Eko Novi Sad i omaž „dunavskom moru“

    18.07.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/dunav_cover.jpg

    Prošle nedelje za vas smo odabrali nezaobilazne ekološke stanice, a izgleda da incijative i događaji sa temama i ciljem dizanja ekološke svesti postaju sve brojniji, što nas posebno raduje. Svaka promena polazi od pojedinca, te ukoliko iole razmišljate o budućnosti planete na kojoj živite, ali i alarmantnoj sadašnjosti, ovakve vrste događaja sjajna su prilika da svoja zelena saznanja nadogradite, unapredite, i ono najvažnije – inspirišete sebe za neku mikro promenu koja će uticati na makro nivou. 

    Ovoga puta, žarište sadržaja eko osvešćivanja dešava se u ovogodišnjoj prestonici kulture – Novom Sadu. Naime, od 22. do 31. jula u Novom Sadu održaće se multidisciplinarna manifestacija ispod Mosta Slobode, u okviru Paviljona Štrand, i šire – programskog luka „Dunavsko more“ Evropske prestonice kulture. U fokusu višebrojnih programa, od umetničkih praksi, do debata i koncerata, biće budućnost Dunava i pitanje zagađenja jedne od najvećih evropskih reka.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1658142000814177.jpg

    Reciklaža, otkrivanje biodiverziteta, izložbe radova napravljene od prirodnih, biorazgradivih materijala, performansi… Samo su neke od aktivnosti koje vas čekaju na ovoj desetodnevnoj manifestaciji. Pokrenuće se i pitanje rešenja održivog života na relaciji pojedinac-zajednica, opstanak živog sveta u urbanim sredinima, ali i alternativnih modela umetničke produkcije, otpada i zagađenja.

    Kroz konkretne projekte, posetiocima će biti predstavljena potencijalna rešenja za ekološke probleme sa kojima se danas susreću ne samo stanovnici Novog Sada, već cele zemlje. Jedan od takvih je i Ekotisak u organizaciji Centra za promociju nauke. Ekotisak istražuje karbonski otisak Novosađana, a sve kroz prizmu umetnosti i nauke. Opipljivi, merljivi podaci pretočeni su u umetničke radove, u ovom slučaju Klimatsku kapsulu. Ovaj rad prikazaće zagađenje i vlažnost vazduha u budućnosti.

    Takođe, tu je i Ekotopija, u pitanju je ambijentalna prostorna instalacija, osmišljena kao taktilno i senzorno iskustvo, uranjanje u antropocen (epoha u istoriji Zemlje koju oblikuju ljudi, poslednjih 12 hiljada godina). Instalacija je sastavljena od nekoliko radova – kuće, radio stanice, kataloga i bašte. Njihova postavka za cilj ima suočavanje posmatrača sa kompleksnom mrežom uzročno-posledičnih odnosa.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1658142000962174.jpg

    Pokrenuće se i pitanje problema konzumerizma i materijalne hiperprodukcije, posledicama neodrživih navika, ali i suočavanje sa istim. Razmatranje drugačije percepcije i rešenja problema jeste i poenta celokupnog Paviljona Štrand.

    Pored Paviljona Štrand, u Kreativnom Distriktu na Limanu, biće razvijena urbana bašta. U subotu 23. jula, od 16 do 19 časova na Štrandu će biti održana radionica „Pčele – više od meda“ u čijem fokusu će biti ova najvažnija stvorenja na planeti. Sutradan na istoj lokaciji, održaće se radionica „Skriveni svet insekata“.  Posetioci će moći da vide zbirke insekata i insekte pod lupom, a samim tim i na taj način i raznolikost sveta insekata i živog sveta oko nas. 

    Očekuju vas i projekcije zelenog bioskopa na otvorenom, pod palicom filmskog festivala Slobodna zona. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: