Pretraga

Kako je skin care prestao da bude self care?

I postao stres

Tekst: Kristina Mikulić

Da li vam se čini da odjednom svi moramo da budemo kozmetički Baltazari (za one koji su premladi da ukapiraju ovu referencu - kozmetički naučnici) kako bi mogli da koristimo proizvode za negu kože? Sastojci čija imena zvuče kao da su iskočila sa stranica Harry Potter romana, ponekad je nemoguće izgovoriti. Uz to još moramo da računamo procente i koncentracije? A sve što želimo je samo malo negovati kožu pre (nadamo se) dugog sna.

Kako je skin care prestao da bude self care? (фото 1)

 

Iako oduvek postoje skincare fanatici koji jako dobro poznaju aktivne sastojke, tek sa pojavom brenda The Ordinary, detaljno i temeljno poznavanje sastojaka u proizvodima za negu kože postalo je in. Bolje rečeno, kozmetičko znanje je novi must have kod kupovine seruma i ssastavljanja rutina za negu. Naravno da moraš da znaš šta čini 5% nijacinamida i da li je on kompatibilan sa 10% AHA i BHA, te da li sme da se isto veče stavi na lice i alpha arbutin (šta god to bilo). Ako dobro upoznaš svoju kožu i kako deluju sastojci, tvoja koža će se preporoditi. Zvuči obećavajuće, zar ne?

 

 

Jedna dosadna floskula koja će, pak, zauvek biti tačna jeste da je svaka koža različita. Čak i među istim tipovima kože, ne desi se isti ishod. Na primer, serumi sa nijacinamidom i cinkom bi trebalo da budu spas za moju masnu kožu sklonu aknama, no nažalost, to se kod mene nije pokazalo tako. Sa druge strane, serumi samo sa nijacinamidom - potpuno druga priča! Daću vam još jedan primer: nahvaljena zamena za retinol - bakuchiol - slična reakcija kod moje kože. Kad god bih probala proizvod sa njim, a isprobala sam serume, emulzije i kreme, uvek mi vrati kožu u dane kada sam imala akne iako vidim kako za druge ljude sa masnom kožom ovaj sastojak čini čuda.

 

Kako je skin care prestao da bude self care? (фото 2)

 

Kad smo već kod čuda, ipak mi je drago da smo se odmakli od priča o čudesnim kremama i njihovom magičnom delovanju. Dobro je da smo malo svesniji o sastojcima koji su unutar kozmetičkih proizvoda, ako i koji je domet njihovog delovanja. Ono što nije dobro jeste krajnost u koju je otišla skincare zajednica. Suviše jak naglasak na nauci izgurao je iz naših rutina najvažniji sastojak - selfcare trenutak. Budući da momentum nauke u kozmetičkoj industriji još uvek ide prema svom vrhuncu, on se neće tako skoro urušiti. Kako onda možemo da vratimo selfcare u skincare? Predlažem ova 4 pravila:

 

1

Ustanovimo šta tačno želimo da postignemo sa svojom kožom i držimo se samo sastojaka vezanih za taj problem. Primer: želim da ujednačim ten, zato pratim novitete sa vitaminom C.

 

 

Hajde da se ne zamaramo toliko najnovijim hit-sastojkom, jer on možda nije ni namenjen našoj koži ili problemu naše kože.

2

3

Prvo da potrošimo ono što imamo pre nego što kupimo novi proizvod. Nijedan proizvod nam neće pobeći ako ga ne kupimo istog trenutka kad stigne na police.

 

 

Posmatrajte koji vas proizvodi vesele kad ih koristite, a koji vas stresiraju. Zadržite samo one - kako bi Marie Kondo rekla - that spark joy.

4

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor