Pretraga

Evo šta treba (odmah) da uradite ako vam vosak otkine kožu sa lica

Evo šta treba (odmah) da uradite ako vam vosak otkine kožu sa lica

Tekst: BURO.

Opekotine od voska po licu. Neka digne dva prsta onaj kome se nikada nije desio sličan scenario, bilo da se radi o uradi-sam varijanti ili nekom (obično ne isprobanom) salonu. Možda ste se sami previše okuražili, možda je zaista neko drugi kriv ali rezultat, nažalost, dolazi na isto. Opekotina, crvenilo, bol i to na licu. 

Vrlo je veorvatno na stvari izgledaju gore nego što zaista jesu ali pored bola, tu je i panika sa neizbožnim pitanjem "šta sad"? Situacija jeste stresna ali imamo rešenje. Udahnite duboko i skrolujte.

Zbog čega se ovo desilo

Postoji više faktora koji mogu uticati na to da vam vosak otkine kožu sa lica (ili nekog drugog dela tela):

1. Loša tehnika - zato je uvek bolje otići kod profesionalca. Rizici koje nosi nestručno uklanjanje dlačica sa lica nisu mali, čak i onda kada se ne radi isključivo o povredama tipa opekotina koje se mogu zakomplikovati. Sasvim je dovoljno da vam neko loše oblikuje obrve pa da vam zagorča život, zar ne?

2. Preparati za negu kože - retinol, retinoid, eksfolijanti i hemijski pilinzi su stvari koje se "ne mešaju" sa uklanjanjem dlačica voskom zato što istanjuju površinski sloj kože (odlično za cell turnover ali veoma, veoma loše u kombinaciji sa depilacijom voskom). Dakle, birajte jedno ili drugo.

Evo šta treba (odmah) da uradite ako vam vosak otkine kožu sa lica (фото 1)

Kako da vam ne ostane ožiljak

Ok, šta je učinjeno je učinjeno, ali kako da vam ne ostane neka trajna posledica nakon što vam je "vosak skinuo kožu". Bez panike, nije komplikovano ali morate biti konzistentni i negovati povređeni deo kao da je prava rana - što i jeste. 

1. Prvo nežno očistite ranu blagim antibakterijskim čistačem kako biste uklonili sve eventualne ostatke voska i nečistoća.

2. Zatim na ranu nanesite antibakterijski melem.

3. Sledeći - i jedan od dva presudna koraka jeste da ranu sve vreme održavate vlažnom održavate vlažnom kako se ne bi stvorila krasta (na sličan način kao što se to radi nakon hirurške intevencije).

4. RIGOROZNO ŠTITITE RANU OD SUNCA kako biste izbegli da potamni. Najlakši način da ovo izvedete jeste da se ne izlažete suncu, da stalno koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom ali i hidratantne sprejeve za lice (izbegavajte sve proizvode koji sadrže dodate parfeme koji bi dodatno mogli iziritirati ranu).

5. izbegavajte šminku sve dok rana potpuno ne zaraste. Nemojte sebe dovoditi u opasnost od infekcije zarad izgleda. 

Šta treba da uradite da se ne ponovi

Evo šta treba (odmah) da uradite ako vam vosak otkine kožu sa lica (фото 2)

Dobra vest jeste da, kada jednom utvrdite razlog zbog kog se cela nemila epizoda uopšte desila, nije teško ponovo je izbeći. Ukoliko je uzrok bila loša tehnika - vaša sopstvena  ili kozmetičara - menjajte je. Isto važi i za slučaj sa negom aktivnim sastojcima: prekinite sa upotrebom retinola/retionida i eksfolijatora oko nedelju dana pre depilacije i za to vreme intenzivno hidrirajte kožu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor