Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda

    10.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/vikendvodic_cover.jpg

    Ozbiljni smo kada kažemo da je gužva u gradu jer samo večeras postoji pregršt jako dobrih stvari, da ćete morati veoma pažljivo da birate prema sopstvenim prioretitima, ili jurite naokolo po gradu, što takođe nije tako loša ideja. Ovog vikenda nije pitanje gde ići, nego gde otići prvo. Dane pred nama će mahom obeležiti sjajne izložbe, ali i dobar, svež zvuk tako da napravite svoju listu i u obilazak!

     

    Festival nesvrstanog stripa je doživeo svoje deseto izdanje i nastavio da bude jednako svež, alternativan i drugačiji. Ima pregršt pod-događaja u okviru festivala, od koncerata preko izložbi do projekcija, na više lokacija u gradu, na vama je samo da izaberete.

     

     

    BeGe Vege- vikend užitak

    12. i 13. oktobar

     

    Najbolja kombinacija je ako uspete da provedete dan i korisno i lepo i zabavno, a kad je vreme za BeGe Vege festival, onda je barem za taj vikend izvesno da će tako i biti. BeGe Vege je festival zdravlja, veganske ishrane i miroljubivog i održivog načina života, nastao iz želje da se proširi svest o empatiji prema svim živim bićima. Očekujte puno zaista dobre hrane: od sirovih torti i kolača, preko veganskih burgera i kobasica, do namaza. Dosta predavanja i radionica o benefitima biljne ishrane, ekologiji, zero waste-u, permakulturi, organskoj hrani, i još više istinski dobrog osećaja.

     

     

     

    U okviru manifestacije Art Weekend Belgrade, 10. oktobra Dim predstavlja izložbu „Weekend Lovers“ crnogorskog umetnika Dante Buua. Sa polazištem u intimnosti, njegov rad se bavi brutalnošću sopstvenog društveno-kulturnog okruženja, kao i sveprisutnim otuđenjem u društvu. Dante kroz ceo svoj opus preispituje i dekonstruiše rodne uloge, identitete, seks i stereotipe koji se uspostavljaju kroz mehanizme moći.

     

     

    Veče sa Rumenom Bužarovskom

    — KROKODILov centar za savremenu književnost

     

    Ako je suditi po njenom nastupu na ovogodišnjem Festivalu KROKODIL, očekuje nas još jedno fenomenalno veče i inspirativan razgovor sa jednom od omiljenih autorki iz regiona, koju smo zavoleli kako zbog knjige „Moj muž“ tako i najnovijeg romana „Nikuda ne idem“.

     

     

    grupna izložba NEXT Balkan

    — Ostavisnka galerija i KC Magacin

     

    Izložba NEXT Balkan prikazana je u Sofiji u saradnji sa DOMA Art Foundation, kao prva od dve izložbe srpskih i bugarskih savremenih umetnika mlađe generacije, kojima se obeležava početak rada regionalne platforme za razvoj umetničke produkcije i tržišta mladih umetnika u zemljama Balkana. Posle Sofije se seli u Beograd i otvaranje je u subotu 12. oktobra u 19h. Sveži povetarac i dobra energija koju nikako ne treba propustiti.

     

     

    Art Weekend Belgrade

    — trideset lokacija u gradu

     

    Od 10. do 13. oktobra počinje prvi Art Vikend u Beogradu, četvorodnevna manifestacija koju KC Grad pokreće u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene, a održavaće se na preko 30 lokacija u Beogradu i okolini. Program se sastoji od posebno pripremljenih izložbi u galerijama, konferencijskog dela i pratećeg programa na raznim lokacijama, organizovanih art – tura, vođenja kroz izložbe, kao i gostovanja vodećih domaćih i inostranih profesionalaca. Ukoliko volite umetnost, ovo su vaša četiri dana za upoznavanje i istraživanje. Sva dešavanja pogledajte na njihovom sajtu, ili FB stranici, i odaberite najzanimljivije (za neke smo vam i mi pomogli) i pravac u istraživanje art scene!

     

     

    Legendarno ime koje se pored fotografije neumitno vezuje i za berlinsku klabing scenu. U čuvenom Berghain / Panorama Baru, Sven je „face check“. Tokom 2018. godine po prvi put u trideset godina dugoj karijeri, Sven Marqurdt, radio je na projektu izvan Berlina, čiji je rezultat izložba koja se otvara sutra. Veliku inspiraciju koju je pronašao u Beogradu tokom svoh dvomesečnog rezidencijalnog boravka pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani koje je sretao tokom boravka u našem gradu.

     

    FÖLLAKZOID + Roza

    — Elektropionir

     

    Psihodelični čileanski trio FÖLLAKZOID svoj premijerni koncert u Srbiji održaće u subotu 12. oktobra u 21 časova u beogradskom klubu Elektropionir. Za njihove nastupe mnogi kažu da su više ritual nego svirka, i potpuno nadiskustvo koje obuzima i posetioce i same autore. Eklektično, psihodelično, živo… trance sa Anda koji definitivno treba čekirati.

     

     

    “Posle krize” 8.Goethe FEST

    — Dvorana kulturnog centra Beograda

     

    Svake godine, sada već osmi put za redom, Berlinale se barem na kratko preseli u Beograd, i stignu nam najzanimljiviji naslovi, kako debitantskih ostvarenja, tako i od potvrđenih genijalaca nemačke kinematografije. Ove godine posebnu pažnju privlače ostvarenja “Melanholična devojka” Susanne Heinrich, za koje su odmah po premijeri stigle kritike da je retko koji debi film tako načitan i tako zabavan, i jedan od retkih koji zaista ima feminizam kao centralnu temu. Zatim “Systemsprenger” nosilac Srebrnog medveda, rad Nore Fingscheidt koji se bavi sistemom pedagoške i medicinske podrške koji zakazuje na svim planovima, i “Bio sam kod kuće” Angele Schanelec koji se bavi promišljanjem preživljavanja i time koji je značaj smrti u životu.

    Otkrijte svoje nove superzanimljive naslove i nove autore, od 10. do 15. oktobra.

    Saznaj više:
    Povezani članci: