Ovo su skin care trendovi koje ćemo pratiti u 2023.

    15.12.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/skincare_cover.jpg

    Naravno da nas interesuju boje ruževa, načini hajlajtovanja ili kako da izvučemo trendi ajlajner ali ništa od toga nam ne vredi ako naša koža nema odgovarajuću negu, zar ne? Zato pomno pratimo sve novine na skin care frontu i radujemo se trendovima koji će nam – možda – dati najbolju kožu ikada. Evo šta stavljamo na listu za 2023.

    Psihodermatologija

    Nakon decenija priče o tome kako „treba stisnuti zube i izdržati“ akne, konačno smo stigli do toga da se mentalno zdravlje i stanje kože blisko povezuju. Ova veza funksioniše u oba smera: kada neko pati od anksioznosti ili je pod hroničnim streson, nivo kortizola raste i dovodi do mnogih metaboličkih posledica što u prevodu znači viši nivo šećera u krvi, lošeg sna i dehidrirane izmučene kože, kao i do pojave bubuljica i drugih nepravilnosti i oboljenja. Isto tako, dokazan je njihov uticaj na psihičko stanje ljudi. Zato je psihodermatologija grana medicine koja se brzo razvija i kojoj se posvećuje sve više pažnje. 

    “Unclean” Beauty

    Naravno da niko ne želi da stavlja štetne supstance na sebe ali ne želimo ni da živimo u neopravdanom strahu i panici. Sama kategorija „clean beauty“ zapravo je potpuno neregulisana, baš kao i „veganska kozmetika“, „prirodno dobijena“, „etički dobijena“. Istina jeste da su sastojci dobijeni u laboratorijama napravljeni i formulisani posebno na primenu na koži, a njihovo dejstvo i sigurnost dokazani kroz brojne provere. Jasno je da se „čuvamo nepotrebne hemije“ ali zaista nema smisla odreći se retinoida, na primer, zar ne? 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/1671440187890257.jpg

    AdenoZin Trifosfat (ATP)

    Nova (sjajna?) zvezda anti-aginga zove se adenozin trifosfat ili skraćeno ATP, a stimuliše proizvodnju kolagena tako što boostuje funkcije fibroblasta na ATP nivou. 

    ATP je nukleotid koji biohemičari nazivaju „molekulskom valutom“ za unutarćelijski transfer energije, odnosno ATP je u stanju da uskladišti i transportuje energiju unutar ćelija. Dokazano je da ubrzava zarastanje rana i regeneraciju kože.

    Probiotici i Prebiotici

    OK, ovo nije nikakva novost ali stiže nam sve više dokaza da probiotici i prebiotici pomažu očuvanje zaštitne barijere kože zato što ihraju ulogu u održavanju zdravog mikrobioma i time je štite od infekcija i stanja kao što je ekcem.

    brendovi iza kojih stoje dermatolozi

    Iako smo prošle godine bili svedoci pravog buma celebrity skin care brendova (i ovo će se verovatno nastaviti i 2023), velikom brzinom rastu i brendovi iza kojih stoje dermatolozi i estetičari. Od lekara, ove godine svoju liniju je lansirala Dr. Shereene Idriss (PillowtalkDerm), i tako se pridružila već izuzetno uspešnim Dr. Lari DevganDr. Loretti Ciraldo i Dr. Zenovia Gabriel.

    Poznati estetičari često sarađuju i sa poznatima na njihovim proizvodima ali imaju i svoje linije, a u ovoj grupi su Shani Darden, Joanna Czech i Renée Rouleau, kao i hemičar Ron Robinson.

    Ipak, imajte na umu da samo zato što je napravljen od strane stručnjaka, neki proizvod ili rutina ne moraju da vam odgovaraju. Uvek je bolje izučiti sastojke koje neki preparat sadrži i poseavetovati sa stručnjakom „lice u lice“. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: