Pretraga

Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć?

Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć?

Tekst: Manda Javorina

Legenda o aktivnom uglju počinje pričom o čudu. Pacijent dolazi na hitan prijem nakon što je uzeo prekomernu dozu droge, lekar mu daje izdašnu količinu aktivnog uglja, ugalj apsorbuje narkotik i pacijent se izvlači bez posledica. Zvuči fantastično, zar ne? Priča se, logično, sama plete dalje: ako tako dobro funkcioniše u borbi protiv nečeg što smo pojeli, trebalo bi da to isto radi i topikalno, tj. preko kože. I dok ste rekli keks, aktivni ugalj je preplavio sve - od maski za lice do suplemenata za varenje.

Šta je ugalj, a šta aktivni ugalj?

Ugalj se dobija izuzetno jakim zagrevanjem materijala koji su bogati ugljenikom (kao što su drvo, ljuske od kokosovog oraha, bambusa i koštica maslina…) procesom kojim se dobija koncentrisana supstanca koju zovemo ugalj i koja se koristi kao gorivo. Da bi ugalj dobio svoje “supermoći” mora da de aktivira, a to se postiže njegovim zagrevanjem na pari izuzetno visoke temperature. Na ovaj način se uklanjaju supstance iz njegovog sastava koje su štetne za ljudsko zdravlje, a ostaje jako porozan materijal prepun zareza i rupica koji poput magneta privlači prljavštinu, masnoću i toksine.

Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć? (фото 1)

Šta radi aktivni ugalj?

Oni koji se kunu u njega, tvrde da je aktivni ugalj supstanca koja čisti telo i detoksikuje na prirodan način i koja može da, na primer, ukloni mrlje i izbeli zube, čak i da ima anti-aging dejstvo. Sve po logici: ako može da očisti telo od ozbiljnih toksina na medicinskom nivou, onda je moćan i u malim dozama. Pa, to nije baš striktno istina. Ili, bar ne u velikoj meri. Da se razumemo, aktivni ugalj nećete posipati po jutarnjoj kafi. Njegova velika moć upijanja zapravo je najkorisnija da se iz kože izvuku nečistoća i toksini ali, realno, u mnogoj manjoj meri nego što se hajpuje.

Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć? (фото 2)

Za lice?

Kada čitate komentare o proizvodima sa aktivnim ugljem poput maski za lice, naićićete na opise u kojima se govori da je on kao magnet za masnoću. Tačnije bi bilo reći da je upija kao sunđer. Zbog svoje poroznosti, jednostavno je u stanju da veže za sebe više masnoće i drugih supstanci nego drugi sastojci. Pored toga, on je negativno naelektrisan pa privlači sve supstance koje su pozitivno naelektrisane.

Ipak, iako je teoretski super-čistač, ne postoje naučni dokazi da je to u takvoj meri u kojoj bi neki proizvođači želeli da verujemo. Za čišćenje pora i dalje najbolje funkcionišu salicilna kiselina, benzoil peroksid i bentonit - iliti glina. Zato ni ne treba da čudi što većina proizvoda koja sadrže aktivni ugalj, sadrže i neki od ovih sastojaka. Kada su u paru, zaista dobijate moćno sredstvo za čišćenje koje ste tražili, pošto međusobno pojačavaju dejstvo jedan drugom.

Za zube, kosu, pazuh (i sve ostalo)?

Kad su zubi u pitanju, sigurnije je da se držite podalje od aktivnog uglja zato što su rezultati studija koji se bave ovom temom kontradiktorni. Sa jedne strane, neki od njih tvrde da paste koje ga sadrže odlično izbeljuju zube, sa druge su one koje tvrde da aktivni ugalj u prahu, zbog svoje porozne prirode, može da se veže za mikroskopske pukotine na zubima, oboji ih u crno i napravi upravo suprotan efekat. Pored toga, zbog svoje abrazivne prirode, paste koje ga sadrže su grublje i mogu oštetiti gleđ više od obične paste za izbeljivanje. Tečnost za ispiranje usta sa ugljem je sigurnija opcija pošto ugalj upija i neprijatne mirise, pored svega ostalog.

Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć? (фото 3)

Zbog nedovoljnog broja studija, nemoguće je sa sigurnošću tvrditi da aktivni ugalj treba koristiti za sve ono za šta se reklamira, pogotovo kad govorimo o preparatima koji nisu za topikalnu upotrebu. Posebno treba biti oprezan sa njegovim dodavanjem u hranu ili piće. Aktivan ugalj “ne zna da razlikuje” toksine od hranljivih materija pa bi njegovo često oralno uzimanje moglo da se završi tako što ćete ostati bez važnih dobrih bakterija u sistemu organa za varenje. Najbolje je da se koristi samo za hitne slučajeve i uz nadzor lekara. Aktivan ugalj je, ipak, nešto više od rekvizita za Instagram.

Naša omiljena forma je, ipak, maska za lice, probajte ih i odlučite sami.

Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć? (фото 4)
Salicylic Acid 2% Masque, The Ordinary, 1.210 din.
Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć? (фото 5)
Pore Refining Solutions Charcoal Mask, Clinique, 4.490 din.
Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć? (фото 6)
Clear Improvement maska sa aktivnim ugljem, Origins, 3.340 din.
Aktivan ugalj je beauty opsesija ali šta je stvarno njegova super-moć? (фото 7)
Charcoal Nose Strip, Sephora, 320 din.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor