Pretraga

Da li znate kako da odaberete pravu kremu protiv celulita

Da li znate kako da odaberete pravu kremu protiv celulita

Tekst: BURO.

Da li kreme protiv celulita rade posao? Pa, odgovor je i da i ne. Slobodno nas optužite da smo vas prevarili naslovom ali celulit je problem koji nastaje usled delovanja raznih faktora pa je tako nemoguće rešiti ga samo na jedan način, pogotovo površinski. Dakle, prečica nema ali to ne znači da kreme namenjene borbi protiv celulita nemaju svoje mesto u njegovom tretmanu pod uslovom da ih koristite u kombinaciji sa masažom i drugim preventivnim merama. Kada ih birate, potrebno je da znate koje sastojke treba da sadrže, čemu koji sastojak služi kao i to koji je pravi za vas - a koje treba da izbegavate. Evo kratkog pregleda:

  • za sagorevanje masti (kofein)
  • za ojačavanje zidova krvnih sudova (vitamin K, ekstrakt zelenog čaja)
  • za limfnu drenažu (guarana, ekstrakti morskih algi)
  • za poboljšanje mikrocirkulacije (ekstrakt kestena, centella)
  • za vraćanje tonusa krvnim sudovima i mikrocirkulaciju svi sastojci koji hlade (poput mentola) i oni koji greju (poput đumbira). Kreme koje zagrevaju ne smeju da koriste osobe sa proširenim kapilarima i venama.

Malo je verovatno, praktično nemoguće, da ćete u jednoj kremi ili gelu pronaći sve ove sastojke i zato vam savetujemo da odaberete one koji utiču na mikrocirkulaciju ili na sagorevanje masti. Ove preparate ne treba koristiti u isto vreme, već njihovu upotrebu treba uskladiti sa menstrualnim ciklusom, po rečima dermatološkinje Tiinai Orasmäe-Meder autorke bestselera "Beauty Myths":

“Prva faza koja traje 12-14 dana nakon početka menstruacije jeste faza aktivne borbe protiv celulita. Tada je nivo estrogena visok, a masti se lakše eliminišu. Iz tog razloga u ovim danima koristite kreme koje su lipolitici, odnosno sadrže sagorevače masti."

"Druga faza ciklusa, nakon ovulacije jeste faza prevencije. U toku nje raste nivo progesterona što čini da telo više zadržava tečnost. Ukoliko se protiv ovoga ne borimo, celulit svakog meseca postaje malo izraženiji. Na efekte progesterona se ne može uticati topikalnim sagorevačima masti i kremama koje sadrže kofein ali masaže za limfnu drenažu, kao i hrana koja ima diuretički efekat su vrlo efikasni. Tada se savetuje i upotreba krema koje pospešuju mikrocirkulaciju."

Sama forma i način upotrebe krema i gelova protiv celulita su veoma raznovrsni: postoje gelovi, kreme, blata za kućna pakovanja, serumi i ulja - praktično svaka tekstura koju možete da zamislite. Ono što je zajedničko za sve njih, jeste da im je potrebna odgovarajuće priprema koja se sastoji u tome da koža mora biti čista i osušena ali i to da se za vreme tretmana kremama protiv celulita mora redovno raditi eksfolijacija (ukoliko ovo radite suvim četkanjem, tim bolje). Sami preparati nanose se masažom za koju obično postoje uputstva na pakovanju.

I na kraju, predlažemo vam da borbu protiv celulita ne shvatite kao borbu do istrebljenja. Ukoliko ga do određene mere prihvatite, život će vam biti lepši. Ali to je već druga priča.

Ovo su BURO. favoriti za kuću upotrebu, pronađite svoj.

Da li znate kako da odaberete pravu kremu protiv celulita (фото 2)

BODY FIT, CLARINS 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor