Pretraga

\"Art Weekend Belgrade\" manifestacija na preko 20 gradskih lokacija

"Art Weekend Belgrade" manifestacija na preko 20 gradskih lokacija

Tekst: BURO.

Ako ovog vikenda nemate ideju šta da radite, onda obratite pažnju jer je u našem glavnom gradu u toku vrlo intresantna manifestacija. Art Weekend Belgrade 2021 otvorena je u sredu, 20. oktobra u Hotelu Beograd velikom izložbom "Hotel Beograd" kao centralnim događajem koji će obeležiti ovogodišnje izdanje festvala. Više od 50 umetnika, umetnica i umetničkih grupa predstavilo je svoje radove u 68 soba Hotela Beograd tokom devet dana koliko će izložba trajati, a biće otvorena do 29. oktobra svakog dana od 12 do 17 časova.

"Art Weekend Belgrade" manifestacija na preko 20 gradskih lokacija (фото 1)

AWB tim je prepoznao ovu zgradu kao idealnu lokaciju koja bi predstavila lokalnu umetničku scenu. Petospratna zgrada hotela izgrađena je 1937. godine na uglu ulica Balkanske i Nemanjine. Odmah posle Drugog svetskog rata je nacionalizovana, a nedavno i vraćena starim vlasnicima. Izložbu kurira An Paenhuysen, kustoskinja koja živi i radi u Berlinu. Činjenica da u nazivu sadrži Beograd i da je stari hotel van funkcije sa preko 60 soba koje mogu poslužiti kao prostori za promociju umetnika, AWB timu se zgrada Hotela Beograd učinila kao odlična lokacija za ostvarivanje ideje koju su imali.

"Art Weekend Belgrade" manifestacija na preko 20 gradskih lokacija (фото 2)

Art Weekend Belgrade je manifestacija koju je KC Grad pokrenuo u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene, upoznavanja šire javnosti sa radom lokalnih umetnika i omogućavanja susreta i saradnje sa inostranim kustosima. Pored velike izložbe u Hotelu Beograd na kojoj će umetnici predstaviti radove u različitim medijima, od slikarstva, crteža, skulpture do performansa, video, zvučnih i svetlosnih instalacija, program se sastoji od pratećeg programa na raznim lokacijama u gradu, odnosno posebno pripremljenih izložbi u galerijama i umetničkim prostorima (20 - 24. oktobra), među kojima su Gradska Galerija Kulturnog centra Grad, Muzej savremene umetnosti, Galerija-Legat Čolaković, U10, Galerija Singidunum, Mala galerija ULUPUDS, 03ONE Galerija, Galerija 1250, Galerija Blatobran, Galerija Rima, Institut Servantes, Galerija Zvono, Galerija B2, Remont, Kulturni centar Beograda, Umetnička galerija Stara kapetanija, Eugster, Kulturforum, ODKR, Hestia, Transformart Galerija, Kvaka 22, Galerija Novembar i Nova galerija vizuelnih umetnosti.

"Art Weekend Belgrade" manifestacija na preko 20 gradskih lokacija (фото 3)

Program u Hotelu Beograd obuhvatiće i gostovanja vodećih domaćih i inostranih profesionalaca iz oblasti savremene umetnosti, razgovore i predstavljanja kustosa iz Nemačke, Italije, Švajcarske i Švedske.

"Art Weekend Belgrade" manifestacija na preko 20 gradskih lokacija (фото 4)

Savremeni umetnici su "zauzeli" prostor nekadašnjeg hotela i svako od njih doneo je jedinstvenu perspektivu i stvorio je instalaciju koja se bavi aktuelnim pitanjima modernog sveta. Zato je ovaj kišni vikend savršena prilika da se uputite u centar grada i lagano prođete kroz sve umetničke postavke. Inspiracia čeka!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor