Pretraga

Da li znate koji mirisi utiču na dobro raspoloženje? Donosimo vam ultimativni vodič

Da li znate koji mirisi utiču na dobro raspoloženje? Donosimo vam ultimativni vodič

Tekst: BURO.

Šta čini neki parfem posebnim? Ako malo bolje razmislite, manje je bitno to kako tačno miriše, a mnogo važnije kako se od njega osećate, koje emocije i sećanja budi u vama. Možda ovo niste znali ali ovo je mnogo manje do reklame, a mnogo više do dobre stare nauke. Razlog? Posebne povezanosti načina na koji se u mozgu procesuiraju miris, osećanja, sećanja i asocijacije.

Dakle, "dobar parfem" je satkan od mirisnih nota koje će targetirati određene emocije. Neke od tih nota deluju umirujuće, neke su senzualne, druge daju dodatnu dozu energije. Donosimo vam pet najčešćih i najmoćnijih, otkrijte kako utiču na vas (i druge).


Bergamot

Drvo bergamot narandže cveta zimi, a iako je plod veoma gorak, cvet se često koristi u parfemima zbog svoje citrusne arome. Ona je sveža i savršena kada vam je potrebna dodatna doza energije i pozitivnih asocijacija zbog čega se dugo u aromaterapiji koristi protiv depresije i anskioznosti.

Pošto podiže raspoloženje, bergamot je idealna mirisna nota za početak dana.


Jasmin

Jasmin se smatra jednim od najvažnijih sastojaka za izradu parfema, a potrebna je jedna cela tona ručno uzbranih cvetova kako bi se dobila samo jedna litra esencijalnog ulja. Svež ali kremast i bogat, jasmin može biti i parfem sam za sebe, on podiže samopouzdanje i čini da se sosoba koja ga nosi oseća moćno.

Koristite jasmin u posebnim prilikama kada želite da zračite samopouzdanjem i budete neobjašnjivo privlačni -  mada, zar nije svakodnevan život najbolja prilika za to?


Beli mošus

Mošus se koristi za izradu parfema vekovima, a danas je mošus koji se dobijao od tibetanskih jelena gotovo u potpunosti zamenjen sintetičkim koji, osim što daje svežinu, čini i druge sastojke parfemskih kombinacija dugotrajnijim. Mošus je ultimativna nota koja će učiniti da se osećate dobro, smireno, manje anksiozno.

Parfemi sa mošusom su odlični za svakodnevnu upotrebu ili kad god vam je potrebno da popravite raspoloženje.


Vanila

Vanila se tradicionalno smatra afrodizijakom, a bilo da je u pitanju prirodna ili sintetička varijacija na temu, danas je neizostavan deo orijantalnih i gurmet parfema. Često je nazivaju i crnim zlatom, a sama po sebi je slatka i topla poput zagrljaja.

Nosite parfeme koji u sebi imaju vanilu kad god želite da se osetite zavodljivo.


Sandalovina

Sandalovina se dobija od vrste arometičnog drveta i vekovima se koristi kako za kozmetiku tako i za religijske rituale. Smatra se da svojim kremastim, utešnim, gotovo mlečnim mirisom vraća harmoniju i ravnotežu umu i osećanjima. 

Ukoliko ste pomalo uznemireni, sandalovina će vas umiriti ali i probuditi senzualnost.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor