Pretraga

Odgovaramo na 5 zdravstvenih pitanja o grudima koja vas je možda sramota da pitate

Odgovaramo na 5 zdravstvenih pitanja o grudima koja vas je možda sramota da pitate

Tekst: BURO.

Hajde da se ne lažemo, ne žive baš sve žene u takvoj harmoniji sa svojim telom kao Cardi B i Megan Thee Stallion. Svakako da cenim njihovu iskrenost i magnetizam ali nismo svi raspoloženi za istu dozu iskrenosti i otvorenosti po pitanju raznih tema koje doživljavamo kao tabu.

Ipak, postoji velika razlika između toga da svoje telo smatrate nečim što je privatno i toga da ga se stidite i da vas njega bude sramota. Možda vas muči pitanje da li vam bradavice izgledaju "normalno" (iako ta reč baš i ne znači mnogo), ili vam nešto curi iz bradavica i sraota vas je da o otme pričate pa ste konsultovali Google doktora i sada ste ubeđeni da umirete. Možda vaše grudi nisu savršeno simetrične?

Dbre vesti su da ne morate više da patite u tišini, a ne morati ni da javno istupita pred sve ljude koje poznajete i postavljate pitanja. Donosimo vam odgovore na onih pet najčećih.

da li moje grudi čudno izgledaju?

Odgovaramo na 5 zdravstvenih pitanja o grudima koja vas je možda sramota da pitate (фото 1)

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje jeste: najverovatnije ne. Grudi dolaze u svim veličinama i oblicima, i ne, nijedan od njih nije a priori "čudan" ali je zato gotovo svaki jedinstven. Moguće je čak i da se grudi na jednoj osobi međusobno razlikuju. Šta više asimetrija je izuzetno česta, a može da varira od jedva primetne pa sve do razlike koja je gotovo i jedna veličina. Dakle, ako nemate simetrične grudi, budite potpuno sigurni da je sa vama ama baš sve u redu.

Može se dogoditi čak i vam grudi relativno naglo promene veličinu, a razlozi za to mogu biti razni, od hormonske kontracepcije preko promena težine pa sve do menopauze. Sve dok idete na redovne kontrole, ništa od ovoga ne bi trebalo da vas plaši, a na reči "čudno" i "nenormalno" zaboravite kada razmišljate o grudima.

da li je normalno imati maljave bradavice?

Odgovaramo na 5 zdravstvenih pitanja o grudima koja vas je možda sramota da pitate (фото 2)

Brinu vas maljave bradavice? Po koja dlačica na ženama je itekako uobičajena. Ostavite ih, secnite ili uklonite pincetom - izbor je na vama. Trebalo bi da vas zabrine ukoliko su vam bradavice izrazito maljave i ukoliko su malje tamne i jake zato što ovo može biti znak sindroma policističnih jajnika. U tom slučaju treba da se obratite lekaru. 

zbog čega imam kvržice na bradavicama?

Odgovaramo na 5 zdravstvenih pitanja o grudima koja vas je možda sramota da pitate (фото 3)

I opet - potpuno normalna stvar! Te kvržice su zapravo male lojne žlezde po imenu Montgomerijeve žlezde koje stvaraju zaštitni sloj preko bradavice i održavaju njen pH. Nemojte ni slučajno da ih cedite, ne radi se o bubuljicama.

Ukoliko na grudima pak imate bubuljice, i to je uobičajena stvar. Obratite se dermatologu, isto kao iz akne na licu ili nekom drugom delu tela.

da li su moje grudi opuštene? zbog čega su opuštene?

Odgovaramo na 5 zdravstvenih pitanja o grudima koja vas je možda sramota da pitate (фото 4)

Kao što smo već rekli, grudi mogu biti svih oblika i veličina i ne postoji to "kako treba ili moraju da izgledaju". Ipak, psihološki gledano, grudi koje pretarno vise mogu da izazovu problema sa slikom koje žena ima o sebi.

Plastični hirurzi koriste određena merenja kada određuju da li su neke grudi opuštene ili ne, a najjednostavnije gledano, sve grudi na kojima se bradavice nalaze na granici ili ravni na kojoj se donji deo grudi spaja sa grudnim košem, nisu opuštene.

Grudi mogu biti teške i njihova težina čni da se ligamenti i koža istegle što dovodi do opuštanja. Ovo, naravno nije jedini razlog, a na prvom mestu su trudnoća i dojenje, kao i intenzivno vežbanje ukoliko grudi nemojau odgovarajuću potporu u vidu sportskog grudnjaka. 

Ukoliko vas muči to što imate opuštene grudi, možete se odlučiti za hirurgiju i to za lift sa ili bez implantata.

zbog čega iz grudi curi sadržaj?

Odgovaramo na 5 zdravstvenih pitanja o grudima koja vas je možda sramota da pitate (фото 5)

Postoje mnogi razlozi za ovo, a većina njih je bezopasna. Na primer, ukoliko ste trudni ili se tek porodili, u fazi ste dojenja. U svim ovim slučajevima potpuno je normalno da grudi reaguju na dodir ili stiskanje bilo da spavate ili za vreme seksa. POred toga, slično se može desiti i ukoliko ste na hormonskoj terapiji bilo koje vrste, uključujući i kontracepciju. 

Naravno, postoje i manje bezazleni razlozi zbog kojih grudi cure. Neki od njih su manje infekcije, problemi sa tiroidnom žlezdom ili tumor. Imajte na umu da su ove bolesti obično praćene i drugim simptomima, ne samo curkanjem iz grudi.

Nažalost, boja sadržaja nije dobar indikator toga da li je u pitanju nešto za brigu ili ne. I jedna i druga vrsta sadržaja može biti providna, beličasta, zelenkasta ili žućkasta. Ipak, ukoliko sadržaj izlazi iz samo iz jedne dojke - to obično nije dobar znak. Ukoliko u njemu ima i krvi, to je UVEK znak da treba da se što pre moguže obratite lekaru.

Sve u svemu, curenje iz grudi je često i ne mora da bude znak nekog problema, ali nema ničeg lošeg u tome da se obratite lekaru ukoliko vas brine.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor