Valkyrie – prva LGBTQ Marvelova heroina

    23.07.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/valkyr_cover_update.jpg

    Zvanično je potvrđeno da će Valkyrie, koju igra Tessa Thompson, biti prvi Marvelov otvoreno LGBTQ+ superheroj. Direktor Marvel Studios, Kevin Feige, je potvrdio da će junakinja imati neku vrstu eksplicitne veze u nastavku “Thor: Love and Thunder” i kako je rekao “kao novi kralj, treba da nađe svoju kraljicu”. Thompsonova je izrazila razočaranje nakon filma “Thor: Ragnarok” iz 2017. godine zato što je jedini kadar koji predstavlja Valkyrie kao otvoreno biseksualnu, isečen iz filma, ali svejedno i bez potvrde njen lik je imao snažnu, bi energiju, budući da ga je Tessa, i sama bi, sjajno otelovila i razvijala u tom pravcu, što bi prema stripu i trebalo. S toga, može se reći da su ovo sjajne vesti na više planova. Za sve one koji su se zaljubili u njeno fludinije portretisanje ovog lika, za samu glumicu, za Marvel koji očigledno okreće novu stranu i za Phase 4 sprema dosta novina.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/1563881087338264.jpg

     

    Iako se trenutno tvrdi da je Valkyrie prvi LGBTQ superheroj u MCU istoriji, takva je situacija samo u ekranizacijama, budući da Marvelovi stripovi imaju nekoliko prominentnih takvih junaka. Možda i najpoznatiji dolazi iz X-Men franšize, Northstar, koji se smatra za prvog gay superheroja. Iako je u stripovima prisutan decenijama, 2012. se javnost pomalo dodatno uzburkala i došao je u prvi plan kada se oženio svojim partnerom, i time postao prvi strip junak u još nečemu: gay superhero venčanju. Takođe, Greg Rucka, koji stoji iza stripa Wonder Woman, je još 2016. godine potvrdio da je ona “veoma očigledno biseksualna”. “Ona živi na ostrvu žena, koje bi trebalo da bude gotovo kao rajsko ostrvo” rekao je za Comicosity “Tamo bi trebalo da živiš srećno i zadovoljno. Trebalo bi da možeš – u kontekstu individualne sreće i kao deo individualne potrebe za partnerom – da imaš ispunjavajuću emotivno, romantičnu i seksualnu vezu.”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/1563881093865232.jpg

     

    Ipak, uprkos tome što te podatke već znamo, nismo mnogo toga videli na ekranima kao zvanično. Čini se da je došlo novo doba i kada je ekranizacija u pitanju, jer nema dileme da Marvel cilja na mnogo raznovrsniji lineup. Pored vesti o Valkyrie, u subotu je objavljeno da se za 2020. sprema “Black Widow” gde će glavnu ulogu igrati Scarlett Johansson, zatim nastavak “Doctor Strange”, novi “Blade” koga će igrati Mahershala Ali, a najavljen je i “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” prvi Marvelov film o Azijatima superherojima, gde će glavne uloge poneti Simu Liu i Awkwafina. Na sve to, kao šlag na tortu naravno da dolazi i vest da će Natalie Portman reprizirati ulogu Dr Jane Foster, samo što će u novom delu Thora ona postati The Mighty Thor.
    Sve u svemu, jedno je sigurno: Marvel u svojoj fazi broj 4 otvara znatno raznovrsnije, bogatije, fluidnije i inkluzivnije poglavlje i tome se veoma radujemo!

    Saznaj više:
    Povezani članci: