Naučnici kažu da možda postoji prolaz u petu dimenziju… čekajte, šta?

    18.02.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/02/petadimenzijacover.jpg

    Ko kaže da ga ne užasava činjenica da se nalazimo na plavičastoj planeti koja se obrće em sama oko sebe em oko Sunca, a sve je to postavljeno u seting crnila bez kraja i konca, gde konstantno proleće nešto što može da nas udari tako precizno i žestoko da nas više nema, ili laže ili nije dovoljno razmišljao o celoj situaciji. Niti dovoljno često zamišljao kako ta slika izgleda iz ptičije perspektive. Razmislite još jednom. Iako nam svemir deluje kao nepregledno polje koje apsolutno nikada neće biti otkriveno (što ne da nam deluje nego je i tačno uzevši u obzir da smo procentualno minimum istražili) ipak stalno dolaze neki novi podaci i nova otkrića.

    Tako je, jedna od najnovijih vesti da portal u petu dimenziju možda i nije tako nemoguća stvar.

    Naučnici ispituju poznate četiri dimenzije već godinama. To su tri prostorne (gore-dole, levo-desno, napred nazad) i četvrta koja je vremenska, dok se o petoj dosta dugo polemiše i traga za dokazima koji bi ukazali na postojanje pete dimenzije i u univerzumu i u realnosti.

    U poslednjem poglavlju “The End of the World As We Know It” (2020-danas), naučnici su predložili postojanje čestice koja može da se ponaša kao portal u petu dimenziju. Ova sci-fi hipoteza je objavljena kao nova studija u The European Physical Journal C i predlaže da bi ova čestica mogla da obezbedi objašnjenje za tamnu materiju, koja se nikada nije direktno posmatrala i istraživala ali za koju se veruje da čini najveći deo mase univerzuma. Istraživači nagoveštavaju da čestice mogu da putuju kroz ceo univerzum uključujući i petu dimenziju. 

    Adrian Carmona, Javier Castellano Ruiz, Matthias Neubert koji potpisuju istraživanje kažu: “Otkrili smo da novo skalarno polje ima zanimljivo, ne beznačajno ponašanje, kroz potencijalno ekstra dimenziju. Ako postoji čestica za koju pretpostavljamo da postoji, ona bi povezala vidiljvu materiju koju poznajemo i koju istražujemo sa delovima tamne materije, pod pretpostavkom da je sačinjena od fermiona koji postoje u ekstra dimenziji.”

    Autori tu česticu opisuju kao “mogućeg prenosioca poruka u tamni sektor”.

    Zvuči fantastično, i prilično uzbudljivo, ako ništa drugo onda zbog činjenice da je ta peta dimenzija baš sve ono o čemu gledamo u sci-fi filmovima, gde se i vreme i prostor ugibaju, ili kroz šta se odlazi u paralelne univerzume gde je sve isto kao ovde samo što nije, ili je pak sasvim sasvim drugačije. Ipak, lako je baviti se hipotezama. Okej, nije baš lako ali je lakši deo svakako, a ono što sada sledi je potraga za dokazima, koje je doduše istraživački tim prilično uveren da može da pronađe.

    Međutim, mogli da ih finalno pronađu ili ne, mora se priznati da iz ove perspektive, dnevnih obaveza, sto zaduženja, pandemije koja ne prestaje, zvuči prilično dobro baviti se larger than life temama. Petom dimenzijom, portalom u paralelne univerzume… Ako ništa drugo, nije loš ego check. Prisetiti se kako nismo baš toliko veliki i svima važni i kako je sve oko nas baš ogromno i neistraženo, da je naš jedini zadatak za danas, sutra, juče, baš sada, da prosto i jednostavno budemo. Najbolje što umemo, u ovim dimenzijama koje znamo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: