Pretraga

Fileri u usnama: Šta smete, a šta ne smete da radite nakon procedure

Fileri u usnama: Šta smete, a šta ne smete da radite nakon procedure

Tekst: BURO.

Želite punije usne? Odlučili ste se za hijaluronske filere, odabrali proverenog lekara. Postoje mnoge tehnike koje se koriste za dodavanje volumena usnama hijaluronskim filerima, a zavise kako od rezultata koji priželjkujete tako i od same vaše anatomije. Sa druge strane, postoje i određene stvari koje niko ne treba da radi neposredno nakon procedure. Bez pregovora. Pažljivo pročitajte i bookmarkujte, zahvalićete nam se kasnije.

Bilo kakva povreda usana

Neposredno nakon tretmana budite posebno obazrivi da ne povrdeite usne na bilo koji način, a ovo uključuje i da se za njih slučajno ugrizete. usne su meko tkivo i veoma osetljive.

Hranu koja je jako topla ili jako hladna

Preporučuju se hrana i piće na sobnoj temperaturi ili umereno toplo/hladni. Imajte na umu činjenicu da neposredno nakon injektovanja osećaj za temperaturu (i sve ostalo) bude izmenjen pa se ne možete osloniti na njega. 

Začinjena i slana hrana su dozvoljene ali je uvek najbolje sačekati da anestezija prođe pre nego što nešto pojedete i/ili popijete.

Alkohol

Kako biste smanjili mogućnost nastanka modrica potrebno je da izbegavate alkohol 24 do 48 sati nakon injektovanja. Alkohol razređuje krv i može lako pogoršati modrice. Preporučuje se izbegavanje alkohola i i nekoliko dana pre filera, iz istog razloga.

Piti na slamčicu

Pritisak i pokret koji pravimo usnama kada pijemo na slamčicu mogu u nekim slučajevima dovesti do pomeranja filera.

Naporno vežbanje

24 do 48 sati nakon procedure najbolje je uzdržavati se od bilo kakave napornije fizičke aktivnosti zato što ubrzan puls i povišen pritisak (koji su normalni za vreme treninga) mogu pojačati otoke i modrice.

Ruž ili balzam za usne

Najmanje 8 sati nakon injektovana na usne ne treba da stavljate šminku ili kozmetiku bilo koje vrste zbog mogućnosti infekcije. Lekar će svakako na njih staviti antibiotsku mast, a dobićete i preporuke za negu. 

Iako je generalno prihvaćen stav da balzam ili ruž možete stavljati već nakon 24 sata nakon injektovanja filera, što duže izdržite bez njih to bolje. Za početak su svakako najboji lagani bezbojni balzami za negu.

Spavanje na licu

Nakon tretmana je neophodno da izbegavate bilo koju aktivnost koja će izvršiti fizički pritisak na lice, a to isključuje i spavanje licem na dole bar sedam dana.

Nakon što više nemate nikakav čudan osećaj u usnama, možete se ponašati isto kao i pre filera. Za ovo je obično potrebno nekoliko dana ali može trajati i duže.

Ljubljenje

Ljubljenje, baš kao i spavanje licem nadole, može uticati na pomeranje filera pa bi trebalo da ga izbegavate bar 24 sata.

Pušenje

Nakon injektovanja hijalurona u usne trebalo bi da se uzdržite od cigareta minimum nedelju dana. Nikotin skuplja krvne sudove i treba ga izbegavati nakon bilo koje intervencije, a sam pokret koji pravimo usnama kada se puši može uticati na to da se filer pomeri, baš kao i pijenje na slamčicu. 

Putovanje avionom

Ako je moguće, nemojte putovati avionom oko nedelju dana nakon filera zato što promene pritiska u avionu mogu pogoršati modrice.

Ne skačite u zaključke

Vrlo je primamljivo suditi o tome kako je nešto ispalo odmah nakon procedure ali neophodno je da prođe mnogo više vremena kako biste imali realnu predstavu o tome kako će rezultati izgledati. Kao i kod svake invazivne procedure, tu je otok koji se sigurno neće povući bar nedelju dana, a može potrajati u blažoj formi i nedeljama. 

Pored toga, nekad je potrebno i do mesec dana da se filer sasvim "namesti" i lako se može desiti da vam se inicijalno rezultati čine pretranim. Imajte strpljenja i sačekajte pre nego što donesete sud.

Efekat će trajati od 6 meseci do godinu dana (ili duže) u zavisnosti od toga kojom brzinom vaše telo razgrađuje filer.

Ukoliko niste zadovoljni rezultatima nakon mesec dana od tretmana, obratite se svom lekaru.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor