Pretraga

Da li je vreme da damo šansu kozmetici u prašku

Da li je vreme da damo šansu kozmetici u prašku

Ovo su vrste proizvoda koje treba da probate

Tekst: Manda Javorina


Davno su prošli dani kada je glina za masku namenjenu masnoj koži bila jedina kozmetika za negu koja se mogla naći u formi pudera. Možda još uvek niste probali neki od njih - i ne, ne postoje alternative u obliku praška za svaki kozmetički proizvod koji koristimo - ali danas je ova vrsta kozmetike sve popularnija, da li znate zašto? Razloga je nekoliko:

Da li je vreme da damo šansu kozmetici u prašku (фото 1)

Stabilnost aktivnih sastojaka

Prašak može biti odlična formulacija za proizvode koji sadrže nestabilne aktivne sastojke koje treba upotrebiti što pre kako ne bi izgubili svoju učinkovitost. Zna se da su neke od najboljih stvari za kožu osetljive na vazduh i toplotu (pa ih je teško sačuvati u optimalnim uslovima). Prvi na listi je svakako vitamin C. Alternativa serumima i kremama jeste L-askorbinska kiselina u vidu praška koja ima duži rok trajanja. Ona se koristi tako što se mala doza praška pomeša sa serumom ili kremom koji inače koristite neposredno pre upotrebe. Ovo apsolutno ne znači da treba da odustanete od svih drugih formulacija vitamina C zato što on u mnogim slučajevim najbolje funkcioniše u kombinaciji sa drugim sastojcima poput vitamina E, peptida i ferulinskom kiselinom. Ali dodavanje vitamina C u prašku može poboljšati dnevnu rutinu nege.

Isto važi i za enzime koji se koriste u nezi kože i koji su jednako nestabilni kao i vitamin C. Enzimi su hemijski sastojci koji ubrzavaju određene reakcije u toku kojih se troše, a u kozmetičkoj industriji se koriste u sredstvima za ekfolijaciju i protiv upala, a neki imaju ulogu u uništavanju slobodnih radikala i neutralisanju štetnih uticaja okoline.

Da li je vreme da damo šansu kozmetici u prašku (фото 2)

Najrazvijenija kategorija kozmetike u formi praška su svakako čistači (i za lice i za telo) pošto se u ovoj formi koriste praktično vekovima. Većina sadrži sastojke poput pirinča i ovsa kao i druge biljne sastojke koji samleveni daju teksturu bez toga da budu grubi prema koži. Svi čistači ove vrste vrše i piling i zbog toga su najbolji za kombinovanu i masnu kožu. Ukoliko imate normalnu kožu trebalo bi da potražite posebnu blažu formulaciju praška, a ukoliko vam je koža suva ili osetljiva, najbolje je da ih preskočite. U tom slučaju, možete čistač u prahu pomešati sa uljem za lice i koristiti ga kao blaži piling s vremena na vreme.

Lako prolagođavanje individualnim potrebama

Proizvode u ovoj formi je lakše dozirati i prilagoditi sopstvenim zahtevima. Na primer, vitamin C se može koristiti u minimalnoj količini kako bi se smanjila opasnost od iritacije. Praškovi sa enzimima koji umiruju kožu mogu se koristiti na nekoliko načina: kao dodatak tonicima za dodatnu hidrataciju, sam prašak se može naneti direktno na delove kože pod upalom, mogu se mešati vodom kao maska kao i dodati drugim maskama.

Da li je vreme da damo šansu kozmetici u prašku (фото 3)

Očuvanje životne sredine

Trend pravljenja kozmetike sa što manje vode sve više uzima maha, a mnogi ekološki osvešćeni potrošači insistriraju na njemu. Proizvodi u prašku takođe ne zahtevaju upotrebu konzervansa a istovremeno imaju duži rok trajanja od ostalih. Za njihovu proizvodnju se troši i manje energije. Dakle, ekološki bingo na nekoliko frontova. Clean brendovi su ti koji najviše eksperimentišu i pomeraju granice toga koje je sve proizvode moguće formulisati u obliku praška. Za sada se razvijaju formule šampona, čistača za lice čak i ulja u obliku praška, sa sastojcima u “čistoj” formi koji se aktiviraju kada se pomešaju sa vodom. Vredi probati.

Ekonomičnost

Zbog toga što je praktično nemoguće da im istekne rok trajanje pre nego što ih potrošite ali i zbog toga što je zbog njihove jačine potrebna manja količina proizvoda. 


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar