Pretraga

Izložbom SEKVENCE SAVREMENOSTI otvara se galerija Viline vode

Izložbom SEKVENCE SAVREMENOSTI otvara se galerija Viline vode

Tekst: BURO.

Lepe vesti za sve ljubitelje i ljubiteljke savremene umetničke scene: nova galerija je u gradu! Reč je o galeriji Viline vode čija kolekcija je formirana decenijama unazad i koja sada broji preko 400 slika, skulptura i objekata. Pored nekoliko desetina radova nastalih nakon 1945. godine i poznatih imena kao to su Marko Čelebonović, Aleksandar Tomašević, Ivan Tabaković, Cuca Sokić, Nedeljko Gvozdenović, Petar Lubarda, Milan Konjović, Petar Omčikus, Kosa Boksan, Mića Popović itd. veliki deo radova je nastajao paralelno sa samom zbirkom, što je jedan od kurioziteta vezanih za kolekciju koja će ubuduce biti predstavljana javnosti po segmentima i tematskim celinama u govoj galeriji. 

Izložbom SEKVENCE SAVREMENOSTI otvara se galerija Viline vode (фото 1)
Izložbom SEKVENCE SAVREMENOSTI otvara se galerija Viline vode (фото 2)

Kustoskinja galerije, Selena Andrić, navodi da iako možda na prvi pogled nije toliko očigledno, savremena umetnička scena je vrlo živa i aktivna. Ona dodaje da postoji značajan broj autora koji uspeva da se pozicionira visoko po svim kriterijumima likovne kritike i zaključuje da će  galerija Viline vode biti mesto koje će pomoću reprezentovanja najmlađe generacije umetnika omogućiti i njihovo etabliranje. Pomnim praćenjem savremene umetničke scene, galerija će pokušati da selektuje vrsne stvaraoce i pružiti svu neophodnu potporu za njih rad i umetničko delovanje.

Izložbom SEKVENCE SAVREMENOSTI otvara se galerija Viline vode (фото 3)
Izložbom SEKVENCE SAVREMENOSTI otvara se galerija Viline vode (фото 4)

Otvaranje ovog novog džepa savremene umetnosti zakazano je za danas od 19 sati, a prva izložba kojom će se galerija predstaviti nosi naziv SEKVENCE SAVREMENOSTI. Biće predstavljeno preko 60 radova od 30 autora, sa fokusom na umetnost nakon 1980. godine do danas. Sam naziv direktno referira na ideju da se na jednom mestu prikažu kretanja na savremenoj umetničkoj sceni i geneza savremenih umetničkih praksi. Samo neka od imena koja čine postavku (Goran Jureša, Predrag Komanović, Žolt Kovač, Igor Marsenić, Miron Muatović, Mirko Nikolić, Davor Dukić, Nikola Pesić, Marina Popović, Filip Radonjić, Simonida Rajčević, Nikola Savić, Slobodan Trajković, Ana Vrtačnik, Selena Vickovic, Vuk Ćuk, Veljko Vujačić, Mrđan Bajić…) obećavaju prvorazrdni vizuelni spektakl.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor