Pretraga

Donosimo vam ultimativni vodič za negu suve kože

Tekst: Manda Javorina

Foto: Vanja Milićević i David Gažo

Iako polako izlazimo iz vladavine zime suva koža neće jednostavno nestati sa prolećem kao rukom odnešena. Istina jeste da hladnoća i vetar, zajedno sa grejanjem, svakako uzimaju svoj danak, ali suva koža nije problem koji je rezervisan samo za zimu i to znaju svi koji je imaju. Neprijatno zatezanje, crvenilo, perutanje i u gorim slučajevima ozbiljniji problemi, svi zahtevaju sistematičan pristup i malo više taktiziranja i znanja. Zbog toga smo vam pripremili jedan mini ubrzani kurs: korake koje treba da uvrstite u svoju dnevnu rutinu na putu do hidrirane i sjajne, zdrave kože. Hvatajte beleške.

Donosimo vam ultimativni vodič za negu suve kože (фото 1)

 

Pripremite svoj dom

 

 

Što je vazduh suvlji to je suvlja i koža. Kako biste sprečili ovaj nepotreban stres za svoju kožu i održali optimalan nivo vlage u vazduhu potrebno je da u prostorije u kojima najviše boravite postavite ovlaživač vazduha. On može biti u obliku aparata ali u toku zime čak i kao posuda sa vodom blizu grejnog tela. Takozvani hladni ovlaživači su ipak najoptimalnije rešenje zato što se koriste tokom cele godine i zato što sprečavaju isušivanje zaštitne barijere kože. Pored toga, trudite se da za vreme grejne sezone ne preterujete sa temperaturama grejanja - ono takođe isušuje kožu. 

 

 

Vodite računa o ishrani

 

 

Potvrđeno je da postoji jaka veza između hrane koju konzumiramo i naše kože, odnosno da zdrav mikorbiom creva igra ulogu u optimalnom stanju kože. Optimalan unos zdravih masti često pomaže sa problemom suve kože i zato se preporučuje ishrana koja sadrži hladno ceđeno maslinovo ulje, avokado, orašaste plodove, plavu ribu... Možda vam se čini da smo nabrojali činioce tzv Mediteranske dijete koja neizostvno uključuje i vino ali kada je alkohol u pitanju, treba ga svesti na minimum zato što je on diuretik koji doprinosi dehidrataciji. Znamo da nije neka uteha, ali ako imate suvu kožu povećajte unos vode. 

 

 

Izbegavajte jaka sredstva za čišćenje

 

Izbacite kroz prozor svako sredstvo za čišćenje koje isušuje kožu. Dodatna objašnjenja nisu potrebna. Blag ali efikasan čistač, kakva je Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] micelarna pena jeste idealna opcija zato što neće oštetiti zaštitni hidrolipidni sloj kože koji je ključan u očuvanju vlage ali će zato skinuti sve nečistoće, uključujući čak i vodotpornu šminku.

 

Izuzetno nežna eksfolijacija

 

 

Skidanje izumrlog sloja ćelija sa površine kože je važan korak u borbi protiv suvoće zato što omogućava prepratima za negu da budu učinkovitiji i otkriva novu mladu kožu. Ipak, od presudne je važnosti odabrati sredstvo koje je izuzetno blago i ne preterivati - sasvim je dovoljno upotrebiti ga dva puta nedeljno pogotovo ako vam je koža suva i sklona iritaciji. Umesto jakih sredstava možete koristiti i serume koji vrše blagu hemijsku eksfolijaciju na dnevnom nivou. 

 

Donosimo vam ultimativni vodič za negu suve kože (фото 3)

Intenzivna hidratacija

 

Ona je osnova svake nege kože, a hijaluronska kiselina je zlatni sastojak svih preparata za hidrataciju zato što ima veliku sposobnost da vezuje vodu ali i da sprečava njeno isparavanje. Zaštitna barijera kože je njena prva linija odbrane od svih štetnih uticaja okoline - od zagađenja i slobodnih radikala pa sve do stresa - a kada koži fali vlaga, ona ne može optimalno da obavlja svoju funkciju. Kompromitovana funkcija ovog zaštitnog omotača danas se smatra jednim od glavnih razloga suve i osetljive kože, kao i uzrokom određenih stanja poput akni, rosacee, ekcema pa čak i psorijaze. Najefikasnija topikalna hidratacija jeste ona koja se dobija iz boostera za hidrataciju sa visokom koncentracijom hijaluronske kiseline, a koji se koriste pre kreme za dnevnu negu. Probajte Eucerin Hyaluron-Filler Hidro Booster - mi jesmo čim nam se ukazala prilika.

 

 

Serum sa antioksidansima

 

 

Serume sa antioksidansima treba koristiti tokom cele godine, svakog dana zato što je koža na udaru slobodnih radikala u svakom godišnjem dobu. Pod njihovim štetnim uticajem koža gubi kolagen i vlagu, ali zato dobija flekice, tanke bore i linije (razmena koja nam se nimalo ne dopada). Sprečite da se ovo desi tako što ćete koristiti serum koji pruža antioksidativnu zaštitu kao što su novi Eucerin Hyaluron-Filler Skin Refining Serum i Hyaluron- Filler Serum sa vitaminom C

 

Donosimo vam ultimativni vodič za negu suve kože (фото 7)

 

Pređite na emolijentnu kremu

 

Ovo je možda jedan od najvažnijih ali i najčešće propuštenih koraka kada je suva koža u pitanju: krema koja sadrži emolijense i koja pruža ozbiljnu hidrataciju ali i štiti kožu. Emolijenti imaju ulogu lubrikanta koji se zadržavaju na površini kože te je čine mekom i glatkom. Pošto nemaju vodenu osnovu, služe i kao barijera za gubitak vlage isparavanjem. Najbolji emolijenti su lipidi poput keramida i masnih kiselina koji se i prirodno nalaze u sastavu zaštitne barijere kože. Urea je jedan od najboljih sastojaka za ovakve preparate za to što spada u grupu prirodnih vlažećih faktora (natural moisturizing factor ili NMF) i ujedno je i humektant i emolijens koji omekšava kožu i čini je glatkom. Eucerin dnevna krema za lice sa 5% uree je lagane teksture iako je namenjena suvoj i veoma suvoj koži koju trenutno hidrira i umiruje zategnutost, te je čini nežnom i glatkom na dodir.

Probajte slugging - noćnu rutinu koja uključuje okluzive

 

Slugging ne podrazumeva nikakvu posebnu tehniku već jednostavno znači da na kraju noćne rutine nege lica kao poslednji korak koristite okluziv. Njihova uloga jeste da povećavaju količinu vlage u koži tako što sprečavaju njeno površinsko isparavanje i ostaju na koži u vidu zaštitnog filma koji dodatno i sprečava potencijalne iritanse da dopru do nje. Sama reč slug koristi se upravo zbog njegove guste teksture pošto u prevodu sa engleskog označava (puževu) sluz. Ovaj termin ustanovili su prvo korejski beauty blogeri, a danas ga koriste svi, pogotovo na društvenim mrežama. Legendaran proizvod koji je svoju - nebrojenu po redu - primenu našao ovde jeste Eucerin Aquaphor regenerativna mast.

 

Donosimo vam ultimativni vodič za negu suve kože (фото 10)

 

Ne zaboravite na telo

 

Koža na telu zaslužuje da je pazite isto koliko i ona na licu, a može imati iste probleme. Zato vam je potrebna redovna nega koja sprečava gubitak vlage iz kože i sanira njenu oštećenu zaštitnu barijeru. Predlažemo vam Eucerin Urea Repair Plus parfimisani losion sa 5% uree za dnevnu negu zato što sadrži ceramide i druge lipide koji formiraju lipidni omotač za jačanje barijerne funkcije kože i zaštitu od gubitka vlažnosti kao i ureu i druge prirodno vlažeće faktore koji poboljšavaju kapacitet kože za vezivanje vode i povećavaju sadržaj vlage u njoj. Za posebno suva mesta kojima je potrebna ultra-intenzivna nega tu je Eucerin UreaRepair Plus Krema sa 30% uree - lokalni tretman sa ureom za suvu, zadebljalu i grubu kožu.

Donosimo vam ultimativni vodič za negu suve kože (фото 12)

Intenzivna nega za stopala i pete

 

Deo tela na kom najčešće susrećemo problem suve i ogrubele kože jesu upravo stopala. Nažalost, samo redovna eksfolijacija neće vas nigde odvesti - šta više, može imati potpuno suprotan efekat. Suvoj koži na stopalima potrebno je pružiti intenzivan tretman poput Eucerin UreaRepair Plus Krema za stopala sa 10% uree koja trenutno ublažava i odlaže pojavu simptoma suve, izrazito suve i zategnute kože stopala ( a kao dodatni bonus, omekšava žuljeve i zadebljanja kože).

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor