Serija „The Crown“ završiće se nakon pete sezone, a kraljicu će igrati…

    31.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/the_crown_cover.jpg

    Juče je saopšteno da će se omiljena Netflix serija završiti nakon pete sezone! Dobili smo još jednu informaciju: kraljicu će u poslednjoj sezoni igrati Imelda Staunton, i ona će biti poslednja koja će se pojaviti u ulozi Elizabethe II, koju trenutno u trećoj (i četvrtoj) sezoni igra Olivia Colman.

    Iako je originalno planirano da serija ima šest sezona i da u svake dve kraljicu igra druga glumica, kreatori serije su nakon što su počeli da rade na scenariju za petu sezonu, izjavili da su shvatili da serija tu treba i da se završi. Tako će Imelda biti poslednja glumica koja će uvesti radnju serije u 21. vek, nakon što su to u prethodnim serijalima radile Claire Foy i Olivia Colman (aktuelna kraljica u seriji), .

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580549647037331.jpg

     

    „The Crown“ je imala neverovatan uspeh kako na dodelama nagrada tako i u gledanosti, a broj koji je Netflix podelio sa javnosti od 73 miliona ljudi koji su je pogledali je veoma impresivan. 21 milion domaćinstava (kažemo domaćinstava jer znate da se na Netflix račun može povezati više ljudi) je odlučilo da gleda treću sezonu, što je porast od 40% u odnosu na drugu. Ovo su informacije koje Netflix deli, ali mnogi se pitaju koliko su tačne jer pokazuju samo ljude koji gledaju prva dva minuta njihovog programa. Da li je neko odgledao film ili seriju do kraja Netflix ne broji.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/158054976437209.jpg

     

    Ono što jeste zanimljivo međutim jeste informacija o završetku serije sezonu ranije i nju možemo posmatrati iz još nekih uglova koji neće biti objavljeni u zvaničnim obaveštenjima. Kako se serija približava sadašnjem trenutku sve je teže osećati nostalgiju ili pravdati postupke kraljevske porodice koji su se dešavali u prošlosti i romantizovati likove koje ne poznajete toliko dobro dobro jer (makar podsvesno) uzimate scenario serije kao tačan prikaz događaja. Ali romantiziranje prestaje kada se nađemo u sadašnjem dobu koje poznajemo veoma dobro iz novinskih vesti i članaka i iz televizijskih izveštaja i dolazimo u problem da u novijim serijalima likovi počinju da izgledaju lažno, a ponekad i apsurdno. Ovo, doduše, ne umanjuje činjenicu da je genijalna Olivia Colman pravo nacionalno blago kao i to da su joj Helena Bonham Carter i Tobias Menzies ravnopravni partneri. Zajedno, čine da priželjkujemo da verujemo u verziju događaja iz scenarija ali…

     

     

    Druga stvar koja je veoma bitna jeste tajming: izlazak treće sezone poklopio se sa intervjuom koji je princ Andrew dao kako bi se odbranio od optužbi u vezi sa svojim bliskim vezama sa dokazanim seksualnim napasnikom Epsteinom. Rezultat prinčevog arogantnog nastupa tom prilikom okrenuo je ceo svet protiv njega i ubrzo je lišen svih svojih zvaničnih dužnosti. Njegova izjava „priznajem da je moja procena verovatno bila pod utiskom moje sklonosti da uvek postupam i previše časno, ali to je što je“ postala je poznata iz svih pogrešnih razloga. Kada bi se, kojim slučajem, ispoštovao prvobitni raspored od punih šest sezona, ta poslednja morala bi da se dotakne i ovakvih stvari, a jasno je kakav bi to hod po ivici bio. Jedno je prekrajati istoriju, a Netflix i tvorci serije „The Crown“ nisu ni prvi ni poslednji koji to rade, potpuno druga stvar je baviti se pitanjima koja se nisu još ohladila (a u slučaju princa Andrewa nadamo se da se nikada i neće ohladiti). Zamislite, isto tako, katastrofu ekranizacije Megzita. U suštini, koliko god voleli seriju, ova odluka o njenom skraćivanju bi trebalo da nas raduje.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580549825112748.jpg

     

    To znači da oni koje vole ovu vrstu serija imaju još pune dve sezone da uživaju (bar se nadamo da scenaristi i produkcija neće razočarati). Četvrta sezona se očekuje na jesen ili krajem godine, a peta sa Imeldaom Staunton naredne 2021. Očekuje se da će upravo ta poslednja sezona sadržati i razlaz princa Charlesa i Dianae kao i druge krize koje su kraljevsku porodicu zadesile tokom poslednjih decenija prošlog veka, a kojih se većina nas na ovaj ili onaj način ipak veoma dobro seća i u kojima je aktuelno učestvovala preko vesti i novinskih članaka. „The Crown“ je jedna od najpopulranijih serija na Netflixu, ako namerava da zadrži tu titulu, ovo je verovatno pravi korak. Serija je do sada imala 144 nominacije za različite nagrade, a Colmanova je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu na poslednjoj dodeli. Imelda Staunton moraće da ispuni velika očekivanja. U njenu genijalnost ne sumnjamo, nadajmo se da će joj scenaristi i produkcija dati materijal koji će joj to i omogućiti.

     

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: