Pretraga

Da li je balzam za usne koji koristite uzrok toga što su one ispucale?

Da li je balzam za usne koji koristite uzrok toga što su one ispucale?

Tekst: BURO.

Apsolvirali ste korake koje treba da pratite kako biste zaštitili usne od pucanja, pridržavate ih se i nije vam jasno zašto onda, što ih više mažete grožđanom masti ili balzamom, one kao da su sve suvlje i sve više pucaju? Imamo tužne vesti: možda je glavni krivac upravo taj korak nege. Nažalost, neki sastojci u stikovima za negu usana mogu da izazovu njihovo pucanje. Ako vam se dešava da mažete usne ceo božiji dan, a usne su vam sve suvlje i suvlje, verovatno se radi upravo o tome. Dakle, vreme je da dobro pogledate balzam koji nosite u džepu i pogledate listu sastojaka na njegovoj poleđini.

Sastojci na koje treba da obratite pažnju

A sada i jedna lepa vest: izbeći sastojke koji dokazano iritiraju usne nije komplikovano, potrebno je samo da znate o kojim tačno sastojcima se radi. Za početak, treba da obratite pažnju na sve dodate mirise i parfeme. Oni, istina, čine proizvod primamljivijim ali nemaju nikakvu drugu funkciju a mogu imati loš uticaj na zaštitnu barijeru kože. Dokazano je da su parfemi najčešći uzrok osipa kada su u pitanju reakcije na kozmetičke proizvode.

Na listi “za izbegavati” nalaze se i kamfor, mentol i fenol (karbolinska kiselina). Eukaliptus i menta (pepermint) imaju prijatan efekat hlađenja i dobijaju se prirodnim putem ali izazivaju peckanje i mogu izazvati iritiaciju. Ako imate ispucale usne, izbegavajte ih.

Zbog čega se ovi sastojci uopšte nalaze u proizvodima za negu usana?

Logično pitanje. Odgovor je jednostavan: svi do jednog imaju svoju funkciju. Mentol, kamfor i slični sastojci daju efekat hlađenja koji je veoma prijatan i daje osećaj da vam neki proizvod prija (iako u stvarnosti ima potpuno suprotan efekat). Fenol, sa svoje strane, koji je zabranjen u Evropskoj uniji ali je dozvoljen u SAD, daje efekat punijih usana i koristi se kao konzervans. Realno, fenol nije najgora stvar koju možete naći u preparatima ako je u niskoj koncentraciji. FDA, na primer, smatra da u malim količinama ne može da izazove negativne posledice.

Kako da znate da li je neki proizvod uzrok ispucalih usana?

Ako su dobre vesti to da je lako ustanoviti koji sastojci u balzamu ili grožđenoj masti mogu da budu uzrok iritacije, loše vesti su da određivanje toga da li konkretan proizvod koji trenutno koristite treba da bacite u đubre ili ne nije baš tako jednostavno. Ukoliko primetite da su vam usne gore, prvo pitanje koje treba sebi da postavite jeste “šta se promenilo?” i krenete odatle.

Ipak, ako osećate potrebu da stalno ponovo mažete usne, to je vrlo verovatno znak da sam proizvod nije dobar za vas i da vam isušuje usne. Možemo napraviti analogiju sa onim što se dešava kada pijete sokove kako biste utolili žeđ. Jednostavno ne funkcioniše. I što više pijete sok umesto čiste vode, sve ste žedniji.

Ipak, ne možemo za sve okriviti samo proizvode, možda je problem u vama. Dokazano je da preterano često nanošenje balzama za usne, pogotovo ako on sadrži neki od sastojaka koji mogu izazvati iritaciju, može drastično pogoršati stvari. Dakle, u onoj teoriji “navukla sam se na grožđenu mast” ima istine.

Šta treba da koristite?

Ukoliko su vam usne stalno ispucale, a konstantno mazanje ne pomaže, prvi korak je da smanjite upotrebu grožđane masti. Ako se stanje popravi, jasno vam je da treba da iskontrolišete svoju naviku ili da promenite proizvod koji koristite. Ovo su BURO. favoriti sa ili bez boje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor