Pretraga

Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče?

Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče?

Tekst: Phoebe McDowell

Svet več izvesno vreme sa strahopoštovanjem i divljenjem gleda na tzv "Instagram lice" sa svim njegovim neprirodnim proporcijama i hipnotišućom simetrijom. Visoke napumpane jagodice, usne koje su punije nego što bi trebalo čak i kada su napućene, ten koji pobija ono što znamo o prirodi melanina i, u poslednje vreme, mačkaste oči poput onih kakve imaju Bella Hadid i Kendall Jenner.

Realno, dokopati se ovakvog lica je postalo lako. Privremeno ali lako. Tu su filteri i aplikacije za editovanje fotografija koje vam mogu promeniti crte lica u sekundi. Ovo naravno nije ništa novo ali nivo sofisticiranosti do koje su ovi alati stigli zaista oduzima dah. Pogledajte samo Instagram filter ‘Cat eyes and lenses’ (iza kog stoji @sasha_soul_art) i koji je do te mere u stanju da vam izmeni lice da čak i ako na početku ni mrvicu ne ličite na Kendall Jenner, na kraju izgledate kao da ste joj bliznakinja (ili blizanac?). Vidite, upravo njeno lice je TO lice koje žele svi - i za njim ne uzdišu samo predstavnici generacije Z.

Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče? (фото 1)
Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče? (фото 2)

Dr Mahsa Saleki osnivačica klinike SAS Aesthetics u Londonu je u januaru počela da izvodi svoju autorsku "Fox Eye" tehniku (i tako postala jedan od njenih pionira). Danas, nakon manje od godinu dana (od kojih smo skoro pola proveli u nekoj vrsti izolacije) upravo je ovo najpopularniji tretman koje poslovne žene dolazi da urade. I to za vreme pauze za ručak pošto ova procedura koja košta 500GBP zapravo uključuje ubacivanje i zatezanje konca koji se vremenom razlažu i resorbuju i koji bukvalno zategnu oko i traje svega pola sata. Od kada je karantin prekinut i mere ublažene, njena klinika je zabeležila petnaest puta više zakazivanja upravo za "Fox Eyes". Dosada ili previše vremena provedenog u buljenju u svoj lik na Zoomu? Možda?

Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče? (фото 3)

Želja za bademastim očima nije ništa novo čak ni na Instagramu. Zaluđenici odavno zatežu oči na razne načine pa makar i samo rukom dok ne okine aparat. Mnogi briju spoljnu polovinu obrva kako bi ih docrtali na drugačijem mestu i time napravili iluziju izdignutog luka. Na sve se zatim dodaje mačkasta šminka (o njoj smo već pričali i realno, em nam se sviđa, em smo vam dali odlične savete koji ne prelaze u ekstrem bilo koje vrste).

Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče? (фото 4)
Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče? (фото 5)
Da li su cat eyes danas ono što su fileri bili juče? (фото 6)

Ipak, ovaj trend je pored toga što je pomalo apsurdan zašao i na teritoriju kulturne aproprijacije. Belkinje se odjednom dobrovoljno trude da postignu izgled lica zbog kog su žene iz Azije decenijama kritikovane i nazivane “pospanim”. Pritisak na Azijatkinje da promene oblik očiju datira još od kraja II Svetskog rata, nakon kog su pogotovo ukoliko su želele da započnu novi život van svoje zemlje, većinom išle na blefaroplastiku (hiruršku proceduru koja uklanja “višak” kapka). Ova činjenica, kao i razne druge uvredljive prakse, učinile su da se neki poput TikTokerke @LeahMelle javno zauzmu stav protiv trenda ekstremno mačkastih očiju. Neke Azijatkinje pak na Reddit threadu koji se zove “Is the Fox Eye Trend problematic” ističu da ovaj trend više asocira na vanzemaljce ili lutke i životinje nego na njih same.

Da li će ovaj trend zaista eksplodirati poput filera za usne, ostaje nam da vidimo ali potpuno je sigurna - i zastrašujuća - činjenica da lica koja pobijaju zakone fizike nigde ne idu i da ćemo ih još dugo, dugo gledati.

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor