Kako zamišljate život na Marsu? Prvi planovi kažu da bi mogao da izgleda ovako!

    31.03.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/03/marscover.jpg

    „Gde ćeš prvo da otputuješ kada se sve ovo završi?” Ah. Čuveno pitanje koje je trenutno svima na umu. Za neke zahteva ekstremne odgovore i egzotične maštarije. Za druge je dan van granica države, makar i u najbližem regionu, već dovoljna doza uzbuđenja i novine koja im je potrebna. U koju god grupu da spadate, nema sumnje da se u poslednjih godinu dana sanjarenje o putovanjima izrazito povećalo, i da ko šta radi mi čeznemo za destinacijama koje rolamo po Instagramu. Najegzotičnija destinacija koja je trenutno u nastajanju? Mars! Sasvim logično.

    Arhitektonski studio ABIBBO je odabran i odgovoran za izgradnju prvog grada na Crvenoj planeti, a na osnovu rezultata dugogodišnjih naučnih istraživanja. Planovi su u toku, sa idejom da se počne sa gradnjom 2054. godine, i da čitav grad bude izgrađen do 2100. godine. Planirano je da se prestonica zove Nüwa – prema boginji iz kineske mitologije koja je stvorila ljude i čuva ih a pored ovog grada, zamišljena su još četiri grada na Marsu.  

    I, šta će zapravo biti tamo? U suštini će izgledati kao bilo koji drugi grad i tako se i ponašati- sa stanovima, kancelarijama, zelenim površinama, bolnicama, školama, radnjama i drugo. Grad će biti konstruisan vertikalno, gotovo uzidan u liticu Marsa, da bi stanovnici bili sigurni od udara metora, atmosferskog pritiska i radijacije. Duh…

    Koncept projekta je baziran na principima samo-održivosti, što je i razlog iz kog će grad biti podignut samo od prirodnih materijala. „Voda je jedna od velikih prednosti koje Mars nudi, što omogućava da se koriste odgovarajući materijali za konstrukciju“ objašnjava Alfredo Muñoz, osnivač ABIBOO studija, u nedavnom intervjuu za Euronews. “Sa vodom i ugljen-dioksidom možemo da stvorimo karbon, ugljenik, a sa njim možemo da stvorimo čelik“. Svakako, suprotno od dinamike na Zemlji, neće biti uslova za uzgajanje životinja, i glavni izvor hrane u gradu će dolaziti od uzgajanja useva, i biljaka, što će proizvoditi dodatni kiseonik, a energija će dolaziti iz solarnih panela. Kul, zar ne? 

    Ovaj članak je prvi put objavljen na buro247.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: