“Počnimo ljubav ispočetka”: Predstave koje ne treba propustiti na 53. Bitefu

    16.09.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/bitef_cover.jpg

    Ovogodišnji moto Beogradskog Internacionalnog teatarskog festivala, dolazi iz refrena istoimene pesme Beti Đorđević, i sam po sebi već asocira na pružanje nade i entuzijazam spram ponovnog početka. Svakako da to i jeste ključ u kome treba čitati sve predstave i performanse ovogodišnjeg festivala Bitef, ali umetnički direktor Ivan Medenica ističe da nadu nikako ne treba pomešati sa naivnim, neodgovornim optimizmom. Dodaje i da je svet današnjice, nažalost, onaj u kom su rasplamsani desni populizam, ksenofobija, nekontrolisani kapitalizam i urušavanje radničkih i ljudskih prava, ali se u tome javlja i zahtev i potreba pozorišta da na to reaguje i kako se navodi „kroz pozorišne forme treba obnoviti humanističke vrednosti na kojima bi zajednica trebalo da se zasniva“. Podrška, solidarnost, empatija, ljubav. Do tih vrednosti se dolazi i na tematskom planu, i Bitef se svojim programom uspostavlja kao antipod svim onim problemima koji se uočavaju u savremenom svetu. Kako je Bitef oduvek bio prepoznatljiv po izmeštanju produkcija u alternativne prostore koji nisu primarno predviđeni za pozorišne događaje, ove godine će cela druga polovina festivalskog programa, kako pratećeg tako i glavnog, biti smeštena i u nekoliko hala Luke Beograd.

     

    Kao ni prethodne tri godine, Bitef ni ove, ne počinje svečanim otvaranjem već danom Prologa, u kom će ovog puta biti izveden projekat „Beograd na daljinski“ (Remote Belgrade), Rimini protokola, autora Štefana Kegija i reditelja Antona Rozea. „Beograd na daljinski“ je izveden već u nekoliko desetina svetskih gradova, sa temom grada u kom je, i sjajan je kao početna tačka ovogodišnjeg festivala budući da na pravi način uvodi u preispitivanje zajednice, kao tematsku liniju programa.

     

    Festival počinje danas, i u periodu od 17. do 26. septembra biće prikazano 12 predstava glavnog programa koje će imati nekoliko izvođenja a mi vam predstavljamo BURO favorite kojima se neizmerno radujemo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: