Pretraga

Da li znate kako hlor utiče na vašu kožu, kosu i nokte? Evo kako da ih zaštitite

Da li znate kako hlor utiče na vašu kožu, kosu i nokte? Evo kako da ih zaštitite

Tekst: BURO.

Najbolji način da se rashladimo jeste skok u vodu. Za sve one koji nisu na moru (a i za mnoge koji jesu), ovo znači skok u bazen. Vrlo lako će se desiti da iz njega ne poželite da izađete i dobićete genijalne fotke za Instagram ali voda tretirana hlorom ima i svoje loše strane. Zato ne zaboravite da preduzmete neke mere kako biste ih sveli na minimum i izbegli posledice.

Šta je hlor

Hlor koji se koristi za dezinfekciju vode sadrži hipohlorastu kiselinu i hipohloritne jone koji pomažu u eliminaciji bakterija i mikroorganizama. Osim što sprečava zaraze, hlor ne dozvoljava ni razmnožavanje algi u bazenima i generalno predstavlja moćno oružje kako bi voda u bazenu bila bezbedna za kupanje. Ipak, ovo ne dolazi bez posledica koje ćete itekako osetiti ukoliko provodite puno vremena u hlorisanoj vodi. 

Neke posledice hlorisane vode

  • Suva koža - hlor prodire u kožu i razgrađuje njen prirodni zaštitni lipidni sloj koji je održava optimalno hidriranom i elastičnom što za posledicu ima isušivanje kože te je čini iritiranom i crvenom, izaziva svrab, a dovodi i do ubrzavanja procesa starenja i nastanka bora.
  • Osipi - hlorisana voda može izazvati kontaktni dermatitits koji se prezentuje kao površinsko crvenilo i upaljena koža (koji se mogu razviti u plikove i koprivnjaču).
  • Rascvetali krajevi i oštećena kosa - kad prodre u dlaku, hlor se kristalizuje i tako razdvaja/cepa dlaku što oštećuje njenu strukturu i čini vlas grubom i poroznom.
  • Promena boje kose - hlor reaguje sa bojama za kosu i "izvlači ih" iz vlasi. Najgore prolaze plavuše čija kosa lako poprima zelenkastu nijansu.
  • Gubitak sjaja i elastičnosti kose - kao što je to slučaj sa kožom, hlor razgrađuje i prirodna ulja koja oblažu vlasi kose, isušuje kutikulu dlake i čini kosu beživotnom i bez sjaja.
  • Krti nokti - i nokti upijaju hlor i dešava im se ista stvar kao koži i kosi.
  • Pogoršanje postojećih problema sa kožom - ekcem, osetljiva koža, kao i ona sklona iritacijama se generalno "ne slažu" sa hlorom i potrebna je posebna zaštita kao i nega.

Kako se zaštititi 

Kosa - pre plivanja natopite kosu običnom vodom iz slavine, a zatim nanesite ulja za kosu (još bolje ukoliko imaju i zaštitu od sunca) ili balzame koji se ne ispiraju. Na taj način ćete saturirati kosu i smanjiti prostor u koji hlor "može da uđe". Ukoliko vam nije mrsko, stavite kapu za plivanje.

Nokti - ukoliko koristite obične lakove za nokte, ispod njih obavezno nanesite hidratantnu bazu. Redovno koristite ulje za zanoktice i kreme za ruke više puta na dan.

Koža - hidratacija je na prvom mestu, kako iznutra tako i spolja. Pijte dovoljno tečnosti, a kada ste na bazenu, tuširajte se nakon plivanja kako biste uklonili hlor sa kože i za to koristite mlaku vodu nikada toplu. Nakon ispiranja, nanesite hidratantne preparate, idealno one koje sadrže ceramide, i posebnu pažnju obratite na mesta na kojima je koža najtanja i/ili najsuvlja poput kože oko očiju, dekoltea, laktova i šaka. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor