Pretraga

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda

Tekst: BURO.


Ozbiljni smo kada kažemo da je gužva u gradu jer samo večeras postoji pregršt jako dobrih stvari, da ćete morati veoma pažljivo da birate prema sopstvenim prioretitima, ili jurite naokolo po gradu, što takođe nije tako loša ideja. Ovog vikenda nije pitanje gde ići, nego gde otići prvo. Dane pred nama će mahom obeležiti sjajne izložbe, ali i dobar, svež zvuk tako da napravite svoju listu i u obilazak!

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 1)

 

Festival nesvrstanog stripa je doživeo svoje deseto izdanje i nastavio da bude jednako svež, alternativan i drugačiji. Ima pregršt pod-događaja u okviru festivala, od koncerata preko izložbi do projekcija, na više lokacija u gradu, na vama je samo da izaberete.

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 2)

 

BeGe Vege- vikend užitak

12. i 13. oktobar

 

Najbolja kombinacija je ako uspete da provedete dan i korisno i lepo i zabavno, a kad je vreme za BeGe Vege festival, onda je barem za taj vikend izvesno da će tako i biti. BeGe Vege je festival zdravlja, veganske ishrane i miroljubivog i održivog načina života, nastao iz želje da se proširi svest o empatiji prema svim živim bićima. Očekujte puno zaista dobre hrane: od sirovih torti i kolača, preko veganskih burgera i kobasica, do namaza. Dosta predavanja i radionica o benefitima biljne ishrane, ekologiji, zero waste-u, permakulturi, organskoj hrani, i još više istinski dobrog osećaja.

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 3)

 

Weekend Lovers

— DIM

 

U okviru manifestacije Art Weekend Belgrade, 10. oktobra Dim predstavlja izložbu "Weekend Lovers" crnogorskog umetnika Dante Buua. Sa polazištem u intimnosti, njegov rad se bavi brutalnošću sopstvenog društveno-kulturnog okruženja, kao i sveprisutnim otuđenjem u društvu. Dante kroz ceo svoj opus preispituje i dekonstruiše rodne uloge, identitete, seks i stereotipe koji se uspostavljaju kroz mehanizme moći.

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 4)

 

Veče sa Rumenom Bužarovskom

— KROKODILov centar za savremenu književnost

 

Ako je suditi po njenom nastupu na ovogodišnjem Festivalu KROKODIL, očekuje nas još jedno fenomenalno veče i inspirativan razgovor sa jednom od omiljenih autorki iz regiona, koju smo zavoleli kako zbog knjige "Moj muž" tako i najnovijeg romana "Nikuda ne idem".

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 5)

 

grupna izložba NEXT Balkan

— Ostavisnka galerija i KC Magacin

 

Izložba NEXT Balkan prikazana je u Sofiji u saradnji sa DOMA Art Foundation, kao prva od dve izložbe srpskih i bugarskih savremenih umetnika mlađe generacije, kojima se obeležava početak rada regionalne platforme za razvoj umetničke produkcije i tržišta mladih umetnika u zemljama Balkana. Posle Sofije se seli u Beograd i otvaranje je u subotu 12. oktobra u 19h. Sveži povetarac i dobra energija koju nikako ne treba propustiti.

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 6)

 

Art Weekend Belgrade

— trideset lokacija u gradu

 

Od 10. do 13. oktobra počinje prvi Art Vikend u Beogradu, četvorodnevna manifestacija koju KC Grad pokreće u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene, a održavaće se na preko 30 lokacija u Beogradu i okolini. Program se sastoji od posebno pripremljenih izložbi u galerijama, konferencijskog dela i pratećeg programa na raznim lokacijama, organizovanih art – tura, vođenja kroz izložbe, kao i gostovanja vodećih domaćih i inostranih profesionalaca. Ukoliko volite umetnost, ovo su vaša četiri dana za upoznavanje i istraživanje. Sva dešavanja pogledajte na njihovom sajtu, ili FB stranici, i odaberite najzanimljivije (za neke smo vam i mi pomogli) i pravac u istraživanje art scene!

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 7)

 

"Portreti Beograđana" Sven Marquardt

— Filozofski fakultet

 

Legendarno ime koje se pored fotografije neumitno vezuje i za berlinsku klabing scenu. U čuvenom Berghain / Panorama Baru, Sven je "face check". Tokom 2018. godine po prvi put u trideset godina dugoj karijeri, Sven Marqurdt, radio je na projektu izvan Berlina, čiji je rezultat izložba koja se otvara sutra. Veliku inspiraciju koju je pronašao u Beogradu tokom svoh dvomesečnog rezidencijalnog boravka pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani koje je sretao tokom boravka u našem gradu.

Izložba će biti otvorena 11. oktobra od 19 sati, u okviru manifestacije Art Weekend Belgrade, a moći će da se pogleda do 30. oktobra.

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 8)

 

FÖLLAKZOID + Roza

— Elektropionir

 

Psihodelični čileanski trio FÖLLAKZOID svoj premijerni koncert u Srbiji održaće u subotu 12. oktobra u 21 časova u beogradskom klubu Elektropionir. Za njihove nastupe mnogi kažu da su više ritual nego svirka, i potpuno nadiskustvo koje obuzima i posetioce i same autore. Eklektično, psihodelično, živo... trance sa Anda koji definitivno treba čekirati.

 

Gužva u gradu: Dešavanja ovog vikenda (фото 9)

 

“Posle krize” 8.Goethe FEST

— Dvorana kulturnog centra Beograda

 

Svake godine, sada već osmi put za redom, Berlinale se barem na kratko preseli u Beograd, i stignu nam najzanimljiviji naslovi, kako debitantskih ostvarenja, tako i od potvrđenih genijalaca nemačke kinematografije. Ove godine posebnu pažnju privlače ostvarenja “Melanholična devojka” Susanne Heinrich, za koje su odmah po premijeri stigle kritike da je retko koji debi film tako načitan i tako zabavan, i jedan od retkih koji zaista ima feminizam kao centralnu temu. Zatim “Systemsprenger” nosilac Srebrnog medveda, rad Nore Fingscheidt koji se bavi sistemom pedagoške i medicinske podrške koji zakazuje na svim planovima, i “Bio sam kod kuće” Angele Schanelec koji se bavi promišljanjem preživljavanja i time koji je značaj smrti u životu.

Otkrijte svoje nove superzanimljive naslove i nove autore, od 10. do 15. oktobra.
NB: nakon Beograda, festival se seli od 24. do 29. oktobra u Niš, od 31. oktobra do 5. novembra u Novi Sad.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor