Pretraga

Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore

Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore

Tekst: BURO.

Foto: @betina_goldstein

Običan ili gel lak, pitanje je sad. Ne brinite, donosim vam sve odgovore, skrolujte i pročitajte pre nego što zakažete svoj sledeći manikir.


koji lak traje duže

Ok, odgovor na ovo pitanje je očigledan. Gel lak traje oko dve nedelje. Ponekad može da izdrži čak i duže ali izrasli deo nokta će vas verovatno nervirati pošto ne izgleda ni lepo ni uredno, a povećava se i šansa da se nokatna ploča ošteti ljuštenjem laka. Običan lak uglavno traje od 3 do 7 dana.

Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore (фото 1)

VAŽNO: ŠTO MANJE RADITE RUKAMA, TO ĆE I OBIČAN LAK DUŽE TRAJATI. SVI ZNAMO DA SE OVO ODNOSI NA SVE VRSTE POSLOVA ZBOG KOJIH SU VAM RUKE U KONTAKTU SA KUĆNOM HEMIJOM I VODOM ALI DA LI STE ZNALI DA VAŽI I ZA KUCANJE PO TASTATURI?


Šta se lakše skida

Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore (фото 2)

Običan lak se brže i lakše skida, bilo da to radite sami kod kuće ili u salonu. Skidanje gel laka je bolje da ne radite sami ukoliko niste vešti i nemate iskustva pošto postoji realna mogućnost da oštetite nokatnu ploču. 


Kako se skida običan, a kako gel-lak?

Običan lak skida se skidačem, sa ili bez acetona. Gel lak se skida ili uz pomoć posebnog rastvarača na bazi acetona ili uz pomoć aparature, a nekada i kombinacijom oba. Ukoliko se pravilno koristi, nijedna od ovih metoda neće oštetiti nokat.

  • Ukoliko su gel lak i poslednji zaštitni sloj tanki, skidaju se samo rastvaračem kojim se natapa vata i ostavlja da deluje.
  • Ukoliko na noktima imate gel ojačanja, izlivanje nokta i sl. za njihovo skidanje koristi se mehanička turpija, sa ili bez kasnije upotrebe rastvarača. 


Šta se lakše nanosi i suši

Običan lak se suši brže dok se maže i dok se sa njim "radi" ali mu je potrebno čak i do pola sata da bude potpuno suv. Gel lak ima tu prednost da se suši UV lampom i petnaestak minuta mu je dovoljno za krajnju polimerizaciju.

Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore (фото 3)

Da li je za nokte zdraviji običan ili gel-lak?

Zahvajujući novim tehnologijama pravljenja gel lak uopšte ne mora da ošteti nokat - iako to zavisi i od tehnike kojom se maže i skida, kao i od pripreme samog nokta. Ukoliko je ona pravilna, njegov efekat na zdrave nokte može se uporediti sa onim koji ima kućna hemija i ako se radi o kvalitetnom preparatu, on je minimalan.


U kojim slučajevima se savetuje običan lak

Ako volite često da menjate boju laka, nema potrebe da koristite bilo koji osim običnog. Samo skidanje je jednostavnije i brže, možete sve izvesti sami ukoliko želite, a nokti neće "patiti" usled čestog menjanja laka. 

Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore (фото 4)
Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore (фото 5)

Koje su prednosti, a koje mane trajnog laka

Nokti na kojima je trajni lak su čvršći, otporniji, sjajniji i bolje zaštićeni od svih uticaja spoljne okoline.

Ipak, gel lakovi imaju i neke mane:

  • nokti brže rastu ispod gel laka pa je sam manikir potrebno izvoditi češće kako vreme prolazi

  • dobijate ono što platite: kvalitetan manikir i kvalitetan gel lak nisu jefitni pa česte manikire možete osetiti kao teret u budžetu 


Koje su prednosti, a koje mane običnog laka

Da li je (za vas) bolji običan ili gel lak? Imamo sve odgovore (фото 6)

Najveća mana običnog laka jeste to što se lako oštećuje i guli. Sa druge strane, njegova najveća prednost jeste što se lako skida i nanosi pa vam daje punu slobodu da eksperimentišete, a ne mala stvar jeste i znatno niža cena. 


Da li običan i gel lak mogu da se kombinuju u jednom manikiru

Nikako. Radi se o potpuno različitim lakovima po sastavu, načinu nanošenja i trajnosti. Ne mogu se kombinovati.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor