Pretraga

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način?

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način?

Tekst: BURO.

Donosimo vam devet jednostavnih trikova za sve koji žele da dobiju preplanulu boju, ali tako da ne izložite svoju kožu opasnosti.


ŠTA TREBA DA RADITE kako ne biste zažalili što ste bili na suncu (i sanjali taman ten)


Koža dobija tamnu boju kada telo proizvodi pigment melanin kao reakciju na to što se izlažemo ultraljubičastim zracima, kako izvesti ovo izvesti a da se maksimalno izbegnu negativne posledice tog izlaganja? Skrolujte.

1. Polako dozirajte vreme 

Počnite sa sunčanjem u trajanju od dvadesetak minuta, a ako imate svetao ten, i deset minuta će biti više nego dovoljno. Postepeno povećavajte ove vremenske intervale. Pored toga, važno je da na sunce izlazite samo onda kada njegovo zračenje nije najjače, odnosno između 8 i 10 sati ujutru i posle 4 posle podne.

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način? (фото 1)

2. Izaberite pravo mesto

Mnogi turisti na moru vole da ležaljku na plaži pomere dalje od suncobrana, a bliže vodi. Ne radte takve stvari. Štaviše, nemojte se uopšte sunčati tik uz more (ili vodu): direktni sunčevi zraci i oni koji se odbijaju od vode direktno utiču na vašu kožu. Ostanite ispod suncobrana pošto će zraci i to itekako dopreti do vas, ali koža neće izgoreti.

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način? (фото 2)

3. Koristite kremu za sunčanje

Neophodan korak. Bez pregovora. Današnje kreme za sunčanje su lagane, nisu masne, tečne su i obično providne teksture kako ne bi ostavljale bele tragove na koži. Pored toga, različiti dostupne su u različitim formulacijama - krema, sprej, stik, suvo ulje - sve za prelep ten. Prve nedelje na plaži (u hladu) koristite SPF 50, a potom možete preći na SPF 30.

Mišljenje da se ne može dobiti boja ako se stavlja SPF-a je mit. Pre svega, skoro niko ne nanosi dovoljnu količinu zaštitnog faktora (trećina kafene kašičice na lice i supena kašika na telo), a pored toga nijedna SPF zaštita nije stoprocentna.

4. Proverite da li vam fali vitamin D

Suplementacija nije potrebna svakom i savet o dodatnom uzimanju ovog vitamina nije univerzalan. Izvadite krv i proverite količinu vitamina D u organizmu. Ako rezultati pokažu deficit, doktor bi trebalo da vam prepiše suplement i primerenu dozu.

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način? (фото 6)

5. Pijte sok

Ne bilo koji. Jedan od trikova za dobijanje lepe boje jeste ispijanje čaše sveže isceđene šargarepe, paradajza ili soka od cvekle pre odlaska na plažu. Takav sok ima visok sadržaj beta karotena - fitonutrijenta koji ne samo da je jak antioksidans koji štiti kožu od fotostarenja i pigmentacije, već pomaže i da se dobije ujednačen ten.

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način? (фото 7)

6. Krećite se

Vaša preplanula boja će biti ujednačenija ako se krećete. Možete šetati, igrati odbojku ili tenis (opet, rano ujutro ili nakon 4 sata posle podne). Ako više volite da se izležavate, setite se da menjate položaj.

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način? (фото 8)

7. Pripremite svoju kožu

Tri nedelje pre odlaska na more, možete početi sa uzimanjem suplemenata koji će pripremiti kožu za sunčanje, a oni najčešće sadrže antioksidanse u vidu vitamina A, C i E.

Da li znate kako da dobijete preplanulu boju na pravi način? (фото 9)

8. Koristite aktivator boje

Pored krema za sunčanje, ovi proizvodi za negu nakon sunčanja sadrže sastojke (L-tirozin, kofein, beta-karoten) koji aktiviraju proizvodnju melanina i pomažu da boja tena bude lep i ujednačen.

9. Negujte kožu nakon sunčanja

Izrazito hidratantna krema, revitalizirajuće mleko ili umirujući losion - bilo koji od ovih proizvoda pomoćiće vam da duže zadržite ten. Nanosite ove proizvode svakodnedno nakon tuširanja.


ŠTA NIKAKO NE TREBA DA RADITE ako ne želite da naudite svojoj koži


Solarijum je u potpunosti zabranjen. Uvek i zauvek. Mnog i dalje veruju da, ako na ovaj način pripreme kožu za plažu, mogu izbeći da izgore, kao i druge neželjene posledice. Solarijum opasan po zdravlje. Lampe u solarijumu koriste UVA zrake i za razliku od UVB zraka, neće učinit da se koža zacrveni i/ili izgori, ali je oštećuje na ćelijskom nivou. Posledice ovoga znate i sami.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor