Pretraga

Razgovarali smo sa stručnjakom kako treba da izgleda pedikir - a kako nikako ne

Razgovarali smo sa stručnjakom kako treba da izgleda pedikir - a kako nikako ne

Tekst: BURO.

Nega stopala predstavlja daleko više od pitanja da li su vam nokti nalakirani ili ne, i zato kada vam neko kaže kako je "pedikir luksuz" znajte da nije u pravu. On je deo osnovne nege i higijene, a u nekim slučajevima i medicinska potreba (što zna svako ko je ikada imao neki problem). Ipak, u vreme kada se stručnost nekad brka sa brojem lajkova na društvenim mrežama, nije baš uvek jasna granica toga šta i kako treba raditi, a šta prepustiti profesionalcima. Tu smo da otklonimo dileme i zato smo za savet pitali nekog u koga imamo poverenje i ko svojim znanjem i iskustvom daleko premašuje prosek. Ovo su njeni jednostavni saveti.

Ljubinka Buba Dromljak

Osnivač i vlasnica Pedikir Centra, Kapetan Mišina 2, Beograd

Razgovarali smo sa stručnjakom kako treba da izgleda pedikir - a kako nikako ne (фото 1)

 

Koliko često treba ići na pedikir?

 

 

Na pedikir treba ići jednom u mesec, do mesec i po dana. To je vremenski period koji je potreban da nokti na nogama porastu i da se ponovo formiraju zanoktice i zadebljanja ukoliko ih ima.

 

 

Kako klasičan estetski pedikir treba da izgleda?

 

 

Pedikir se sastoji od nekoliko faza. Kao prvo, stopala se potapaju u toplu vodu u kojoj se obično nalazi sredstvo koje omekšava kožu i rožnati deo stopala. Preporuka je da noge budu potopljene do 15 minuta. Nakon toga se kreće od obrade kože, zatim se obrađuju nokti, potom ide estetski deo pedikira kada se nokti lakiraju i na kraju se nanosi krema. Postoje i spa pedikiri kada se stopala pilinguju i pakuju u odgovarajuće maske za negu i, na kraju, se blago masiraju.

 

 

Šta je "običan", a šta medicinski pedikir?

 

 

"Običan" odnosno estetski pedikir je opisan u prethodnom odgovoru, on je prijatan i vezuje se za izgled stopala. Medicinski pedikir je vezan za rešavanje problematičnih i bolnih promena na stopalima i/ili prstima, a sme da ga izvodi isključivo obučeno stručno osoblje. Medicinska oblast koja se bavi negom stopala i uključuje anatomiju stopala, patologiju i medicinske hirurške tretmane naziva se podologija. U njen domen spadaju dijabetičarsko stopalo, gljivice, kurje oko, urasli nokti i ragade.

 

 

Kako pedikir ne sme da izgleda? Koji su znaci upozorenja da ga neko ne radi kako treba?

 

 

To zavisi od situacije, ali jedan od osnovnih pokazatelja da neko ne zna da radi pedikir jeste neprijatan i bolan pristup kada je estetski pedikir u pitanju.

 

 

Kako da znate da ste odabrali pravi salon i osobu za pedikir?

 

 

Uvek se vodite preporukom na prvom mestu. Na drugom, zahtevajte od pedikirke da vam pokaže i da vas uveri da je alat koji se koristi sterilisan. Higijena salona takođe mnogo govori o tome gde se nalazite, kao i odabri preparata koji se u njemu koristi. Salon koji nije dobar za vas će koristiti nekvalitetnu kozmetiku koja nije zdrava za kožu i nokte. I, na kraju krajeva, uzmite uvek u obzir sopstveni lični osećaj sigurnosti, intuiciju i zdrav razum koji će vam jasno dati signal da li ste dobro odabrali.

 

 

Koji su najčešći problemi sa stopalima i kako ih sanirati?

 

 

Najčešći problem su svakako bolesti stopala u smislu mikotičkih promena. Svakako je najbolje da se takvi oboleli nokti odstrane, a zdraviji deo da se tretira preparatom protiv gljivica. Ove promene se mogu pronaći istovremeno i na koži, gde ih takođe treba tretirati određenim preparatom.

 

Razgovarali smo sa stručnjakom kako treba da izgleda pedikir - a kako nikako ne (фото 2)

 

Kako negovati stopala kod kuće, a šta ne treba raditi sam?

 

 

Prvo i osnovno, sami možete mazati kreme za negu, toga nikada nije na odmet. Pored toga, možete potapati stopala u kupke i raditi piling. Kod kuće ne treba koristiti agresivne turpije i/ili kamen za pete zato što oni mogu usled nepravilnog koriđćenja i pogrešnog položaja turpijanja izazvati ozbiljnu iritaciju i neravnine na koži. Zanoktice se smeju gurati, nakon kupke. 

 

 

Ono što nikako ne treba da radite sami jeste da usecate uglove noktiju sa strane, skidate zadebljanja žiletom ili da sebi radite bilo koji oblik medicinskog pedikira.

 

 

Kada se sme, a kada ne koristiti gel-lak na stopalima?

 

 

Gel-lak se ne preporučuje za nokte na nogama. 

 

 

Da li postoje kontraindikacije za izlivanje noktiju na stopalima?

 

 

Izlivanje noktiju na nogama je dozvoljeno samo u medicinsko-estetske svrhe. Protetika se radi antimikotičkim gelovima koji za svrhu imaju da zaštite nokte od eventualne pojave gljivica ili za držanje postojeće gljivične infekcije pod kontrolom u fazi lečenja. Nestručnost pri izlivanju noktiju na stopalima dovodi do velikih ostećenja na njima pa nokti usled tanjenja turpijama i mašinicama pucaju ili se odlepljuju od posteljice nokta. Tako traumatizovani nokti su skloni raznim oboljenjima.

 

 

Koliko često muškarci dolaze na pedikir?

 

 

Muškarci, baš kao i žene apsolutno treba i mogu da rade pedikir i uvrste ga u redovnu negu.

 

 

U mom salonu su 30 do 40 % klijenata muškarci. Oni doduše prvi put obično dođu kada imaju neki problem koji treba rešiti. Kada taj problem uspešno rešimo, tada shvataju koliko im pedikir zapravo prija i ne žele da prestanu da dolaze. Vrlo čest su nam baš muškarci ti koji nakon tretmana, ne odlaze iz salona dok ne zakažu sledeći unapred.

 

Pedikir Centar već je 20 godina posvećen je nezi ruku i stopala, a pored vrhunskih estetskih i medicinskih tretmana, oni su i generalni zastupnici ekskluzivne Peclavus kozmetike za negu i lečenje stopala. Više informacija o tretmanima i samoj kozmetici možete dobiti na telefon +381 64 1100 512 ili putem zvaničnog sajta.

 

Razgovarali smo sa stručnjakom kako treba da izgleda pedikir - a kako nikako ne (фото 3)

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor