Pretraga

Pitali smo dermatologa kako se pravilno čisti lice

Pitali smo dermatologa kako se pravilno čisti lice

Tekst: BURO.

Pitali smo dermatologa kako se pravilno čisti lice (фото 1)

Da li se sećate vremena kada su “sapun i voda” bili legitiman minimalistički režim nege? Zimi je tu put znala da pronađe i poneka krema i gotovo, no fuss. Danas više čak ni oni koji zaista koriste malo proizvoda, na licu ne koriste sapun kao takav, a ako je verovati beauty entuzijastima, čišćenje lica je postalo nauka. Da li iz jednog koraka, dva ili čak tri? Kojim preparatima i kojim redom? Lista uputstava za ovaj naizgled osnovni i prvi korak samo postaje duža, a čak i način na koji koristimo peškir podložan je preispitivanju (tapkajte, nemojte trljati lice). U tom moru informacija ume da bude zaista teško pronaći one prave, i pitanje je koliko smo daleko od toga svojoj koži nanesemo štetu umesto koristi? 

Iz toga razloga obratili smo se stručnjacima u koje imamo poverenje, a ono što smo naučili delimo sa vama. Bolnica Colić odavno je postala sinonim za inovacije na polju estetske medicine, prva je privatna bolnica ovog tipa u našoj zemlji i postoji već trideset i jednu godinu. 

Pitali smo dermatologa kako se pravilno čisti lice (фото 2)

dr jovana pelemiš

specijalista dermatovenerologije, Bolnica Colić

Zbog čega je pravilno čišćenje jedan od najvažnijih koraka nege?

Istina jeste da redovno pranje lica ima mnogo veći uticaj na kožu nego što se misli. Promene koje mogu da nastanu ukoliko kožu ne čistite redovno su pojava novih bubuljica, mitisera i generalno nepravilnosti, ten postaje tamniji, sivkast, a koža dehidrirana, pore se proširuju i postaju vidljivije jer su začepljenje prljavštinom, kao i deskvamiranim ćelijama koze.

Zajedno sa nečistoćom, čišćenje lica uklanja i slobodne radikale iz naše okoline. Ukoliko ne čistite kožu lica redovno, izgledaćete umornije nego obično, a fine linije i bore će biti dodatno naglašene.

Na koji način se pravilno čisti lice?

Pravilno čišćenje podrazumeva svakodnevno uklanjanje šminke micelarnom vodom, potom čišćenje lica gelom ili penom, nakon čega se nanose proizvodi za negu i održavanje lica.

Pitali smo dermatologa kako se pravilno čisti lice (фото 3)

Da li se način čišćenja lica razlikuje u zavisnosti od tipa ili stanja kože?

Naravno. Svaki tip kože zahteva posebnu negu. Ukoliko imate suvu kožu, izbegavajte previše agresivna sredstva zato što njima oštećujete barijernu funkciju kože. Masnu kožu ne treba prati previše agresivnim čistačima kako se ne bi dodatno isušila. Osetljivoj koži namenjene su nežne formule koje će je dodatno umiriti. 

Veoma je važno odabrati sredstvo za čišćenje koje odgovara tipu kože zato što pogrešan čistač može biti podjednako loš za vašu kožu kao i ne održavanje nege.

Kako treba da izgleda čišćenje lica ujutro, a kako uveče?

U zavisnosti od tipa kože, ponekad je lice potrebno prati gelom i uveče i ujutru, dok je u noćnoj nezi takođe u zavisnosti od tipa kože potrebno dodati u rutinu nege serum - bilo hidratantni bilo sa dodatnim čišćenjem.

Pitali smo dermatologa kako se pravilno čisti lice (фото 4)

Da li je neophodno izvoditi tzv double cleansing ili se radi o marketinškom triku?

Nije neophodno, ali je vrlo korisno zato što ono revitalizuje kožu i omogućava drugim proizvodima za negu lica veću efikasnost i bolju prodirnu moć.

Osobe sa masnom kožom imaju veći benefit od double cleansing metode pošto su dve nežne formule bolji način za borbu protiv masne kože, od jedne jake koja može dodatno da isuši kožu lica. Naravno, ovaj vid čišćenja je koristan za one osobe koje koriste jaku sminku.

Koje su najčešće greške koje ljudi prave?

Najčešće greske koje prave mnoge žene i muškarci prilikom čišćenja lica su: upotreba pogrešnog čistača, pranje lice previše toplom vodom, prečesto pranje lica, upotreba pogrešnih sredstava za eksfolijaciju, upotreba vlažnih maramica, ne skidanje šminke.

Koje su posledice preteranog čišćenja?

Ukoliko imate osećaj da vam je koža zategnuta i suva, osetljiva, crvena i da se peruta - preterali ste u čišćenju. Prekomerno pranje lice obično ostavlja posledice zbog upotrebe sredstava za čišćenje koja su pregruba za vašu kozu. Ovakve promene se narocito mogu videti kod osoba koje imaju akne i smatraju da je jak čistač za lice najbolji za uklanjanje promena. Ono što treba znati, jeste da takvi proizvodi imaju tendenciju da preterano isušuju kožu i samim tim uklanjaju i vlagu sa nje ali ni masnoj koži ne prija da joj nedostaje hidratacija i da bude suva.

Sve informacije u vezi sa dermatološkim procedurama i tretmanima  možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresu [email protected]

Pitali smo dermatologa kako se pravilno čisti lice (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor