Upalimo svetla na fakultetima i rasterajmo čudovišta

    06.06.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/arhcover.gif

    Nakon tektonskih talasa serijskih progovaranja o nasilju i uznemiravanju, ona su se očekivano nastavila. Poslednje hrabro ustajanje protiv ugrožavanja osnovnih prava dočekao nas je na Instagramu, gde je u okviru anonimnog naloga anketa_arh.bg više od 500 studentkinja Arhitektonskog fakulteta podelilo svoja iskustva sa uznemiravanjem od strane istog profesora. Studentkinje su pisale o tome kako ih je profesor neprikladno komentarisao, dodirivao, ucenjivao, puštao pornografski sadržaj na predavanjima, dovodio u neprijatne situacije i učinio da nešto što bi trebalo da se podrazumeva – pravo na dostojanstveno i bezbedno obrazovanje bude ugroženo. Brojnost ovih poruka i repetativnost obrazaca ponašanja ukazuju da su se uznemiravanja dešavala u dužem vremenskom periodu, bez pauze i nema sumnje da je neko za ovakvo ponašanje jednog profesora sigurno znao, ali je rešio da zažmuri. 

    Problem seksualnog uznemiravanja u obrazovnim ustanovama nije nešto što se desilo samo sad, već je tvrdo ukorenjen problem na koji se najčešće žmuri, zbog „ugleda“ institucija ili određenih zaposlenih, bežanja od odgovornosti, ili jednostavno nedavanja pažnje i potrebnog nivoa ozbiljnosti problemu, a problem je više nego ozbiljan. Posledice trpljenja neprimerenog ponašanja od strane profesora mogu biti razarajuće za mentalno zdravlje mladih žena, mogu učinti da napuste studiranje, povuku se u sebe, krive sebe za to što im se dešava, ili, kako je i jedno svedočenje pomenutih studentkinja navelo, postanu neko sasvim drugi u nadi da će takvo ponašanje prestati. 


     

    Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme. Ovo je pokazalo istraživanje Mladi i iskustva seksualnog nasilja Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je pre nekoliko godina pokrenuo kampanju “Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja” u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

     

     

    Pored iskustva studentkinja i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80% njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno, student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.

     

     

    Iako alarmantni podaci, po ovom pitanju nije učinjeno ništa urgentno. U Srbiji svega šest fakulteta ima usvojene pravilnike o seksualnom uznemiravanju – u Novom Sadu Filozofski fakultet, a u Beogradu Filozofski Fakultet, Fakultet političkih nauka, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), Pravni fakultet Univerziteta Union, a FDU je poslednji fakultet koji je pre nekoliko meseci usvojio Pravilnik sa ovom namerom. 

     

     

    U vezi sa slučajem na Arhitektonskom fakultetu, uprava se oglasila i rekla da će uskoro reagovati po pitanju optužbi, ali ono što me najviše muči jeste klima i atmosfera koju je sistem kreirao, u kojoj se čudovišta osećaju slobodno da divljaju, ugrožavaju, proždiru svoje žrtve znajući da u tim mračnim hodnicima i učionicama niko neće upaliti svetlo. Ona veruju u sistem, jer je očigledno on uz njih. Na svojim tronovima, u profesorskim i direktorskim foteljama, oni se osećaju udobno i bezbedno, znajući da ih neko štiti i da taj isti neko godinama trenira studentkinje da ćute. Čudovišta su pustila korenje po fakultetima i očigledno ne zaziru ni od čega, jer bahato, bezobrazno i bestidno na predavanjima prezentuju ponašanja potpuno nedopustiva za bilo koji životni prostor, a kamoli onaj zadužen za usavršavanje i obrazovanje. 

     

     

    Vreme je da se svetla upale, da studentkinje budu te koje će se osećati bezbedno i imati poverenja u obrazovnu instituciju, a ne čudovišta. Pravilnici su okej, ali potrebno da je svaki prestup bude sanksionisan i kažnjen, a ne zaboravljen i propušten. Seksualno uznemiravanje je vrlo verovatno prisutno na svakom fakultetu i hiljade devojaka ćuti i čeka njihove incijative. U suprotnom, sami fakulteti postaće mračni patrijarhalni dvorci i kuće strave i užasa sa jasnom porukom da žene tu nisu dobrodošle. Upalite svetla i otvorite oči. 

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: