Pretraga

Imate suvu kožu? Možda je problem u tome kako se tuširate (ne, ne šalimo se)

Tekst: BURO.

Obožavate vruć tuš? Nakon napornog dana, stanete pod vrelu vodu, nasapunjate se, pustite vodu da teče i... izađete kao novi. Idealan scenario u teoriji, pogotov kada napolju zahladi. Ali, da li ste primetili da vam koža tela baš tu, na prelasku godišnjeg doba, postane osetljivija, suvlja, počinje da se peruta i lako crveni? Izgubila je sjaj, odjednom vas svrbi od glave do pete, a ništa pod milim bogom joj niste skivili?

Samo mislite da niste. Taj vreli tuš vam, nažalost, pravi više štete nego koristi. Evo i zašto, a da ne bude da samo ističemo probleme i ne nudimo rešenja, donosimo vam i mini vodič kako da usvojite zdrave navike kada je tuširanje u pitanju.

Koja je idealna temperatura vode za tuširanje

Mlaka. Topla ali nikako vrela. Dermatolozi se uglavnom slažu da voda kojom se tuširate treba da bude nešto toplija od telesne temperature i da bude u rasponu između 37 i 40 stepeni. 

Izbegavanje vrele vode je od presudne važnosti zato što ona oštećuje zaštitnu barijeru kože što utiče kako na izgled tako i na zdravlje same kože. Vrela voda može da izazove i upale, ali i da "skine" zaštitna ulja sa površine kože koja sprečavaju gubitak vlage iz nje.

Da li nivo dehidratacije kože ima veze sa godišnjim dobom

Kako temperature padnu, tako i nivo vlage u vazduhu opada, a vlaga isparava brže i sa površine naše kože. Kada u miks dodate i hladan vetar, grejanje i drastične promene temperature pri ulasku i izlasku iz zatvorenog prostora, suvlja kože je neizbežna.

Pored toga, naš subjektivan osećaj kada je napolju hladno jeste da svi poželimo da se ugrejemo toplim tuširanjem ili kupkom. Vrela voda, nažalost, samo dodatno isušuje kožu i slabi njenu zaštitnu barijeru pa nije čudo da koža sa dolaskom hladnih dana zna da postane suva, bez sjaja i počne da se peruta i svrbi. 

Pravilno čišćenje kože

Sredstva za pranje kože su podjednako važna kao i temperatura vode. Najvažnije je da imate na umu da klasični jaki sapuni mogu da isuše kožu, skinu njen zaštitni mastan sloj i eliminišu zdrave bakterije koje žive na koži - u prevodu oštete njenu zaštitnu barijeru i mikrobiom. Iak su veoma efikasni kada treba očistiti neku jaku prljavštinu, generalno su nepotrebni u svakodnevnoj upotrebi.

Umesto njih, odaberite sredstva za tuširanje koja su blaga, čiji pH je bliži vrednosti koju ima pH kože (a to je oko 5.4/5.5), ne preterujte sa količinom i uvek h dobro isperite. 

Na koji način hidrirati kožu odmah nakon tuširanja

Kada je hidratacija nakon tuširanja u pitanju, važan je i način na koji sušite kožu. Kao prvo, nikada je nemojte trljati grubim potezima već blago tapkajte i to ne tako da je do kraja osušite. Sledeći korak jeste da se u roku od minuta nakon brisanja, namažete losionom ili kremom. Na taj način, koža će zadržati deo vlage koji joj je potreban.

Sredstva za hidrataciju dele se u dve osnovne grupe: humektante i emolijente (koje znamo i pod imenom "okluzivi"). Humektanti su lakši, obično u formi losiona i/ili gela, zadržavaju vlagu na površini kože i sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline i glicerina. Zbog svoje lakše teksture nisu komedogeni i teško da će izazvati nastanak bubuljica. Sa druge strane, emolijenti su teži, uglavnom u formi težih losiona, losiona koji se pretvaraju u ulje i gušćih krema, a njihova uloga jeste da "zarobe" vlagu unutar kože. Često imaju masniju teksturu i odlični su za kožu koja zimi postaje suva, pogotovo na rukama i nogama.

Još jedan faktor koji igra ulogu u odabiru sredstava za tuširanje i hidrataciju tela jesu godine. Koža tela  vremenom postaje prirodno suvlja i gubi sposobnost zadržavanja vlage što znači da optimalna i ispravna rutina čišćenja i nege kože tela vremenom postaje sve važnija ukoliko želimo da očuvamo zdravlje kože.

Imate suvu kožu? Možda je problem u tome kako se tuširate (ne, ne šalimo se) (фото 7)

BODY CREAM, AUGUSTINUS BADER (MARIJA TARLAĆ STORE)

Imate suvu kožu? Možda je problem u tome kako se tuširate (ne, ne šalimo se) (фото 8)

THE BODY CREME, LA MER (FABU SPOT)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor