Pretraga

Da li znate šta je lip lift? Plastični hirurzi su rešili sve naše nedoumice

Da li znate šta je lip lift? Plastični hirurzi su rešili sve naše nedoumice

Ova procedura daje dugotrajne rezultate

Tekst: BURO.

Danas je praktično nemoguće okrenuti se - ili otići na posao, izaći na ulicu, skrolovati po Instagramu - a da se ne naiđe na usne koje su na neki način tretirane kozmetičkim procedurama. Neke od ovih primera, i to one najbolje, nećete biti u stanju da odmah identifikujete pogotovo ukoliko osobu ne poznajete od ranije, a neki će biti vidljivi iz aviona. U estetskoj medicini mogući su svi ishodi isto kao što postoje i najrazličitiji zahtevi i - iako je čak i Kylie Jenner izjavila da je rastopila filere u svojim usnama (ili bar njihov deo?), njena estetika još uvek nije nestala sa liste želja koje se prezentuju dermatolozima i hirurzima.

Bilo da govorimo o minimalno naglašenim i hidriranim usnama ili malo dramatičnijim promenama, ako ste mislili da je jedini način da se one dobiju onaj uz pomoć filera, znači da niste svesni jedne trajnije (i vrlo privlačne) procedure. Radi se o hirurškoj intervenciji koju popularno zovemo lip lift, a koja u poslednje vreme doživljava neku vrstu renesanse - na društvenim mrežama i u medijima, uopšte.

Ovo ne znači da je jedna procedura bolja u donosu na drugu, a šta je tačno najbolje za vas je apsolutno individualna stvar koja zavisi od nekoliko faktora. Krajnji odabir treba da napravite sami u dogovoru sa hirurgom i/ili dermatologom na profesionalnim konsultacijama.

Stručnost je najvažniji kriterijum i to je razlog iz kog samo se zaputili u Surduličku 5, adresu na kojoj se nalazi Specijalna bolnica za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić kako bismo u razgovoru sa plastičnim hirurgom Dr Ninom Šijan Mišković i Dr Nikolom Musićem saznali sve što je važno o ovoj intervenciji.

Da li znate šta je lip lift? Plastični hirurzi su rešili sve naše nedoumice (фото 1)

DR NINA ŠIJAN

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Dr Nikola Musić

Specijalizant plastične i rekonstruktivne hirurgije

Da li znate šta je lip lift? Plastični hirurzi su rešili sve naše nedoumice (фото 2)

Šta je lip lift

Sama procedura lip lift podrazumeva skraćenje gorne usne.

Gornja usna se sastoji iz dva dela: ona ima rumeni deo i deo kože. Lip lift procedurom se skraćuje kožni deo, kako bi se rumeni deo izvrnuo i postao veći.

Lip lift ispravlja neželjene promene na filtrumu, odnosno na razdaljini između rumenog dela gornje usne i nosa. Ovom intervencijom se skida koža gornje usne i uklanjaju se sve strukture koje se nalaze iznad mišića - potkožno tkivo i koža - ali se sam mišić ne dira zato što je važan zbog funkcije usta. Dakle, nakon lip lifta, funkcija usana ostaje potpuno očuvana, kao i njihova mimika. Nakon procedure nema nikakvih deformiteta.

Rez se nalazi uz samu donju konturu nosa i ispred kolumele, od ivice do ivice nozdrve, praktično tamo gde se najmanje vidi, na mestu već postojećeg prirodnog nabora ili senke.

Lip lift nije nova procedura i koristi se godinama u operacijama rekonstrukcije rasepa usne i rekonstrukcije nosa, a danas se koristi i isključivo u estetske svrhe. Postoji i intervencija podizanja usana drugačijom tehnikom kojom se rez pravi neposredno iznad rumenog dela usne i onda ožiljak ostaje u rubu usne i izgleda kao da ste olovkom iscrtali usnu. Ova tehnika se izvodi i danas kada za to postoje indikacije, a jedna od glavnih jeste spušteni ugao usana.

Dakle, kada govorimo o lip liftu, govorimo o dve vrste operacija od kojih se jedna sada koristi češće pa ćemo njoj i posvetiti ovaj članak.

Šta se može postići lip liftom

Stanje zuba i vilice velikim delom određuju kako će izgledati vaša usna. Oni se vremenom menjaju pa se menja i kako izgledaju usne. Gornja usna se sa godinama isteže. Kao posledica starenja neke strukture našeg tela se smanjuju, a između ostalog dolazi do resorpcije kosti, alveolarnog luka koji nosi zube i slično. Pored toga, mnogi ljudi rade protetske radove na zubima. Lip lift je u tom smislu podmlađivanje usana, pokušaj da se one vrate u formu u kojoj su bile ranije.

Kupidonov luk je najnaglašeniji u donjem delu usne, najbliže crvenom delu usne, a u gornjem delu je manje izražen. Kada se uradi lip lift i gornji deo skrati, ce ovaj deo ponovo dobija jedar mladalački izraz.

Da li znate šta je lip lift? Plastični hirurzi su rešili sve naše nedoumice (фото 3)

Indikacije za lip lift

Postoje dve:

Prva i osnovna indikacija za ovu proceduru jesu godine i produženje gornje usne, dakle usna koja nije tako izgledala ranije, koje se sa godinama produžila i sada pacijenta čini nezadovoljnim sopstvenim izgledom.

Druga indikacija, uglavnom kod mlađih pacijentkinja ili pacijenata, jeste želja da crveni deo usne bude veći, a da se to ne radi filerom ili da se ne radi isključivo filerom i da se ne radi procedura koja mora da se ponavlja.

Lip lift vs fileri

Ne bi trebalo upoređivati filere i lip lift zato što se radi o potpuno različitim procedurama, odnosno o hirurškoj i nehirurškoj proceduri. Ako govorimo o lip liftu, uvek moramo imati na umu da se radi o hirurškoj proceduri koja zahteva i određenu pripremu, samu intervenciju i post-operativni oporavak. Rezultati su drugačiji ali su različite i indikacije.

Koliko traju rezultati

Efekat lip lifta je relativno gledano trajan. Naravno, svi procesi koji su trajali određeno vreme se nastavljaju, starenje kao takvo se nastavlja i nakon intervencije baš kao i kod liftinga lica ili vrata i slično. U trenutku kada se izvodi bilo koja intervencija ove vrste, praktično se pravi napravili korak unazad ali se ne zaustavlja vreme.

Ožiljci nakon lip lifta

Na mestu gde se koža zaseče uvek ostaje ožiljak, ma koliko hirurg bio iskusan. On može vremenom postati praktično nevidljiv ali je i dalje tu. Izgled ožiljka i njegova veličina zavise delom od tehnike koja se koristi (podrazumevamo da onaj ko radi vlada svim procedurama i tehnikama), a drugim delom od toga kako sama koža zarasta.

Način na koji koža prirodno zarasta odnosno ožiljči, ne može da se zna unapred sa stopostotnom sigurnošću ali se mogu praviti predikcije na osnovu već postojećih ožiljaka na telu. Zbog toga se uvek pacijentima postavlja pitanje o tome da li su imali neku intervenciju na osnovu koje se može pretpostaviti šta ože da se očekuje.

Treba naglasiti da je u najvećem broju slučajeva ožiljak od lip lifta potpuno prihvatljiv i praktično neprimetan.

Nega ožiljka je standardna procedura. Postoji čitav niz preparata koji se stavljaju i rade na tome da ožiljak što pre sazri i da bude što manje vidljiv. Regija na kojoj se radi lip lift nije generalno sklona stvaranju keloidnih ožiljaka i zato se ona i bira za ovu intervenciju. Rez pri otvorenoj operaciji nosa takođe se pravi vrlo blizu, odnosno u istoj regiji.

Kontraindikacije

  • Da bi izvela lip lift operacija dužina gornje usne ne sme biti kraća od 1.5 cm kako rezultat intervencije ne bi delovao neprirodno. Ni skraćena usna nakon intervencije ne sme da bude kraća od 1.5 cm.
  • Desni ne treba da se vide iznad gornje usne kada se osoba smeje, koliko god da je dugačka gornja usna.
  • Izuzetno nizak ugao usana zato što se lip liftom diže centralni deo ispod i u širini nosa, a ne lateralni.
  • Ostale kontraindikacije su lokalnog tipa: promene, infekcije, akne i sl.
  • Pušenje, koje je kontraindikacija za sve hirurške intervencije pogotovo estetske.

Anestezija

U slučaju da se radi samo lip lift procedura, obično se koristi lokalna anestezija (u 99% slučajeva) ili analgosedacija.

Lip lift može da se radi i uz face lifting ili korekciju kapaka, praktično uz bilo koju drugu intervenciju na licu ili telu, a tada se može raditi i u totalnoj anesteziji, kao pridružna intervencija.

Ova operacija može kasnije, nakon zarastanja, da se kombinuje sa povećanjem volumena ili naglašavanjem ivice usana hijaluronom.

Oporavak

Oporavak traje dok se ne skinu konci, obično oko desetog dana (a u periodu od 7. do 14. dana u zavisnosti od toga kako koža zarasta). Otoci koji nastaju zbog maniulacije tkivima takođe prolaze u tom vremenskom periodu.

Povratak normalnim aktivnostima je praktično odmah nakon izlaska iz bolnice uz odgovarajuću zaštitu, odnosno flaster čak i dok su  vidljivi konci dok se ne izvade i sl.

Ono što je važno jeste da novonastali ožiljci moraju da se štite od sunca, što podrazumeva SPF faktor 50, šešir, sve. Sunce će učiniti da ožiljak potamni i bude vidljiviji, a onda može da potraje i do dve godine dok ne izbledi što je u regiji u kojoj se radi lip lift zaista nepoželjno.

Sve informacije vezane za lip lift proceduru možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresu [email protected]om.

Da li znate šta je lip lift? Plastični hirurzi su rešili sve naše nedoumice (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor