Danas slavimo IDAHOT i podsećamo na nove pobede koje moramo ostvariti

    17.05.2022.
    RECOMMENDED

    Danas obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT). Ovaj dan se u svetu obeležava od 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na nasilje i diskriminaciju lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba. Na današnji dan 1990. godine homoseksualnost je uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije. Ovaj dan je jedan od najznačajnijih u istoriji borbe za prava LGBT+ prava, te ga mnoge nevladine organizacije obeležavaju na poseban način. Iz organizacije Da se zna najavljena je koncert žurka, a organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris organizuje danas od 17 časova na Trgu Republike biciklističku vožnju pod sloganom “Naša tela. Naši životi. Naša prava”.


    Međutim, ovaj dan nije samo dan za slavlje već i za glasno pričanje o aktulenim problemima sa kojima se suočava ova zajednica, a kojih je nažalost još uvek mnogo. Od januara 2017. do kraja juna 2020. godine zabeleženo je 166 nezakonitih postupaka motivisanih seksualnom orijentacijom žrtve, a 57 je prijavljeno policiji, pokazuje Istraživanje „Podaci, a ne zvona i praporci“ organizacije Da se zna. Kada su u pitanju prijavljeni slučajevi, fizičko nasilje zabeleženo je u 45,6 odsto slučajeva, psihičko u 36,8 odsto slučajeva, pretnji je bilo 29,8 odsto, a uništavanja imovine i vandalizma u 17,5 odsto.

    Istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), objavljeno u septembru 2021, ukazuje na to da polovina ispitanih građana u Srbiji iskazuje negativan stav prema ljudima suprotnog seksualnog opredeljenja.

    Jedan od prvih koraka o kojima se već dugo priča i koji se pompezno najavljuje, a koji bi značajno uticao na život LGBT+ zajednice u Srbiji je konačno donošenje Zakona o istopolnim zajednicama. Iako je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić  izjavila je da je njeno ministarstvo završilo Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, te da je sada na Vladi Srbije da odluči kada će ga usvojiti, na to se još uvek čeka. Zakon bi istopolnim parovima dozvolio registraciju partnerstva kako bi dobili neka od osnovnih prava koja do danas nemaju – poput prava na podelu imovine, nasleđivanja partnera ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti, te posete partnera u bolnici ili zatvoru.

    Saznaj više:
    Povezani članci: