Jane Fonda uhapšena (opet) i veoma je ponosna na to

    21.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/fonda_cover.jpg

    Nedavno je u saopštenju za javnost 81-ogodišnja glumica izjavila da je za sada jedini plan koji ima da se preseli u Vašington, protestuje svakog petka, predvodeći “Fire Drill Fridays” i bude uhapšena i svake nedelje ako treba. Kako se za sada čini možemo reći samo bravo Jane, sve ide po planu, budući da je ovog petka uhapšena po drugi put. Da se razumemo, drugi put po redu samo ovog protesta što se tiče. Broj njenih hapšenja tokom života broji daleko više od toga budući da je Oskarovka učestvovala različitim u protestima i javno iznosila svoje stavove po raznim pitanjima, čak i kada joj je to prouzrokovalo probleme. Sa višedecenijskim stažom u protestovanju od rata u Vijetnamu preko #MeToo pokreta, do klimatskih protesta Fonda je na neki način postala sinonim mirnog otpora, pobune i aktivizma među javnim ličnostima.

     

    Dokaz tome je svakako i legendarna fotografija sa protesta protiv Vijetnamskog rata tokom 60-ih koja je postala toliko ikonična da se danas mogu kupiti i šolje i majice i duksevi sa njenim likom i podignutom pesnicom. Ideja o prodaji je Fondina, jer je kako kaže to jako dobar način da revolucija bude kontstantno prisutna a da sva zarada ide u dobrotvorne svrhe i društveno korisna sponzorstva, ili neke nove proteste. Poznata fotografija je nastala kada je na povratku iz Kanade, Fonda uhapšena na aerodromu jer je navodno prenosila drogu. U pitanju su bili vitamini, ali je cela stvar bila zapravo iscenirana da bi ona bila “zastrašena” i sprečena da dalje učestvuje u protestima, jer je Fonda kasnije ispričala kako je policajac koji ju je uhapsio rekao da samo sprovodi naredbe iz Nixonove Bele kuće. Hapšenje je nije je sprečilo naravno, naprotiv, samo su se protivnici i razlozi promenili. Umesto protiv Nixona i za Vijentam, Fonda se sada bori protiv Trumpa a za planetu.

     

     

    “Nije samo naša priroda ono što se uništava, u pitanju je naša demokratija a te dve krize su neraskidivo isprepletene. Jedna neće biti rešena bez druge. Mnogo se stvari dešava na svetu a vreme otkucava kao tempirana bomba, ali još uvek ima vremena. Imamo vremena, ali je potrebno da se ljudi iz svih zemalja širom sveta mobilišu i organizuju a ako treba da se zaustavi i rad vlada, neka bude i tako dok se ne promeni način razmišljanja i stav prema krizi koja nije i ne treba da bude pojedinačna briga, nego možda i najglobalnija do sada. Jedini plan je promena, a ako to znači zatvor… neka bude”, rekla je Fonda nedavno za The Times… I naravno dodala da će se protesti za novi Green Deal održavati svakog petka u 11 ujutru na Kapitolu, i da će svaki put imati drugi aktuelni problem kao glavnu temu, kao i to da će joj se pridružiti dugogodinji klimatski aktivisti kao što su Greenpeace, Friends of the Earth i Oil Change International. Jedino što mi imamo da dodamo je to da je verovatno vreme da sprema novu merchandise turu.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: