Pretraga

Da li je ulje čajevca zaista čudotvoran lek za akne?

Da li je ulje čajevca zaista čudotvoran lek za akne?

Tekst: BURO.


Ulje čajevca se u Australiji, u kojoj prirodno raste, koristi od pamtiveka, a u naše delove je stiglo relativno skoro i vrlo brzo postalo mini zvezda sveta prirodnih kozmetičkih proizvoda i lekova, pogotovo onih koji tako žele da se predstave. Danas je slavljeno kao alternativni lek protiv akni zbog svog antibakterijskog dejstva, a kada se uzme u obzir koliko su medicinski tretmani akni agresivni, ne bi trebalo da čudi da ljudi jedva čekaju alternativu koja će izazivati manje negativnih propratnih efekata ali… Da li ulje čajevca zaista može da stane “na crtu” benzoil peroksidu, tretinoinu i salicilnoj kiselini?

Šta je ulje čajevca

Radi se o esencijalnom ulju koje se dobija iz drveta čajevca koje prirodno raste samo u Australiji. Ulje ima jak miris koji podseća na kamfor i u svom prirodnom stanju je providno ili bledožute boje.

Da li ovo ulje može da pomogne u borbi protiv akni

Prvo treba da zastanemo i prisetimo se da je pojam “akne” jako širok i da obuhvata spektar od mitisera pa do hroničnih upala koje traju godinama, i sve između. Jasno je da ovoliko različiti intenziteti ne treba da se rešavaju jednim rešenjem, zar ne?

Ulje čajevca ima dokazano antibakterijsko, protivupalno i samim tim umirujuće dejstvo, a postoje studije koje pokazuju da može biti jednako efikasno kao i benzoil peroksid u tretiranju akni na duge staze i to sa manje neželjenih efekata. Minus? Treba mu više vremena (što realno i nije tako strašno ukoliko nemate zaista ozbiljan problem koji vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju).

Da li je ulje čajevca zaista čudotvoran lek za akne? (фото 1)

Da li ima nekih neželjenih efekata

Činjenica da se radi o prirodnom sastojku apsolutno ne znači da možete sa njim kako vam volja ili da ga koristite neograničeno. Ukoliko se popije, ulje čajevca je izuzetno otrovno i za ljude i za životinje i potrebno je koristiti ga isključivo topikalno i to na način koji je propisan za svaki preparat koji ga sadrži.

Da li je ulje čajevca najbolja opcija za akne i bubuljice

Odgovor na ovo pitanje takođe zavisi od toga o kakvim bubuljicama se radi, kao i o tome koliko imate vremena.

Ono što svakako jeste prednost ulja čajevca je činjenica da se odlično kombinuje sa drugim sastojcima koji “čiste” kožu, poput obe vrste voćnih kiselina, poseduje svojstva antioksidansa koje benzoil peroksid svakako nema (čak suprotno). Ulje čajevca i preparati koji ga sadrže su odličan tretman pojedinačnih bubuljica, na primer, isto kao i sastojak koji će pomoći da se u porama ne gomilaju masnoća i debris tako što će ih temeljno očistiti.

Ipak, nazvati ga najboljom opcijom za sve i svakog je površna (i pomalo neodgovorna) generalizacija. Tretman ozbiljnih slučajeva akni (ne govorimo o po kojoj bubuljici izazvanoj hormonima) jeste stvar koju treba prepustiti lekaru od poverenja.

Kako koristiti ulje čajevca za tretman akni

Za početak, nijedno esencijalno ulje pa ni ulje čajevca ne sme se koristiti nerazblaženo. Ono se mora rastvoriti u ulju (tako se i prodaje), a ako se odlučite da ga koristite na taj način, pokvasite štapić za uši na njega stavite ulje i nanesite ga direktno na kožu koja je upaljena, odnosno na bubuljicu. Druga opcija jeste da dodate nekoliko kapi svojoj uobičajenoj kremi za negu, a treća da probate proizvode koji su na bazi ulja čajevca - i sa kojima je teško pogrešiti, a pružiće vam sve benefite.

Da li je ulje čajevca zaista čudotvoran lek za akne? (фото 2)

Za šta se još koristi ulje čajevca

  • Za suvu kožu, ekcem i psorijazu. U nekim slučajevima, ulje čajevca može ublažiti svrab i crvenilo zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu. Dodajte nekoliko kapi u kremu ili losion koji inače koristite na delovima kože koji su problematični i nanesite je odmah nakon tuširanja i bar još jednom u toku dana.
  • Za masnu kožu. Njegova antiseptička svojstva pomažu u borbi protiv preterane masnoće kože, posebno u vreme leta. Možete ga dodati i kremi sa SPF-om ukoliko vam se čini da vam upravo ona dodatno masti kožu.
  • Protiv svraba, otoka i crvenila. Protivupalno dejstvo ulja čajevca čini ga dobrim saveznikom u borbi protiv svraba pošto umiruje kožu pod upalom i pomaže u lečenju infekcija. Nemojte ga, doduše, koristiti oko očiju.
  • Za negu sitnih posekotina i plitkih ranica. Zbog svog antibakterijskog svojstva ulje čajevca pomaže u zarastanju. Dodajte jednu kap melemu/kremi za negu rane koju inače koristite.
  • Protiv peruti. Preparati sa uljem čajevca temeljno čiste kožu glave i uklanjanju sve naslage proizvoda, izumrle kože i prljavštine dok dodatno umiruju kožu. Probajte šampon koji ga sadrži ili ampule.

A ovo su BURO. favoriti na bazi ulja čajevca:


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar