Pretraga

Da li znate da razlikujete kiseline za negu kože? Donosimo vam najbolje proizvode

Da li znate da razlikujete kiseline za negu kože? Donosimo vam najbolje proizvode

Tekst: Manda Javorina

Da li se još uvek pomalo plašite kiselina i odlažete da ih koristite? Mislite da su “teška artiljerija za kojom još uvek nema potrebe”? Nadam se da ćete se predomisliti i to ubrzo, pošto kada se radi o sjajnoj, zdravoj i čistoj koži, kiseline su taj magičan sastojak. Ovo ne znači da možete bez razmišljanja i pripreme da zalijete lice prvim proizvodom koji ih sadrži, a koji vam dođe pod ruku. Kao prvo, treba da naučite da ih razlikujete, a onda i proučite koje su namenjene kom problemu i dobu života (a da se za ozbiljnije zahvate uvek - ali uvek - obratite profesionalcima!)

Imajte na umu da proces uvođenja kiselina u rutinu nege postepen i da zahteva strpljenje, kao i da treba tražiti balans između toga kako koža podnosi određeni preparat i njegove efikasnosti. Koriste se jednom dnevno, a na osetljivoj i reaktivnoj koži treba početi primenu svako drugo veče. Frekvencija upotrebe se može povećati na svake četiri nedelje. Bez konsultacije sa stručnjakom ne treba kombinovati više proizvoda sa kiselinama pošto je to jedan od veoma čestih razloga iritacije. 

Donosimo vam kratki vodič kroz neke od najboljih proizvoda za redovnu kućnu upotrebu u vidu tečnih eksfolijatora, seruma i maski.

AHAs

Alfa hidroksilne kiseline, AHA (Alpha Hidroxy Acids) se rastvaraju u vodi i često se, pod nazivom voćne kiseline, nalaze u tečnim eksfolijatorima. Ovoj grupi pripadaju laktična, citrična i glikolna kiselina. Pospešuju obrt ćelija, odstranjuju mrtvu kožu, hidriraju, vraćaju blistavost i zdrav izgled i generalno su najbolje za normalnu i suvu kožu.

Da li znate da razlikujete kiseline za negu kože? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 3)

HYDRA BEAUTY CAMELLIA GLOW CONCENTRATE, CHANEL (JASMIN, SEPHORA)

BHAs

Beta hidroksilne kiseline (Beta Hydroxy Acids) se rastvaraju u ulju što ih čini stalnim sastojkom preparata protiv bubuljica. Ovoj grupi pripada salicilna kiselina, koja je zlatni standard za čišćenje pora, smirivanje upala, sprečavanje nastanka bubuljica i ublažavanje fleka. Dovoljno su blage i za osobe sa osetljivom kožom ili rosaceom.

Da li znate da razlikujete kiseline za negu kože? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 5)

BETA HYDROXY ACID, THE INKEY LIST (SEPHORA)

PHAs

Poli hidroksilne kiseline (Poly Hydroxy Acids) imaju efikasnost koja je uporediva sa AHA kiselinama ali znatno manje iritiraju kožu pa su svoju primenu našle u retmanu kože sklone rozacei i psorijazi, ali i posle dermatoloških procedura. Ove kiseline imaju i antioksidativno i hidratantno dejstvo te smanjuju enzimsku razgradnju elastičnih vlakana. U ovu grupu spadaju laktobionska kiselina i glukonolakton.

Da li znate da razlikujete kiseline za negu kože? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 11)

PHAT GLOW FACIAL, OLE HENRIKSEN (SEPHORA)

Kombinovani prozivodi

Da, neke kiseline se smeju mešati ali ove proizvode birajte uvek u dogovoru sa stručnjakom i nikada ih ne uvodite više od jednog istovremeno. To kako će koža reagovati na njih zavisi od mnogih faktora i zato ih nemojte shvatati olako i preskočite ukoliko imate osetljivu ili reaktivnu kožu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor