Britanski muzej mode otkupio zaštitno odelo Naomi Campbell

    22.12.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/12/cover_naomi_muzej.jpg

    Znamo da prošla godina zvuči predaleko da bi se uopšte pričalo o njoj ali da li se sećate vrelog leta 2019. kada je snimak u kom supermodel Naomi Campbell objašnjava svoju aerodromsku rutinu preplavio internet. Njena rutina se praktično sastoji iz brisanja svakog milimetra svega sa čime dolazi i potencijalno može doći u kontakt, prekrivanja sedišta i sveopšte dezinfekcije. “Obrišite sve što dotaknete” objašnjava Naomi “To je ono što ja radim u svakom avionu. Ne zanima me šta ljudi misle o meni, u pitanju je moje zdravlje i tako se osećam dobro.” Tada nas je njeno ponašanje mahom zabavljalo, neki su ustanovili da ima ozbiljan opsesivno-kompulsivni poremećaj i da je tako nemoguće živeti, ali pogodite šta? Godinu dana kasnije, smo potvrdili da je ipak moguće pa se iz perspektive 2020. čini se da je Naomi bila svojevrsni prorok onoga kako ćemo živeti jer se u međuvremenu od tada do sada, svakodnevica svela na konstantno brisanje i dezinfekciju. Budimo realni, nije tako slučajno da se Naomi okomila baš na avione, jer sada dokazano znamo da su najviše i pripomogli tome da se virus proširi s kraja na kraj sveta. Rečju, svet bi možda bio daleko drugačiji danas da smo svi bili barem malo više Naomi.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/12/1608652194393467.jpg

    Ako imamo na umu da je ovaj video iz godine kada korona nije bila ni u rečnicima ni u ideji, jasno je da je Naomi u doba pandemije podigla igru na sasvim novi nivo. Dok su ove godine u martu svetske vlasti većale da li uopšte treba nositi masku ili je to apsolutna glupost, da li je to samo preterivanje azijskih zemalja čiji su stanovnici zbog zagađenosti svakako već navikli na maske ali to nama ovde ne treba, ili je zapravo u pitanju nova neophodnost u sprečavanju širenja virusa koji je zaista ozbiljan, Naomi se pojavila u zaštitnom odelu. Iz ove perspektive nismo sigurni da li nam se time još jednom obratila iz budućnosti i pokazala kako će stvarnost izgledati za narednih godinu dana, ali jeste još jednom privukla pažnju svih i postala sinonim vremena koje živimo.

    Suludo kao što i izgleda, ovo njeno odelo je ogledalo savremenog doba, a sa tim se očigledno slažu i iz Muzeja mode u Batu u Velikoj Britaniji, budući da su otkupili Naomino zaštitno odelo za svoju kolekciju. I sama Naomi se zbunila na ovu informaciju i njena prva reakcija je bila “Ozbiljno? Zašto bi to želeli?”. Ipak, ako uzmemo u obzir da je ono što nosimo gotovo uvek kroz istoriju oslikavalo vreme u kom živimo, nemati supermodele na pistama, nemati revije, nemati Nedelje mode, ali imati super modela koji nosi zaštitno odelo na ulici, govori zaista mnogo o tome kakvo je i na koliko nivoa iščešeno vreme koje živimo. U kojoj meri se sve promenilo i šta je naša nova realnost. Činjenica jeste da nije da baš svi nosimo zaštitna odela, ali i to da će kada sve ovo jednom bude juče, ovo biti prilično važan eksponat. Jednom, kada se recimo 2099. bude pričalo o ludoj 2020. ovo odelo, i činjenica da ga je nosila supermodel će biti ultimativni muzeološki dokaz o tome kroz šta smo prošli ove godine. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: