Pretraga

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože

Tekst: Manda Javorina

Za dermatologe uvek imamo bezbroj pitanja, a ovaj put koncentrisali smo se na najčešće dileme koje nas interesuju u vezi sa aktivnim sastojcima koji rešavaju najveći spektar stanja kože, od ublažavanja znakova starenja pa sve do rešavanja hiperpigmentacija. Zato smo u pomoć pozvali dr Marijanu Krstičević, specijalistu dermatologije iz Poliklinike Novakov u Novom Sadu koja je sa nama i našom poznatom glumicom Bojanom Ordinačev podelila svoje znanje i odgovorila na zajednička pitanja. Stvari je uvek lako poslagati na pravo mesto kada imamo pravi savet, zar ne? Skrolujte za njene savete i preporuke o svakodnevnoj nezi kože lica.

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 1)

Koji su najbolji anti-ageing sastojci za topikalnu primenu i u kojoj kombinaciji?

U odnosu na moje dugogodišnje iskustvo i veliki broj žena čiju sam kožu proučavala, uvek se videlo na koji način se koža neguje. Uvek su kože onih žena koje su koristile preparate koji u sebi sadrže peptide, vitamin C i određene procente glikolne kiseline delovale mnogo bolje. Vitamin C je veoma važan aktivan sastojak, koji svojim antioksidativnim dejstvom deluje protiv nastajanja fleka koje su u poslednje vreme jedan od najčešćih uzročnika koji kvare perfektan ten.

Glikolna kiselina je jedan od najsavršenijih sastojaka koji može da se upakuje u kućne proizvode. Veoma često se vezuje isključivo za problematičnu i masnu kožu zato što rešava upalne procese, umanjuje akne i mitisere, međutim ona takođe deluje i protiv pigmetacijskih fleka.

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 2)

Kako treba primenjivati ove sastojke u svakodnevnoj nezi?

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 3)

Da bi efekti bili potpuni, pored odabira odgovarajućih sastojaka, neophodna je i njihova pravilna kombinacija prilikom upotrebe preparata.

Recimo, C vitamin u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom daje izvanredne rezultate, kako u preparatima za kućnu negu, tako i u preparatima koje koristimo za injektovanje. Hijaluronska kiselina je idealna za hidrataciju, dok je C vitamin odgovaran za blistavost tena pa kombinacija to dvoje dovodi do perfekcije. Kao što znate, peptidi su nesto u šta sam zaljubljena već duži niz godina.

C vitamin je jedan od preparata koji se može primenjivati svakodnevno, ujutro i uveče, kao i u kombinaciji sa drugim proizvodima.

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 4)

Koliko je adekvatna i dosledna kućna nega kože važna za postizanje dugotrajnih rezultata, koliko odlaže invazivnije procedure i koliko utiče na rezultate tretmana poput mezoterapije, microneedlinga, lasera i slično?

Uvek svojim pacijentkinjama ali i kroz edukacije kolegama naglašavam da bockati se pa čak i operisati, a nemati adekvatnu kućnu negu jednostavno nema smisla. Kroz kućnu negu, negujemo taj najpovršniji sloj koze, čuvamo njenu zaštitnu barijeru i samim tim produžavamo efekte svih invazivnijih procedura. Jer zaista koliko god filera stavili (a koje ja lično obozavam) ukoliko ten nije perfektan, ništa od toga neće delovati adekvatno.

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 5)

Da li preparati sa intenzivnim aktivnim sastojcima zahtevaju posebnu vrstu pakovanja i čuvanja?

Apsolutno da. Veoma je važno da su pakovanja mala i da preparat ne stoji otvoren dugo. Zašto? Baš zato što prilikom otvaranja dolazi do oksidacije proizvoda i njegovo dejstvo se smanjuje. Takođe, mala pakovanja sa tamnim staklima, koja imaju zastitu od UV zraka čuvaju aktivne sastojke preparata. Samim tim, kada preparat koji otvorite potrošite u roku dan-dva ne postoji mogućnost kontaminacije bakterijama.

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 6)

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 7)

Koju vrstu preparata preporučujete za intenzivnu anti-age negu kod kuće?

Moja topla preporuka su Vichy Liftactiv Specialist ampule, prvenstveno zbog spektra problematike koju rešavaju, a onda i zbog koncentrisanosti proizvoda i načina pakovanja.

Glyco-C ampule su savršene za sve koji imaju problem fleka, ožiljaka (hiperpigmentacija) od akni i čak kože koja se masti. Idealne su kao nastavak terapije nakon lasera ili PRP tretmana, kao i deo protokola za lečenje akni. Glyco-C ampule se koriste uveče tako što pola ampule nanosimo putem blaznice na celo lice, izbegavajući predeo oko očiju. Neophodno je ujutru naneti SPF faktor (a moja preporuka je Liftactiv Collagen Specialist SPF).

Peptide-C ampule preporučujem damama ali i džentlmenima koji žele da ublaže bore ali i da poboljšaju elastičnosti kože i blistavost tena.

Preporuka trajanja tretmana Vichy Liftactiv Specialist ampulama zavisi od stanja kože i problema koji rešavamo, a svakako je optimum koristiti ampule meseca dana svakodnevno. Tretmani se mogu ponavljati po potrebi. Glyco-C sa razmakom od mesec dana u letnjem periodu. Dok u toku hladnijih dana tretman može i češće da se primenjuje. Kada je reč o tretmanu C vitaminom, on je kod mene, u mojoj ličnoj nezi, nešto što je prisutno svakodnevno i na duge staze.

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 8)

Liftactiv Specialist Peptide-C Anti-Aging ampule

10 x 1.8 ml ampula za 20 aplikacija

10% čist vitamin C, bio-peptidi, Vichy vulkanska voda, hijaluronska kiselina prirodnog porekla

Dermatolog odgovara na najčešća pitanja u vezi sa aktivnim sastojcima u preparatima za negu kože (фото 9)

Liftactive Specialist Glyco-C noćne piling ampule

10 x 1.8 ml ampula za 20 aplikacija

10% kompleksa sa glikolnom kiselinom, vitamin C, Vichy vulkanska voda, hijaluronska kiselina prirodnog porekla

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor