Pretraga

Ovi jednostavni saveti će vam rešiti problem osetljive kože glave

Ovi jednostavni saveti će vam rešiti problem osetljive kože glave

Tekst: BURO.


Broj ljudi sa simptomima osetljive kože raste svaki dan, a koža glave nije nikakav izuzetak. Ukoliko imate prirodno osetljivu kožu, velike su šanse da je takva i “ispod kose”, a na to da vremenom postane osetljiva zbog različitih vidova iritacije utiču mnogi potencijalni faktori: hormoni, glovobolje, preterano izlaganje suncu i/ili toploti, prečesto feniranje i preparati za stilizovanje kose, farbanje… Lista se sama nastavlja. Dakle, isto kao što i koža na licu i telu može postati osetljiva kada je izložena agresivnim spoljnim i unutrašnjim faktorima tako i vaše teme može jednostavno biti iziritirano. Dobra vest jeste da po tom pitanju možete nešto da preduzmete.

Ovi jednostavni saveti će vam rešiti problem osetljive kože glave (фото 1)

Nega oseljive kože glave

 • Izbegavajte jake šampone - potrebno vam je nežno čišćenje, hidratacija i umirivanje simptoma. Zato je važno da izbegavate jake mirise i šampone koji jako pene (uglavnom zbog sulfata), kao i šampone koji u sebi sadrže boju. Savetujemo vam profesionalne frizerske ili apotekarske brendove koji su dovoljno blagi za čestu upotrebu. Nakon pranja, kosu treba da temeljno isperete, a zatim dodate nežni balzam.

 • Koristite mlaku i toplu ali nikada vrelu vodu - visoke temperature iritiraju kožu i izazivaju gubitak vlage i crvenilo.

Ovi jednostavni saveti će vam rešiti problem osetljive kože glave (фото 2)

  • Probajte posebne tretmane - za ovo postoji čitava niša na tržištu, a možete ih sprovoditi i kod frizera i kod svoje kuće. Najpopularniji proizvodi su losioni koji se ne ispiraju i ampule koje imaju intenzivno hidrirajuće i smirujuće dejstvo. Potražite sastojke poput kamilice, pantenola (i običan rastvor možete naneti posle pranja) i čajevca (ukoliko imate perut). Vrlo često ovi tretmani sadrže i sastojke koji ubijaju gljivice i imaju antibakterijsko dejstvo. Ukoliko imate zaista jake simptome, najbolje je da se obratite dermatologu pošto je moguće da se radi o ekcemu ili psorijazi, a njih ne možete rešiti sami na svoju ruku.

  • Obratite pažnju na proizvode za stilizovanje - oni često mogu sadržati iritanse, a imaju i tendenciju da se “gomilaju i talože” oko korena dlake. Lakovi za kosu, gelovi, ulja, pene i sjajevi, kao i paste za oblikovanje svi sadrže različite sastojke koji mogu pogoršati osetljivost. Čitajte etikete, trudite se da svojoj kosi date i dane odmora i po potrebi koristite šampon za intenzivno čišćenje.

  Ovi jednostavni saveti će vam rešiti problem osetljive kože glave (фото 3)

   • Ne preterujte sa četkanjem - umesto klasične velike četke koristite redak češalj.

   • Smanjite upotrebu fena - vreo vazduh isto kao i vrela voda imaju loše dejstvo na osetljivu i/ili iziritiranu kožu. Ostavite kosu da se nekada osuši prirodno, a kada je sušite fenom podesite temperaturu i jačinu na što niže setinge.

   Povezani članci

   Buro 24/7 Izbor

   Ostavite komentar