Pretraga

Da li znate na koje sve načine je aloja vera dobra za kožu i kosu - i to ne samo leti

Da li znate na koje sve načine je aloja vera dobra za kožu i kosu - i to ne samo leti

Tekst: BURO.

Aloja vera je jedan od najpoznatijih sastojaka za negu kože. Pronaćićete je bukvalno svuda - od omiljene kreme za posle sunčanja preko čistih aloja-gelova u apotekama pa sve do prozora sa naređanim bijkama. Ova biljka se u praksi pokazala kao izuzetno efikasan sastojak za negu, a koristi se vekovima. Posebno je u fokusu u letnjim danima ali ne dozvolite da vas to zavara: aloja bi trebalo da se nalazi na vašoj polici tokom cele godine, kako u proizvodima za negu kože tako i kose. Evo i zašto.

Šta je aloja vera

Aloja je biljka koja se danas gaji svuda po svetu ali osim toga što je omiljena među ljudima koji vole sukulente, ono što se nalazi u njenom mesnatom lišću čini je izuzetno kvalitetnim topikalnim tretmanom za kožu. Sam list aloje sadrži veliku količinu vode i zato koži pruža vlagu ali i sprečava njen gubitak. Pored toga, u njemu se nalaze u mukopolisaharidi koji takođe pomažu koži da zadrži vlagu.

Osim što hidrira, aloja ima i antioksidativno, protivupalno i antiseptičko dejstvo, te ubrzava obnovu kože i zarastanje rana, što je čini idealnom u saniranju opekotina svih vrsta, uključujući i one od sunca. Aloja pomaže i u smirivanju ujeda insekata i osipa tako što smanjuje otoke i crvenilo.

Na koji način je dobra za kožu

Zbog svoje sposobnosti da zadržava vodu, aloja je odlična za hidrataciju kože lica i tela ali to nije ni izbliza sve.

Aloja sadrži glukomanan (polisaharid) koji potpomaže zarastanje i obnovu kože ali i ubrzava stvaranje kolagena. Pored njega, u njenom sastavu se nalaze i vitamini C i E što je, u kombinaciji sa njenim antibakterijskim svojstvima, čini idealnom za tretiranje svih vrsta opekotina i manjih rana.

Aloja se pokazala delotvornom i kao dodatak terapiji nekih oblika akni, pogotovo u kombinaciji sa tretinoinom. Ipak, ovo nije univerzalno pravilo i pre uključivanja aloje u lečenje akni potrebno je konsultovati se sa stručnjakom.

Zbog efekta hlađenja koji proizvodi, aloja i preparati koje sadrži koriste za smirivanje upala i crvenila.

Na koji način je dobra za kosu i kožu glave

Koža glave profititra od aloje na isti način kao i koža na ostatku tela: aloja je umiruje, pomaže u obnavljanju ćelija i eksfolijaciji pa posledično i u smirivanju peruti i svraba.

Kada je u pitanju sama kosa, aloja obnavlja i ojačava dlaku, te je čini glatkom i sjajnom.


BURO. izbor

Da li znate na koje sve načine je aloja vera dobra za kožu i kosu - i to ne samo leti (фото 4)

SUPERFOOD PEPTIDE EYE CREAM, YOUTH TO THE PEOPLE (SEPHORA)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor