaju razvodu. A internet istinski ne interesuje da li je to tačno ili nije. Godinama sam pokušavala da kultivišem i unormalim svoju vezu sa internetom, zbog sopstvenog zdravog razuma i uštede vremena. Ali vesti o Kardashian razvodu nađu put do svih, kao vrsta invazivne osmoze. Celebrity tračevi su, ukoliko je to uopšte moguće, postali još značajniji tokom pandemije. “Pandemija je učinila da vrednujemo ono što nam je zaista važno” je bila jedna od mudrih izjava tokom prošlog proleća. “Male stvari jednostavno više nisu važne.” U tom svetlu nam je i bio privlačan skandal o Hilariji/Hilary Baldwin. Priče kao ova su distrakcija. One nam skreću pažnju od teške realnosti kao što je koronavirus, naša suludo polarizovana politika, klimatske promene, i preteći ekonomski kolaps. Ali, da li su tračevi o Kimye braku i razvodu distrakcija ili- čak i dok puzimo kroz ostatke sveta koji smo nekada poznavali- glavni događaj?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611071019946117.png

    “Brinem o nekim celebrity raskidima više nego o sopstvenim”, rekla mi je urednica, kada je poručila ovaj tekst. Pitala sam na Twitteru koji celebrity raskid je najviše potresao ljude i dobila sam preko 450 odgovora, što ovaj post ujedno čini i najpopularnijim svih vremena na mom Twiteru. Zbog nekih odgovora sam se naglas smejala, za neke raskide nisam ni znala, a sve to me je izuzetno dugo zadržalo za radnim stolom s obzirom na to da sam upala u rupu Google Image rezultata i naleta nostalgije. Kermit i Miss Piggy. Barbie i Ken (OK, kada su ONI raskinuli?). Britney i Justin su se često pojavljivali u odgovorima. Raskid dve kanadske plave pop zvezde je bio težak udarac za milenijalska tinejdž srca puna nade. Dawn French i Lenny Henry (legendarno). Jenna Dewan i Channing Tatum. (Bog blagoslovio “Step Up” – koji sam non stop gledala na fakultetu). Redknapps. Cheryl i Liam. Michelle i Heath. Katie Price i Peter Andre (to je bilo baš tužno. Nešto je ostalo vrlo nerazrešno u tom raskidu.) Dani Dyer i Jack Fincham. I, naravno, oni zbog kojih smo ‘savesan raskid’ dodali u naše rečnike: Gwyneth i Chris. Mnogi su rekli da još uvek tuguju zbog parova koji su prestali da postoje kao zajednica pre više od decenije, čak iako se čini da ti poznati su vrlo okej sa novom situacijom, i nastavili su dalje sa svojim životima i drugim vezama, i imaju fudbalski tim dece. Ubedljivo najviše odgovora je došlo za Jen i Brada- čiji je jraskid postao fenomen u popularnoj kulturi, posebno kada je Angelina Jolie stupila na scenu, sa Paris i Nicky Hilton koje su se pojavile u legendarnim TEAM ANISTON i TEAM JOLIE. Kao i sve basic bitches ja sam želela Team Aniston majicu. Avaj, eBay je ostao bez njih.

    “Poznate ličnosti su najplaćeniji ljudi- oni imaju vidljivost i prestiž koji povezujemo sa statusom, koji se bazira na kvalitetima kao što su privlačnost i prekomerne količine novca. Naravno da želimo da ih gledamo” piše psiholog Mitch Prinstgein u svojoj knjizi “Popular”. “Naša opsesija statusom je biološki programirana i iako deluje detinjasto biti opterećen takvim temama ili konzumirati celebrity sadržaj, to je tako zato što nas oni podsećaju na period u našim sopstvenim životima kada je cvetala naša neobuzdana težnja za društvenim nagradama i priznanjima.” Drugim rečima, pratiti veze poznatih ličnosti iz daleka (i to iz veoma veoma daleka, uprkos lažnoj bliskosti koju društvene mreže nude) je pomalo kao gledati kul decu u školi. Podsvesno se nadamo da ćemo gledanjem, opservacijom statusa, akumulirati sopstveni.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611071019904059.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611071019210335.png

    Ali da li poznate ličnosti zaista funkcionišu kao ogledalo našeg života? Tvrdila bih da oni nude nešto više kao dezorijentirajuće prelamanje- kako bi naši životi mogli izgledati ako bi bili izmenjeni neverovatnom količinom kontrole, nadziranja, novca i priznanja. Da li su šanse u korist ili protiv Kimye para? Ako je poznatim ličnostima lako da vode živote tehnikolor slave i privilegija, moguće da im je teže da vode normalne živote. Kim i Kanye nisu nimalo poput nas. Ali to ne znači da se mnogi ljudi neće osećati povređeno ako se razvedu. “Kanye je taj o kome treba da brinemo” kaže Raven. „Kimin lični brend je jači od njenog braka. Ona može biti slobodna i dalje napredovati. “ Dakle, čekamo.

    Ovaj tekst je prvobitno objavljen na buro247.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: