Pretraga

Da li znate kako da negujete kožu ako zimi idete na more?

Da li znate kako da negujete kožu ako zimi idete na more?

Tekst: BURO.

Dubai, Maldivi, Tajland, Kuba… Gde god da ste uspeli da pobegnete (a malo vam i zavidimo), povratak kući je neizbežan, a kod kuće su i hladno vreme, rokovi, obaveze i sastanci. Izlazak iz aviona je zato test ne samo za vašu moć prilagođavanja, već i za vašu kožu. Ali ne brinite, imamo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći (bar sa kožom, za rokove na poslu ne garantujemo).


 

Koliko su promene temperature zaista opasne za kožu

 

 

U njima svakako nema ničeg dobrog ali ako živite u većem delu Evrope zimi, već se konstantno suočavate sa temperaturnim razlikama. Pad temperature za 10 ili više stepeni je stres za kožu. Ukoliko je napolju između 0 i 10 °C, a u prostorijama u kojima boravite je preko 20 °C, to je već ozbiljna razlika, što znači da koža zimi zahteva dodatnu pažnju bili na odmoru na nekoj tropskoj destinaciji ili ne.

Kada se iz toplijih krajeva vratite kući, treba da budete nežni sa svojom kožom. Ne prelazite odmah na zimske kreme guste teksture, zato što lojne žlezde nastavljaju da rade kao da ste "na toplom" još nekoliko dana, a u kombinaciji sa teškom teksturom kreme to može lako da dovede do zapušenih pora.

Idealno bi bilo da pustite telo da se prvih nekoliko dana po povratku ponovo adaptira na novu (staru) klimu. Ovo je podjednako važno i za kožu, a u tome pozmažu proizvodi sa hijaluronskom kiselinom. Što se tiče kućne nege, neka vam prvi izbor budu proizvodi sa vitaminom C i retinolom, a profesionalcima se obratite za tretmane biorevitalizacije.

 


 

Kako na kožu utiču promene vremenskih zona

 

 

Da li je jet lag još opasniji po vašu kožu od temperaturnih razlika? Promene u klimi i vremenskoj zoni uz adaptaciju na drugu vodu i hranu stvaraju podložno tle za infekcije. Pored toga, velike razlike u vremenskim zonama, remete naš cikardijalni ritam, unutrašnji mehanizam zadužen za režim spavanja . Ipak, postoje pripreme koje vam mogu pomoći da ovaj proces ublažite. Melatonin, na primer, pomaže telu da se na takve promene adaptira i trebalo bi da ga uzimate tri dana pre puta i dva dana po povratku.

 


 

Kako se nositi sa naglim visokim temperaturama

 

 

Ko bi rekao da tropski predeli mogu da izazovu toliko problema? Ipak, gledajte stvari sa pozitivne strane - fokus na intenzivnu hidrataciju kako bi se povećale rezerve vlage u ćelijama kože je preporučljiv, bilo da se spremate za odmor ili se negujete kod kuće. 

Tropska klima i vlaga mogu vam prirediti još neprijatnih iznenađenja. U takvim uslovima, oslobađa se više sekreta lojnih žlezda. Osim što lice prekomerno sija, masne kiseline brže oksidiraju i oštećuju poslednje zaštitne linije kože. Upravo zbog toga mogući su i upalni procesi.

 


 

Pred vama je još jedan (dug) let

 

 

Posledice aviona po kožu su poznata horor-priča. Ukoliko let traje od tri do pet sati, dopunske pripreme nisu neophodne. Ukoliko let traje duže, pomozite svojoj koži da izbegne dehidrataciju. Možete staviti hidratantnu masku neposredno pre leta (ako vam začuđeni pogledi drugih putnika ne smetaju) ili možete samo naneti serum i kremu. Možda ste primetili da Korejke nanose maske u avionu ili aerodromu i lepe flastere ispod očiju, a to nikome ne smeta, jer su od detinjstva razvile kulturu brige o sebi. Savetujemo i da nanesete dobru hidrogel masku pre polaska ili odmah po ulasku u avion. 

Ako je let veoma dug, onda stavite i serum, kremu i balzam za usne u ručni prtljag kako biste hidrirali kožu i tokom samog putovanja (zapamtite da ih uvek nanosite čistim rukama!) Drugi način da se uspostavi ravnoteža vlage jeste upotreba termalne vode. Poprskajte ga na kožu i obavezno obrišite višak maramicom nakon 15-20 sekundi. Ukoliko to ne učinite, izazvaćete suprotan efekat zato što će isparavajući, voda izvući vlagu iz ćelija.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor