Pretraga

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima

Tekst: BURO.

Foto: Monika Pavlović,
ImaxTree

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima (фото 1)

Sanjate svežije lice? Da vratite sat unazad koju godinu ili, možda, izvajane visoke jagodice? Ne želite agresivne metode ali sa druge strane zazirete od injekcionih zato što nas na svakom ćošku sačekuju oni "loši" primeri? Potpuno vas razumemo. Ovo nije laka odluka, a jedini način da donesete onu pravu koja će vas učiniti srećnima jeste da zaista upoznate temu. Zato smo se obratili onima koji o njoj najviše znaju. Dr Nina Šijan je specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Bolnici Colić sa dugogodišnjim iskustvom u estetskoj medicini, a ovom prilikom nam otkriva sve što treba da znate o dermalnim filerima pre nego što se odlučite da li su opcija za vas ili ne. 

Skrolujte odmah, zahvalićete nam se kasnije.

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima (фото 2)

Dr Nina Šijan

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Šta su dermalni fileri?

Dermalni fileri su preparati u obliku gela, pakovani u špricevima, koji se koriste za nadoknadu volumena, popunjavanje udubljenja, neravnina, rešavanja nepravilnosti i različitih asimetrija na licu i telu.

Postoji ogroman broj filera koji se međusobno razlikuju po čitavom nizu karakteristika. Jedna od najinteresantnijih jeste njihova trajnost, pa se dele na polutrajne i trajne filere.

Polutrajni fileri su preparati hijaluronske kiseline kojih na našem tržištu ima čitava paleta. Oni se međusobno razlikuju po tehnologiji proizvodnje koja diktira njihovu gustinu, trajnost, mesto i dubinu aplikacije, a samim tim i indikacije za upotrebu.

Trajni fileri nisu registrovani za upotrebu u našoj zemlji, što znači da njihovo korišćenje nije legalno. Najčešće su to preparati silikona ili polimetilakrilata koji dovode do lokalne reakcije tkiva na mestu na kome su ubrizgani, nakon čega organizam reaguje formiranjem ožiljnog tkiva koje je po strukturi sklono retrakciji pa kao posledica njihove upotrebe nastaju grumuljice različite veličine, na dodir tvrde i često veoma bolne. Ove grumuljice ne prolaze same od sebe pa ih je potrebno veoma obazrivo tretirati kortikosteroidima ili hirurški definitivno i precizno odstraniti.

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima (фото 3)

Za šta se sve fileri mogu koristiti?

Indikacije za upotrebu filera su veoma raznolike i ta široka mogućnost njihovog korišćenja omogućena je zapravo načinom proizvodnje filera. Hijaluronski fileri su se nekada koristili za jednostavno linijsko popunjavanje bora. Vremenom, kako je napredovao kvalitet samog proizvoda, počela su da se šire i polja njegove indikacije.

Danas se hijaluronski fileri koriste uglavnom za nadoknadu volumena koji nastaje usled gubljenja masnih jastučića koji se nalaze na različitim dubinama ispod kože, što je posledica starenja, a za sobom ostavljaju senke, ulegnuća, kožu koja oslabljenog tonusa i koja "visi" na licu. Hijaluronskim filerima je moguće odagnati umoran, tužan, iscrpljen izgled i povratiti mu jedrinu, ženstvenost, smanjiti senke i vratiti osmeh na lica zadovoljnih pacijenata.

Pored toga, moguće je i konturirati lice, pojačati bradu, povećati je u više dimenzija, konturisati crte lica, naglasiti jagodice, jasnije definisati liniju donje vilice, naglasiti muževnost lica, kao i popraviti različite asimetrije na licu, harmonizovati ga i učiniti lepšim. Hijaluronskim filerima je moguće, uz dobro poznavanje anatomije, uraditi i izvesne nehirurške korekcije nosa.

Filerima se mogu korigovati i usne, naglasiti im se kontura, povećati volumen i vratiti jedrina. Mogu se sa sličnim indikacijama koristiti i za šake, pri čemu se šakama vraća volumen i mladalački izgled. Važno je znati da molekul hijaluronske kiseline sa sobom povlači oko dvesta molekula vode, što mu daje jednu divnu osobinu da dubinski hidrira kožu i učini je svilenkastom i mekanom.

S obzirom na velike mogućnosti koje nam pruža pravilno korišćenje adekvatnih hijaluronskih filera za odgovarajuće indikacije, danas često kažemo da se njima može podmladiti izgled, poboljšati kvalitet kože i odložiti face lifting ili druge agresivnije metode estetske hirurgije za neko vreme.

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima (фото 4)

Koja je razlika između hijaluronskih filera i botoksa?

U korekcijama bora gornje trećine lica važnu ulogu ima botoks - botulinski toksin tipa A. On zapravo zaustavlja prenos nervnog impulsa sa nerva na mišić, na nivou neuromuskularne veze, dovodeći do toga da se smanji amplituda i jačina kontrakcije pojedinih delova određenih mišića. Ovo za krajnji efekat ima smanjenje ili potpuno nestajanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora između obrva i radijalnih bora u spoljašnjem uglu očiju, a da pri tome, u koliko je pravilno injektovan, ne naruši normalnu mimiku niti promeni izgled lica, već mu da izvesnu mekoću, blagost, odmoran i svež izraz.

Da li fileri i botoks mogu da se rade istovremeno?

Hijaluronski fileri i botoks se mogu koristiti u istoj proceduri ili odvojeno. Ono šta je važno jeste izabrati lekara u koga imate puno poverenje i sa kojim se vaši estetski kriterijumi poklapaju, koji razume vaše želje, sasluša vas i kaže šta tačno može da vam ispuni. Ne treba žuriti niti prebrzo donositi odluke ni po pitanju toga ko će biti vaš lekar, niti da za što kraće vreme uradite sve šta ste zamislili. Postepenim radom se polako popravlja kvalitet vaše kože, restaurira izgubljen volumen i popravljaju asimetrije, a lice postaje usklađeno, lepše i mlađe.

Dermalni fileri ili implanti?

Adekvatnim filerima je moguće korigovati neke nepravilnosti na licu i pri tome izbeći hiruršku korekciju brade, donje vilice ili jagodičnih kostiju hirurškom implantacijom odgovarajućih silikonskih implanata, naravno ukoliko se dobro postavi indikacija. Na ovaj način se izbegava postoperativni tok koji može da bude bolan, sa puno otoka i podliva, i nakon intervencije filerima se pacijent može odmah vratiti svakodnevnim obavezama, bez velike vidljivosti da je bilo šta rađeno.

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima (фото 5)

Da li samo injektovanje boli i kako izgleda oporavak?

Samo injektovanje hijaluronskog filera je bezbolno, a tokom procedure ima se osećaj blage napetosti, prevashodno zato što fileri danas sadrže lokalni anestetik pa je prodor u tkivo bezbolan i ne zahteva korišćenje dodatnih anestetika. Oporavak je sasvim jednostavan i lagan. Obično se ne preporučuje diranje rađene regije rukama kako bi se sprečio ulazak infekcije sa kože na mestima uboda. Tog dana bi, iz istih razloga, trebalo izbeći fizičku aktivnost i pojačano znojenje, treninge, plivanje, kao i masaže lica ili druge kozmetičke tretmane. Nakon ovakvih intervencija treba narednih nekoliko dana izbegavati izlaganje suncu ili ekstremnoj hladnoći, a solarijume treba svakako zauvek zaboraviti. Nekada na mestu uboda može da dođe do pojave, hematoma, modrice, koja će se u svakom slučaju spontano povući nakon nekoliko dana. Moguće je i blago oticanje, koje takođe prolazi samo bez ikakve intervencije. Kontrole nakon ovakvih intervencija se rade dve nedelje od injektovanja, jer tu regiju svakako ne bi trebalo tretirati iglama narednih četrnaest dana. Higijena i dalja nega kože se nastavljaju sasvim normalno i uobičajeno.

Kontraindikacije za aplikovanje filera

Kontraindikacija za upotrebu hijaluronskih filera jeste prvenstveno alergijska reakcija na njih koju je veoma lako proveriti potkožnim injiciranjem minimalne doze filera najčešće u regiju podlaktice te proveravanjem mesta uboda nakon nekoliko dana. Injektovanje filera se svakako mora izbeći ukoliko na mestu gde želimo da ga damo ili njegovoj neposrednoj okolini postoje znaci upale ili bilo kakvog kožnog oboljenja.

Znaci upozorenja na koje treba obratiti pažnju nakon aplikovanja filera? 

Ono što svaki pacijent treba da zna jeste da prepozna komplikacije nastale nakon injektovanja filera. Važno je odmah se javiti svom lekaru koji će nastale komplikacije rešiti, ukoliko se neposredno nakon intervencije javi:

  • jak bol

  • pojavi belo prebojeno polje ili neuobičajeno tamno polje

  • dođe do promena na koži na mestima gde je filer injektovan

U poznom post-injekcionom periodu mogu se pojaviti grudvice koje su jasno ograničene od okolnog tkiva, ne pomeraju se i nekada znaju da budu blago bolne. Ovo je za lekara lako rešiv problem, a ukoliko je u pitanju hijaluronski filer, ove grudvice će se čak i bez pomoći lekara nakon nekoliko meseci same povući.

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima (фото 6)

Koliko fileri traju?

Trajnost filera je veoma različita i zavisi od njegovog kvaliteta, gustine, hemijskih i fizičkih karakteristika, kao i od pravilnog injektovanja i adekvatnog izbora u zavisnosti od toga šta se želi kao krajnji rezultat. Hijaluronski fileri traju od šest meseci pa do dve godine. To je period potreban za njihovu razgradnju u organizmu što ne znači da ga toliko vremena ne treba obnoviti. Nakon tretmana život nastavlja da teče, a starenje ne možemo da zaustavimo, možemo samo da ga na izvesno vreme usporimo. Shodno tome, ukoliko želimo da fileri traju duže, potrebno je intervenciju povremeno ponoviti i filer nadopuniti nakon šest ili devet meseci i, stručni časopisi to pokazuju, njegovo trajanje se produžava i do 36 meseci.

Svakako ne zaboravite da pričate sa lekarom i da postavite sva pitanja koja vas interesuju. Nemojte ulaziti nepromišljeno i prebrzo u intervenciju. Kada se dobro razumete sa lekarom, onda će taj doktor postati vaš, lako vas razumeti i još lakše ispuniti vaše želje na obostrano zadovoljstvo. Danas poznavanje filera, njegovih karakteristika, tehnika injektovanja, rešavanja mogućih komplikacija, daje doktoru priliku da sa velikom lakoćom dođe do željenih rezultata, da se zajedno sa svojim pacijentom igra prilikom rešavanja problema i da zajedno uživaju u postignutom izgledu.

Sve informacije u vezi sa dermatološkim procedurama i tretmanima, hijaluronskim filerima i botoksu kao i drugim estetskim procedurama za lice i telo, možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresu [email protected]

Plastični hirurg rešava sve naše nedoumice u vezi sa hijaluronskim filerima (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor