Pretraga

Ova kiselina je savršeno oružje protiv hiperpigmentacija, a može se koristiti i leti

Ova kiselina je savršeno oružje protiv hiperpigmentacija, a može se koristiti i leti

Tekst: BURO.

Sigurni smo da odavno znate šta su glikolna, salicilna kiselina i PHAs (a ako ne znate, to ćemo lako ispraviti) kao i da ih verovatno već koristite u nekom obliku ali ovo nisu jedine kiseline koje treba da imate na svom radaru, pogotovo ukoliko vam je cilj sjajna koža bez pigmentacijskih fleka. Pored azelainske, tu je još jedna manje poznata ali jednako učinkovita članica družine voljenih sastojaka dermatologa. Upoznajte kojičnu kiselinu.

Šta je kojična kiselina

Sastojak koji se dobija iz pečuraka (ali i fermentacijom određene hrane iz Azije kao što su soja sos i pirinčano vino) i koji funkcioniše tako što, za razliku od drugih kiselina koje razlažu veze između ćelija i tako pospešuju eksfolijaciju, inhibira proizvodnju pigmenta. Veoma je učinkovita i sama za sebe, a dodatna dobra osobina kojične kiseline jeste to što se dobro kombinuje sa drugim sastojcima koji se koriste u borbi protiv fleka kao što je hidrokinon.

Benefiti

Iako joj je glavni adut to što uklanja fleke, kojična kiselina ima i drugih dobrih strana

  • Inhibira proizvodnju melanina tako što blokira UV aktivaciju tirozinaze, enzima odgovornog za proizvodnju pigmenta melanina.

  • Ima ulogu antioksidansa i pomaže u saniranju štete koju koži nanose slobodni radikali, što je čini dobrim saveznikom u borbi protiv znakova starenja

  • Ima protivupalno i protivvirusno dejstvo

Ko treba da je koristi

Svako ko želi da popravi, posvetli i/ili ujednači ton kože, te ukloni melazmu ili fleke nastale nakon upalnih procesa. Kojična kiselina je odlična opcija za one kojima je hidrokinon prejak i izaziva iritaciju.

Ko ne treba da je koristi

Generalno gledano, kojična kiselina odgovara svima ali su iritacije i crvenilo svakako mogući. Ipak, javljaju se veoma retko, pogotovo ako koristite niže koncentracije kiseline.

Kako se koristi

Većina ljudi je odlično toleriše i dovoljno je blaga za svakodnevnu upotrebu. Ipak, imajte na umu da kojična kiselina može dugom uporebom kožu učiniti osetljivijom na sunce pa je neophodno korisiti visok faktor zaštite (ali to već svakako koristite, zar ne?). Ukoliko vam je koža izuzetno osetljiva i/ili reaktivna nemojte je koristiti svakodnevno, bar ne na početku.

Sa čime je ne treba kombinovati

Iako se odlično slaže sa hidrokinonom, u kombinaciji sa drugim sastojcima za izbeljivanje kože može izazvati suvoću i/ili iritacije. Uvodite sve aktivne sastojke postepeno i polako i pratite razvoj situacije.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor