Pretraga

Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove

Tekst: BURO.

Šminka, frizure, lakovi za nokte (Uma i njen manikir iz "Petparačkih priča" je i dalje opsesija) su najbolji prijatelji svake devojke? Realno, ne baš svake i još realnije, ne ni devojke ali ukoliko ste jedan pravi beauty addict, onda je odgovor svakako potvrdan. Bilo da ste opsednuti legendarnim šiškama (Uma, opet ti?) ili roze rumenilom iz filma "Marija Antoaneta", ovo je lista za vas. Preskočili smo najočiglednije izbore koje svi obožavamo poput filmova "Doručak kod Tifanija" ili "Kabare", kao i sveti gral svega što ima veze sa 90-im po imenu "Clueless" i dodali neke od manje očekivanih - udobno se zavalite sa maskom na licu i bacite se na bindžovanje, nikad se ne zna kada će vas uhvatiti inspiracija. 


"burleska"

godina: 2010.


Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove (фото 1)

Brodvej i drag queen estetika, ovaj film je pomalo makeup naslednik "Kabarea" pretočen u mnogo komercijalnije pakovanje, razume se. Devojka iz malog mesta oduševljena je scenom i namerava da na njoj uspe. Da li su joj glavni pokretači upravo šminka i kostim? Nismo sigurni ali šljokice, over the top frizure i šminka koja je inspirisana nekim starijim izdanjima same Cher koja se u njemu takođe pojavljuje, sasvim su dovoljni da uživamo u ovom mjuziklu iako je filmska konfekcija.



"američki psiho"

godina: 2000.


Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove (фото 2)

Puno može da se zaključi o osobi samo na osnovu beauty rutine, zar ne? A kada je ta beauty rutina toliko legendarna da je imitira čak i Margot Robbie za Vogue onda je jasno da je vredna analize. Piling, gel maska, Yves Saint Lurent Opium kombinuju se sa narcisoidnošću i - često - ubistvom. Gledajte film zbog jutarnje Batemanove rutine ali i šiški Chloe Sevigny, a ostalo će vam se otkriti samo.



"edvard makazoruki"

godina: 1990.


Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove (фото 3)

Ding, dong! Avon calling! Čak i bez ove genijalne rečenice dovoljno je da bacite pogled na savršeno upeglanu estetiku 50-ih kroz prizmu 90-ih i da ne možete da odvojite oči od ekrana. Dodajte u to scenu u kojoj Edward šiša gospođe iz predgrađa i pretvara ih u mala avangardna remek-dela i spremite se da pustite koju suzu.



"paris is burning"

godina: 1990.


Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove (фото 4)

Film "Paris is Burning" pomerio je mnoge granice i prvi put nas proveo kroz transgender scenu Harlema. Kostimi, frizure, šminka i poziranje pružili su ljudima koje društvo inače sputava (nažalost i dan danas) način da budu sve što poćele barem dok su nasceni. U tom smislu, plesni podijum postao je poput svetilišta. Pogledajte ga ukoliko želite da osetite koliko kozmetika i način na koji se doterujemo i predstavljamo mogu  zapravo biti moćni.



"marija antoaneta"

godina: 2006.


Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove (фото 5)

Ako volite pastelne boje, opsednuti ste ružičastim rumenilom (a i ako niste, nakon filma ćete vrlo verovatno biti) i kosom poput šećerne vune, onda je ovo filmsko štivo za vas. Ekstravagantni kostimi i jednako ekstravagantni beauty lookovi čine ga nezaboravnim. Apsolutno kul, ni pod razno ušećereno. 



"k'o šef"

godina: 2020.


Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove (фото 6)

Postoje obični loši filmovi i postoje toliko loši filmovi da zapravo postanu dobri. Dve drugarice sa svojim nezavisnim brendovm kozmetike hvataju se u kolo sa lokalnom (zlom) beauty kraljicom koju igra Salma Hayek. Tiffany Hadish i Rose Byrne ispale su genijalne komičarke, a scena u kojoj devojka pod teškom šminkom tvrdi da na licu ima samo SPF kremu je neprocenjiva. 



"čelične magnolije"

godina: 1989.


Ako ste pravi beauty addict, obožavaćete i ove filmove (фото 7)

Sušta suprotnost filmu "K'o šef", ovo je priča zbog koje ćete istrošiti nekoliko pakovanja maramica. Prepručujemo vam da je ne gledate sami ili da bas na speeddialu imate nekog koga čete moći da okrenete čim priča postane pre-dirljiva. U svakom slučaju, sve scene u lokalnom salonu koji vodi nezaboravna Dolly Parton su filmska (i beauty addict) klasika, a Julia Roberts, Sally Fields i Shirley McClainesu ne-za-bo-rav-ne.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor