Pretraga

Donosimo vam odgovore na sva pitanja u vezi sa vakcinom protiv kovida i hijaluronskih filera

Donosimo vam odgovore na sva pitanja u vezi sa vakcinom protiv kovida i hijaluronskih filera

Nakon što su naslovi o komplikacijama preplavili internet, odlučili smo da sistematizujemo ono što znamo o ovom problemu

Tekst: BURO.

Nakon senzacionalističkih naslova u kojima se (preterano) potencira rizik od otoka dermalnih filera nakon primanja Moderna Covid-19 vakcine, dermatolozi i plastični hirurzi su zatrpani zabrinutim porukama svojih pacijenata. Kao i obično, ovakva vrsta javnih medijskih igara sa sobom donosi haos i paniku koja u ovom trenutku zaista nikom nije potrebna. Zato smo odlučili da za vas “posložimo” informacije koje su nam dostupne.

sve ono što znamo o reakcijama na dermalne filere vezane za Moderna vakcinu

Postojanje ovih reakcija je prvi put spomenuto polovinom decembra za vreme sastanka američkog "Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee". Na tom sastanku je Rachel Zhang, koja pripada medicinskom osoblju FDA i koja je bila zadužena za predstavljanje rezultata testiranja Moderna vakcine javnosti, otkrila činjenicu da su se kod tri osobe - sve tri sa dermalnim filerima - pojavili otoci oko mesta na kojima se nalaze fileri nakon što su te osobe primile vakcinu, kao i da su sva tri slučaj efikasno sanirana. Na istom sastanku, FDA-u je predloženo da Moderna Covid-19 vakcinu odobri za upotrebu, a procedura je izgledala slično kao i ona za Pfizer vakcinu. FDA briefing dokument koji sadrži sve podatke o vakcini je neposredno nakon toga postavljen onlajn, a u njemu se nalaze i ovi navodi u delu pod imenom "Non-Fatal Serious Adverse Events or SAEs":

"Registrovan je jedan slučaj angiodema dva dana nakon vakcinacije kod dvedesetdevetogodišnje učesnice testiranja u grupi vakcinisanih, koji je odmah klasifikovan kao medicinski signifikantan ali ne i kao ozbiljna negativna posledica. Učesnica ima dermalne filere u usnama (nepoznato je koliko dugo pre vakcinacije). Prijavila je da joj se desila slična stvar nakon što je ranije primala vakcinu protiv gripa. Posmatrajući ovo u kontekstu dva slučaja ozbiljnijih negativnih posledica oticanja kod dva učesnika koji takođe imaju dermalne filere, moguće je da se lokalizovani otoci stvaraju kao upalna reakcija na interakciju između imunološkog odgovora tela i dermalnih filera. Ovaj fenomen je do sada već zapažen i kod prirodnih infekcija (na primer bolesti koje liče na grip)."

Trebalo bi napomenuti i to da je broj zabeleženih slučajeva ovih otoka svega 3 od čak 15.184 učesnika 3. faze koji su primili bar jednu dozu mRNA vakcine i da su se otoci pojavili jedan do dva dana nakon vakcinacije. 

Dakle, da sumiramo:

  • Sva 3 slučaja otoka razvila su se kod osoba koje su imale filere. Ova vrsta reakcija naziva se odloženom i razlikuje se od uobičajenog oticanja neposredno nakon apliciranja filera. Od ta 3 slučaja, dva su se odnosila na filere u licu, a jedan na usne.
  • Otok u usnama nije ocenjen kao ozbiljna negativna posledica i klasifikovan je kao angioedem, odnosno oticanje mekog tkiva koje se obično vezuje za alergijsku reakciju na neki lek. Osoba kod koje se otok pojavio već je imala sličnu reakciju na regularnu vakcinu protiv gripa. 
  • Utvrđeno je da su druga dva slučaja otoka u licu bila izazvana vakcinom. Vakcina je prouzrokovala imunološku reakciju u telu, baš onako kako i treba, a fileri ponekad reaguju na imunološki odgovor tela i slično se dešava i kod nekih vrsta infekcija izazvanih bakterijama i virusima. Ukratko, kada se vaše telo bori protiv infekcije, može doći i do privremenog oticanja tamo gde imate filere. 
  • Iako ovaj podatak nije u zvaničnom FDA dokumentu, Zhang je izjavila da su sva tri slučaja efkasno i potpuno sanirana oralnom terapijom steroidima i antihistaminicima. Dakle:

Ove reakcije nisu nove ili ograničene samo na vakcinu protiv Covida-19

Istina jeste da su ovi slučajevi izuzetno retki ali nisu nepoznati. Infekcije i imunizacija mogu trigerovati imunološki odgovor koji se povezuje sa oticanjem na mestu gde se nalaze fileri. Ipak, ovo se u praksi zaista retko dešava, pogledajte samo brojke vezane za Moderna Covid-19 vakcinu: 3 od više od 15.000 učesnika.

Ovakve reakcije nisu ograničene samo na vakcinacije i infekcije već se mogu razviti i za vreme nekih zahvata kod zubara, na primer. Zato se pacijentima inače preporučuje da između ubrizgavanja filera i bilo kakvih drugih procedura napravi razmak, kao i da se fileri ne aplikuju ukoliko osoba nije potpuno zdrava, već da se sačeka da se infekcija prvo smiri.

 

po kom principu Moderna COVID-19 vakcina može izazvati neželjene efekte kod osoba koje imaju filere?

Ova vakcina se, kao i Pfizerova, razlikuje od "klasičnih" zbog toga što koristi mRNA tehnologiju ali sve vakcine izazivaju imunološki odgovor tela kako bi ono razvilo antitela na određenu bolest. Zbog toga su generalno mogući otoci, poput onih na mestu limfnih čvorova. Ipak, mediji su odlučili da se koncentrišu na one retke koji su vezani za dermalne filere zbog toga što ovakve bombastične tvrdnje privlače više pažnje javnosti.

Moderna i Pfeizer vakcine su veoma slične i rade po istom principu ali je prva od njih izazvala reakciju sa filerima, dok to nije slučaj sa drugom. Ipak, Pfizerova vakcina je kod 7 osoba za vreme testiranja izazvala anafilaktički šok. Ovaj broj slučajeva je takođe veoma nizak u odnosu na broj učesnika testiranja. Teoretski je moguće da se slična reakcija sa filerima desi i kod ljudi koji su primili Pfizer ali ona još uvek nije zabeležena.

IMAM FILERE I ŽELIM DA SE VAKCINIŠEM, ŠTA DA RADIM? 

Konsultujte se sa svojim lekarom. Nevezano za dermalne filere, ukoliko imate razne alergije i istoriju neželjenih reakcija na lekove, potrebno je da se posavetujete sa profesionalcem i utvrdite da li je potrebno da imate sa sobom kit protiv jakih alergijskih reakcija kada primate vakcinu. Ovo je ujedno i razlog zbog kog se od osoba koje su vakcinisane, neposredno nakon primanja vakcine, zahteva da ostanu na posmatranju bar neko vreme. Dakle, radi se o standardnoj proceduri. Fileri kao takvi, sa svoje strane, svakako nisu i ne treba da budu razlog da se ne vakcinišete ukoliko to želite. 

 

UKOLIKO IPAK DOBIJETE NEKE NEŽELJENE EFEKTE 

Najčešći efekti jesu crvenilo i otok na mestu vakcinacije, a oni se povlače nakon nekoliko dana i tretiraju se steroidima i antihistaminicima. 

Ipak, imajte na umu da se opasne alergijske reakcije javljaju veoma brzo nakon vakcinacije - i upravo zato se zahteva zadržavanje vakcinisanih na posmatranju 15 do 30 minuta - anafilaktički šok se neće razviti nakon nekoliko sati. Ukoliko imate ozbiljnijih tegoba koje duže traju, javite se svom lekaru.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor