Pretraga

Kombinovanje seruma za lice je put do lepe kože. Evo kako da ovladate tehnikama

Kombinovanje seruma za lice je put do lepe kože. Evo kako da ovladate tehnikama

Razvijte svoju strategiju

Tekst: Cassie Steer

Ukoliko su vam serumi nova stvar, sigurno nećete biti oduševljeni kad vam kažemo da vam, verovatno, treba više od jednog. ALI. Molimo vas da nas saslušate pošto je malo ko osvojio takvu genetsku lutriju da mu je koža uvek i svuda na licu ista. Većini nas je potrebno da prilagodimo pristup nezi, a strateško korišćenje seruma je jedan od najboljih načina da se tretira više od jedne potrebe kože odjednom - iako deluje (malko) komplikovanije. 

o čemu se radi

Princip je isti kao kada kozmetičari stavljaju različite maske na različite delove lica kako bi rešili određene probleme. Velike su šanse da ovo u nekoj meri već i radite, kao kada na samu bubuljicu stavljate salicilnu kiselinu dok istovremeno na suve delove utrljavate neki balzam za hidrataciju. Sada je vreme da se igra izdigne na viši nivo. Na primer, mogli biste staviti azelaičnu kiselinu na bubuljice koje su vam izbile na bradi, glikolnu kiselinu na masniju t-zonu, vitamin C oko oka da posvetlite tamne krugove, kapljicu retinola na bore oko usana, a svemu tome dodati i sloj hijaluronske kiseline. Možda deluje komplikovano ali na duže staze se višestruko isplati da jednom naučite šta se koristi za koji problem i dobijete lice koje izgleda kao da ste osvojili (gorepomenutu) genetsku lutriju.

zašto

“Anatomija i funkcija kože variraju u odnosu na to gde se na telu nalaze. Ovo se odnosi na sve, od debljine kože, gustine dlačica, količine sebuma i znoja koji se proizvode," objašnjava dr Catharine Denning, sa londonske Clinic One Point Six. “Koža na licu je naravno generalno gledano ujednačena ali i na njoj postoje razlike u odnosu na to na kom se delu lica nalazi. Svačija koža oko očiju i usana je tanja i osetljivija pa su joj zato i potrebne formulacije posebno razvijena za ove delove. Jedan od važnih razloga jeste i taj da koncentracija aktivnih sastojaka poput retinola ili glikolne kiselina koja odgovara ostatku lica za ove delove može biti prejaka." Pored toga, neki delovi lica poput ivice kose su skloniji ekcemu, dok su nos i koža oko njega sklona rosacei. Voditi računa o svim ovim detaljima možda vam se čini preteranim ali u praksi samo znači da ste beskrompromisni po pitanju nege kože. 

na koji način

U osnovi svega jeste to da budete svesniji načina na koji negujete lice i da usvojite neka znanja. Osnivačica brenda Decree Skincare dr Anita Sturnham kaže da za vreme tretmana mapira tzv "zone lica" kako bi svaku od njih precizno targetirala u zavisnosti od toga šta kom delu lica najviše treba. Pa, koji aktivni sastojci gde treba da idu? Dok su vitamin C i retinol praktično dozvoljeni na celom licu i ne bi trebalo da naprave probleme većini ljudi, da liste znali da vitamin C ne treba koristiti na bubuljicama, a retinol na delovima lica na kom ima rosacee. Drugim rečima, isplati se poznavati aktivne sastojke kako biste znali i šta potencijalno može da izazove problem kako biste od njih izvukli maksimalan učinak i rizik sveli na minimum tako što ćete ih koristiti samo tamo gde treba. 


Kombinovanje seruma za lice je put do lepe kože. Evo kako da ovladate tehnikama (фото 1)

RETINOL-PHYTO HYALURON GEL, DR KOZAREV

ZA MASNIJE DELOVE

Realno ovi delovi su kao stvoreni za aktivne sastojke - od AHA voćnih kiselina do nijacinamida koji upija višak sebuma do, naravno, retinola. Ne zaboravite da je i masnijim delovima potrebna hidratacija i ne preskačite hijaluronsku kiselinu. Probajte Retinol-phyto hijaluron gel Dr Kozarev. 

Kombinovanje seruma za lice je put do lepe kože. Evo kako da ovladate tehnikama (фото 2)

EFFECLAR ULTRA KONCENTRISANI SERUM, LA ROCHE-POSAY

protiv bubuljica 

Salicilna kiselina je idealna za dubinsko čišćenje kože i ima protivupalno dejstvo što je čini savršenom za porbu protiv bubuljica i mitisera ali i za dermatitis. Probajte novi La Roche Posay’s Effaclar Ultra-koncentrisani serum.

Kombinovanje seruma za lice je put do lepe kože. Evo kako da ovladate tehnikama (фото 3)

AMNIOTIQUE SERUM, BIOLOGIQUE RECHERCHE (DOSTUPAN U SALONIMA)

ZA OZBILJNU HIDRATACIJU

Obrazi su generalno najsuvlji delovi lica i zato su najpodložniji iritacijama usled jakih aktivnih sastojaka, a ovo vaći i za vrat. Optimalna hidratacija je ključna ukoliko želite da ih učinite spremnim za neke od njih. Serum Amniotique od Biologique Recherche je prava hidratacijska bomba.

Kombinovanje seruma za lice je put do lepe kože. Evo kako da ovladate tehnikama (фото 4)

GLYCO-C NOĆNE PILING AMPULE, VICHY

PROTIV PIGMENTACIJA

Glikolna kiselina za piling i vitamin C koji posvetljuje kožu i vraća joj sjaj su idealni saborci protiv pigmentacijskih fleka. Probajte Glyco-C noćne piling ampule iz Liftactiv linije Vichy. 

Kombinovanje seruma za lice je put do lepe kože. Evo kako da ovladate tehnikama (фото 5)

INTRAL RESCUE SUPER CONCENTRATE, DARPHIN

protiv iritacije i crvenila

Birajte umirujuće sastojke koji imaju protivupalno dejstvo poput kamilice, kurkume, aloje i probiotika. Probajte Intral Rescue Super Concentrate od brenda Darphin.

VREME JE DA POČNETE SA STRATEŠKIM KORIŠĆENJEM SERUMA

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor