Pretraga

Evo zbog čega ne smete stavljati sok od limuna na lice

Tekst: Kristina Mikulić

Svaki put se iznova šokiram kad naiđem na recepte za DIY maske za lice koji uključuju sok od limuna. Znate one Pinterest recepte koje sa puno entuzijama dele ljubitelji prirodne kozmetike, sa naglaskom na to kako uz njihovu pomoć dobijate osvežavajuću dozu vitamina C. Limun jeste jedan od izvora vitamina C, ali limunov sok sadrži i druge molekule poput jednog koji može biti opasan za kožu – molekul citrične kiseline.

Evo zbog čega ne smete stavljati sok od limuna na lice (фото 1)

Određene kiseline, poput hijaluronske koja hidrira ili glikolne koja eksfolira, jako volimo u nezi koži. Ipak, nisu sve kiseline stvorene jednake, niti imaju istu funkciju, pogotovo kada je u pitanju nega. Već iz prethodna dva primera vidimo kako one mogu imati dve potpuno različite funkcije. Čak i gorenavedena citrična kiselina često se nađe u raznim kozmetičkim proizvodima, ali u njima ima funkciju podešavanja pH vrednosti. Jedan deo problema upotrebe čistog limunovog soka upravo je pH faktor koji je najčešće oko 2, dok su proizvodi za negu kože, pak čak i oni koji sadrže kiseline, iznad 3. Ova razlika se možda ovako čini malom, ali za kožu je izuzetno velika.

Evo zbog čega ne smete stavljati sok od limuna na lice (фото 2)

Drugi i bitniji problem u vezi sa nekontrolisanom količinom citrične kiseline nanesene na kožu, su takozvane citrične opekotine. Citrična kiselina snažno reaguje na izlaganje UV zračenju, a na koži ova reakcija može da izazove ozbiljne opekotine - ali ta reakcija nije trenutna. Opekotina može da se razvije i do nekoliko dana nakon što je došlo do reakcije. Simptomi mogu biti blagi poput crvenila ali mogu stići i do toga da izgledaju kao opekotina drugog stepena, u zavisnosti od količine kiseline i vremena izlaganja. Svakako izbegavajte DIY maske za lice u u kojima se koristi limunov sok, a pogotovo stavljanje ovakve maske po danu. Citrične opekotine nisu nimalo prijatne za izlečiti, a vrlo je lako i jednostavno izbeći ih.

Evo zbog čega ne smete stavljati sok od limuna na lice (фото 3)

Ovo, naravno, ne znači da morate da izbegavate kreme ili serume koji sadrže citričnu kiselinu, jer je doza u njima prilično niska i uglavnom služi za regulisanje kiselosti proizvoda. Ono što treba da izbegavate jeste koncentrisan limunov sok u nezi kože. Kako ne biste rizikovali ozbiljne povrede kože, predlažem vam kozmetiku koja je proizvedena u laboratoriji, zato što iza nje stoje osobe sa dugogodišnjim školovanjem i iskustvom, kao i kontrola kvaliteta. Limunov sok ostavite tamo gde mu je mesto – u limunadi, koktelu ili Limoncellu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor