Pretraga

Rešen problem: Evo kako da izbegnete iritacije od brijanja

Rešen problem: Evo kako da izbegnete iritacije od brijanja

Tekst: BURO.

Foto: @stefaniafrangista

Radujemo se sezoni kupaćih kostima. Čemu se malo manje (ok, mnogo manje) radujemo? Koži koja je crvena zbog brijanja i uraslim dlačicama. Neprijatno je, peče, ne izgleda lepo... Dopišite svoj razlog sami, ako smo neki propustili. Evo kako da se otarasite neprijatnosti.

Šta izaziva iritacije od brijanja

Osip od brijanja i urasle dlake nastaju zbog iritacije i upale na koži i folikulu dlake ali uzroci ovih upala mogu biti razni. Nekada se radi o kontaktnom dermatitisu zbog metalne oštrice brijača ali nekad je u pitanju i bakterijska infekcija u folikulu dlake.

Još jedan moguć i čest "krivac" jeste način na koji se brijete. Ukoliko imate osetljivu kožu, brijte se u smeru rasta dlake, ne suprotno, pošto je tako manja verovatnoća da ćete dobiti urasle dlačice i/ili odrati kožu.

Rešen problem: Evo kako da izbegnete iritacije od brijanja (фото 1)

Zbog čega se iritacije od brijanja najčešće javljaju na preponama

Tako je kod svih, a razlog leži u tome što je ovo osetljiva regija pa je i koža tanja i sklonija iritacijama. Pored toga, izbrijati "krivine" je teže nego recimo list ili butinu pa lakše dolazi i do posekotina, a delovi kože koji se preklapaju, poput prepona i pazuha, se međusobno trljaju dok se krećemo što dovodi do dodatnih iritacija. Činjenica da su dlačice na ovim delovima jače, takođe igra ulogu.

Kako da sprečite iritacije i urastanje dlaka

Pratite ove savete i probleme ćete svesti na minimum

1. brijte se u smeru rasta dlačica

Zaboravite šta su vas učili. Ovo je posebno važno kada se radi o preponama. Trudite se i da što manje puta prelazite preko istog dela kože, oštrica brijača će je tako manje "guliti".

2. brijte se nakon tuširanja/kupanja

Priprema kože je izuzetno važna, a topla voda će otvoriti pore i omekšati dlačice pa ćete ih lakše i preciznije ukloniti.

3. koristite oštar brijač

Što je on oštriji, to je manje iritacija a brijanje je preciznije. Oštrica brijača, osim što brzo postane tupa, na sebi nosi i površinski deo kože i bakterije koje se na njoj nalaze što je još jedan razlog da redovno menjate brijač. Dodatni savet: nemojte brijati pazuh nakon prepona bez čišćenja brijača kako ne biste preneli bakterije sa jednog na drugo mesto.

4. držite brijač van tuš kabine

Zvuči nezgodno ali topla voda i vlaga su savršeni uslovi za razmnožavanje bakterija. Brijaču je mesto na suvom mestu.

5. koristitie blage proizvode

Kako za brijanje i tuširanje, tako i za negu. Izbegavajte sve one koji su intenzivno parfimisani i sadrže grube čistače. Najbolje je da se odlučite za ulja za tuširanje i kreme za osetljivu kožu koje ne sadrže sastojke za koje se zna da mogu izazvati iritacije.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor