Kurs fotografije ili maraton gruzijskih filmova? Najbolje aktivnosti ove nedelje

    08.04.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/vodic_cover.jpg

    Priznajemo, biće sve teže. Sa 23 stepeni koliko je najavljeno kao najviša dnevna temperatura za danas, nije teško, nego preteško ostati kod kuće kad nas bukvalno sve- mirisi, zvukovi, sunce, mami napolje. Ali, ne dovodi se više u pitanje da li znamo ili ne znamo, smemo ili ne smemo, želimo, ne želimo. Moramo jer je najpametnije za sve. U tom nam se smeši i ful-zatvoren vikend. Bez brige, pomažemo kako najbolje umemo, i spremili smo puno sjajnog sadržaja na koji možete da se „upišete“ ili jednostavno streamujete. Ovog vikenda budite Godardov učenik, ili „svratite“ do MoMA muzeja na neki od kurseva. Ili oba!

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586360535147719.jpg

    Dap. Jean-Luc Godard ima 89 godina i održao je juče masterklas na Instagramu. I to ne bilo kakav već 90ominutni, gde je preko tompusa pričao od „slici u doba korone“, svojim metodama, ulozi jezika, a dao je i po neki savet mladim filmadžijama. Danas je već ceo snimak dostupan ovde, tako da smestite se lepo i uživajte!
    NB: Masterklas je kako i priliči, na francuskom, što možda nije pogodno za sve, ali vi koji znate uživajte. Vi koji malo znate, vežbajte uz Godarda, ekskluzivna prilika! Vi koji baš nikako ne znate, obnovite omiljeni Godardov film et voilà! Problem rešen!

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586360535559137.jpg

    Neki od svetskih omiljenih muzeja, kao što su Met, MoMA, Guggenheim, nude virtuelne ture kroz svoje kolekcije, u čemu u mnogome pomaže Google Arts & Culture, ali virtuelni muzej zen momenata nije osmišljen za tom namerom. #MuseumMomentofZen nije tu da bi vas sproveo kroz još jednu virtuelnu turu u bukvalnom smislu, nego da bi kroz umetnost, radovima u najrazličitijim medijima i pratećim pričama uz to, dao priliku da uz smirujuće prizore iz umetnosti, malo odmorimo mozak. Akcija je počela u Njujorku, ali se brzo nastavila širom sveta, i sada na dnevnom iz različitih institucija pristižu novi radovi koji slave lepotu prirode, trenutka, dokolice… 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586360535385939.jpg

    Brojni gruzijski režiseri su rešili da ponude svoje filmove za besplatno online gledanje te je produkcijska kuća Parachute Films lansirala novu platformu sa listom višestruko nagrađivanih ostvarenja, i onih koji su još uvek ispod radara. Lista se svakodnevno dopunjuje, kako sve više režisera odlučuje da učestvuje i „donira“ svoje filmove listi. Pod haštagovima #stayhome i #flattenthecurve pozivaju da se ako ni zbog čeg drugog a ono zbog ljubavi prema filmu, ostane kod kuće, sigurno i uživa u gruzijskim ostvarenjima. Naša preporuka je „Three steps“ film o trinaestogodišnjoj Mariam i njenom ocu Rezou koji žive na obroncima Tbilisija u veoma teškim uslovima gde se pored brige o svakodnevici, Mariam uči i odrastanju, promenama tela u tinejdžerskom periodu, i suočava sa brigom da će je otac izdati ne bi li zaradio pare. Snažno, i sjajno.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/158636053552729.jpg

    Usavršiti i doterati svoje fotografske veštine je uvek dobra ideja. Sada imamo vremena za to, a i dobrog partnera na našoj strani. Nikon je ponudio kurikulum besplatnih online časova koji će biti dostupni na njihovom sajtu do kraja Aprila. Nikon škola fotografije sadrži 10 virtuelnih časova i pokriva teme kao što su pejzažna fotografija, protret dece, stvaranje video contenta, a svaki čas traje od 15 minuta do maksimalno sat vremena. Nije opterećujuće, možete da izađete kad god hoćete sa časa i nikada se više ne vratite, a zbog zgodne satnice i dužine časova, postoji dobra šansa da ceo kurs zapravo i završite. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586360535341383.jpg

    „Gete institut“ je za danas u 19 časova zakazo „otvaranje izložbe“ Sanje Latinović „Abandoned“ na svoj YouTube kanalu. Kao i u svojim ostalim radovima, umetnica polazi od ličnog , preživljenog iskustva, ne bi li ukazala na niz problema sa kojima se pojedinac suočava unutar kapitalističkog društva. U ovom video-performansu, Sanja agresivno puni usta kockama šećera, opsesivno izgovarajući rečenicu „Napuštena sam“. „Abandoned je nastao 2020. u okviru masterklasa Marine Abramović.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586360535310751.jpg

    In the Studio: Postwar Abstract Painting, MoMA kurs

    Ukoliko vam je istorija umetnosti velika ljubav, i želite da saznate nešto više o recimo proslavljenim autorima apstraktnog ekspresionizma, MoMA ima rešenje za vas!  Kurs In the Studio: Postwar Abstract Painting analizira i istražuje, ispituje tehnike, koncepte i razmišljanja sedmoro umetnika njujorške škole uključujući imena poputWillem de Kooning, Yayoi Kusama, Agnes Martin, Barnett Newman, Jackson Pollock, Ad Reinhardt, i Mark Rothko. Kroz šetnje kroz galerije i njihove studije, kurs pomaže da se stekne dublje razumevanje šta znači rad u ateljeu i kako se ideje razvijaju, a svaki čast je dopunjen preporukama za čitanje i ostalim izvorima kojima može da se zaokruži novostečeno znanje i razumevanje ovog pravca, u širem, kulturološko, društvenom, istorijskom posleratnom kontekstu. Ukoliko apstraktni ekspresionizam nije vaša šoljica čaja ovih dana, a možda ni inače, okrenite se fotografiji ili dizajnu, a ovde možete pronaći i ostale kurseve koje Muzej moderne umetnosti u Njujorku nudi.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586360535495183.jpg

    Još u februaru King Krule, je objavio svoj treći studijski album, Man Alive! zajedno sa nekoliko tripoznih, snenih i krajnje atmosefričnih videa. Nažalost, s obzirom na to da je većina njegovih evropskih i američkih nastupa otkazana zbog pandemije, muzičar je u saradnji sa Arte, odlučio da nas sve obraduje snimkom uživo nastupa iz Palais de Tokyo s kraja januara, i donese nam malo kruleovske magije. Francuski TV kanal Arte, prenosi tridesetominutni nastup koji pokriva šest numera sa Alive!, i dve duže obrade pesama sa albuma The OOZ.

    Saznaj više:
    Povezani članci: