Pretraga

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki

Tekst: Manda Javorina

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i vreme kada je ova tema u fokusu javnosti ali, ma koliko organizovane akcije bile plemenite i koliko ih podržavali, one se ne smeju jednostavno završiti kad i ovaj jesenji mesec. Rak dojke je bolest koja sve više uzima maha i apsolutno nema veze da li poznajete ili ne poznajete nekog ko se bori ili se borio sa njom, radi se o temi koja se tiče svih nas. Upravo smo ovim povodom posetili Specijalnu bolnicu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić i razgovarali sa njenim ko-osnivačem i direktorom, Dr Milanom Colićem.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki (фото 1)

Adresa Surdulička 5 odavno je postala sinonim za privatnu bolnicu i inovacije na polju medicine. Bolnica Colić jeste prva privatna bolnica ovog tipa u našoj zemlji i postoji već trideset i jednu godinu.

Većina nas, kada čuje ovo ime, pomisli na estetsku hirurgiju ali da li znate da je jedan od fokusa Dr Milana Colića razvijanje i otvaranje specijalizovanog centra za dojku koji će biti posvećen upravo pacijentkinjama sa karcinomom?

U razgovoru sam saznala mnoge zanimljive stvari ali i upoznala čoveka kome je stalo da uradi ispravnu stvar i napravi sistemski napredak. Bilo je dovoljno da postavim prvo pitanje i priča je potekla sama i već za koji minut bilo mi je potpuno jasno koliko je tema bliska srcu Dr Colića.

Kako ste došli na ideju da otvorite Centar za dojku?

“Ja sam praktično opšti hirurg i specijalizirao sam u Urgentnom centru KBC-a, radio sam i kao ratni hirurg po mnogim krajevima sveta i učestvovao u humanitarnim misijama dok se nisam “skrasio” na plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji. Uvek sam želeo da, koja god hirurgija da je u pitanju, operaciju završim na najlepši mogući način.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki (фото 2)

Neka stara škola kod nas je bila da “nema veze kako nešto izgleda, važno da je živa glava na ramenima”. Takav pristup nije uzimao u obzir psihološke aspekte hirurgije kao, na primer, šta za ženu znači amputirana dojka. Još 90-ih godina pročitao sam jednu studiju koja navodi da se nakon amputacije dojke - ne mogu tačno da se setim brojki ali otprilike - razvede 80% brakova, kao i da 40% pacijentkinja pokuša samoubistvo i to me je zaintrigiralo da počnem malo više da se bavim ovom temom. 1997. godine sam bio na onkološkom institutu u Milanu koji je bio, i danas jeste, vrhunska ustanova i video da je njihov stav još tada bio da najveće šanse za potpun oporavak imaju pacijentkinje kojima se u isto vreme rade amputacija i rekonstrukcija dojke. Znači, skidanje dojke zbog malignog procesa ali u istom aktu, istoj operaciji se radi i rekonstrukcija dojke. To je kod nas tada bila misaona imenica jer je još uvek važilo ono pravilo da je samo važna živa glava na ramenima. Ja sam tada okupio sav mogući materijal i video šta mogu da naučim od hirurških tehnika i sve to sve odmah odneo kao predlog onkološkom institutu i, iskreno rečeno, bio dočekan sa ne baš puno razumevanja.

Rekao sam tada i ponavljam sad: smatram da su dojke za ženu psihološki jednako važne koliko i testisi za muškarce.

Njihov gubitak često dovodi do osećaja da nismo kompletni. Taj osećaj celovitosti je nešto što će nam omogućiti da se dalje razvijamo kao ličnosti i podnesemo neke stvari na pravi način ili ne. Nisu svi podjednako jaki, nemaju svi istu psihološku strukturu. Čovek je jedno tanano biće. Puno puta sam video da, na primer, neki džinovi poput boksera koji su preživeli hiljadu knockdowna, kada im operišemo nos padnu u nesvest kad se pogledaju u ogledalo. Neka od svojih iskustava sa pacijentima, opisao sam i u svojoj knjizi “Moje novo ja”.

Iako sam metodu istovremene mastektomije i rekonstrukcije pokušavao da implementiram devedesetih, u našoj zemlji je o tome počelo da se zapravo priča tek pre desetak godina: Republički zdravstveni fond odobrio je jedan mali broj slučajeva rekonstrukcije dojke o trošku države. Nažalost, odobreni broj implantata se meri desetinama, a operacije karcinoma dojke hiljadama i razlika je ogromna.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki (фото 3)

U ovakvim operacijama postoji još jedan aspekt: retko koja žena može da se pohvali simetričnim dojkama. Sad zamislite onu dojku koju rekonstruišete - vi je rekonstruišete tako da izgleda onako kako je izgledala pre dvadeset godina - u poređenju sa dojkom koja nije operisana. Ovo znači da morate da uradite i drugu stranu, da ih učinite simetričnim. Radi se jednoj vrlo delikatnoj operaciji i nju ne rade onkolozi ili opšti hirurzi, već plastični hirurzi.

Znate, u inostranstvu u principu postoje specijalizovana odeljenja za dojku. Na tim odeljenjima rade opšti hirurzi koji znaju da rade rekonstrukciju dojke ili rade plastični hirurzi koji znaju da rade uklanjanje karcinoma ili rade timski i jedni i drugi. Ukoliko nije tako, ove operacije ne mogu da se izvedu uspešno. Kod nas smo prošli velik haos po tom pitanju. Danas je sistem nešto uređenije ali fond i dalje plaća jako mali broj slučajeva.

Ja moram da se pohvalim da su, tada u specijalnoj ordinaciji, a danas specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić, urađene prve četiri rekonstrukcije dojke u privatnoj režiji.

Lično sam tada donosio silikonske implantate i kada sam došao na carinu i rekao šta nosim, carinici su me pitali da li mogu da ih carine kao silikon za dihtovanje prozora zato što još uvek nije postojao tarifni broj za silikonske implantate. Zaista se dugo bavim ovom tematikom i prešli smo dug put. Između ostalog, u Holandiji sam učestvovao i u kreiranju prvih anatomskih implantata.

Kada smo prešli na ovu adresu u Surduličkoj ulici, ova tema se još više nametnula i upravo tu smo registrovali SURD - Srpsko udruženje za rekonstrukciju dojke.

U principu je ovo intervencija koja mora da se radi multidisciplinarno. Dakle, u njoj treba da učestvuju opšti hirurg i/ili onkolog, plastični hirurG, nekada i psiholog. Mi ceo taj tim imamo.

Multidisciplinarnost jeste suština uspeha u lečenju karcinoma dojke, kao i drugih stvari, uostalom. Na taj način sa svih strana napadate problem. Ne moramo mi da izmišljamo toplu vodu, treba samo da prepišemo ono što rade oni koji su ove stvari davno prošli. Naravno da su to bogatija društva ali svi su uštedeli ako se rekonstrukcije urade odmah. Ako stvari svedemo na matematiku, mi štedimo time što ćemo dati da se rekonstrukcije urade besplatno. Možda na prvi pogled ne zvuči logično ali objasniću: u tom slučaju vi imate mnogo brže radno sposobnu osobu, imate mentalno zdravu osobu, porodično zdravu osobu - praktično su svi životni aspekti mnogo bolje pokriveni ako se rekontrukcija uradi odmah. Takva osoba je “jeftinija” za zdravstveno osiguranje na duge staze.

Ovo važi i za operacije podvezivanja želuca kod gojaznih osoba koje su u nekim razvijenim sistemima besplatne. Zašto? Zato što će gojazna osoba pre ili kasnije dobiti šećer, stradaće mu kičma, stradaće mu kolena, kukovi, svi mogući organi i na duge staze će sva lečenja biti daleko skuplja nego jedna operacija koja inicijalno košta nekoliko hiljada evra u trenutku kada treba da je pokrije zdravstveno osiguranje.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki (фото 4)

U Bolnici Colić radi se i ta vrsta operacija, imamo vrhunske stručnjake ali to, nažalost, moramo da naplatimo direktno od pacijenta zato što ove operacije naše zdravstveno osiguranje ne pokriva. Kao i sa svakom operacijom, tu nema kompromisa po pitanju toga da se radi najkvalitetnijim hirurškim materijalima. Evo, radimo već 30 godina i najviše volim kada mi neko kaže kako kod nas ima bolji tretman nego u inostranstvu.

Da li ćete imati i centar za prevenciju, analize i preglede?

Velika je pomoć kad neko već dođe sa dijagnostikom. U našem budućem centru za dojku, imaćemo dijagnostiku koja je dovoljno dobra da potvrdi analize rezultata sa kojima pacijenti dođu ali i da sprovedemo ono što nam je potrebno. Ipak, nisam siguran da ćemo ići na masovnost u smislu sistematskih pregleda.

Stalno se trudim da podignem svest žena o malignim oboljenjima dojke. Za početak, starosna granica se jako spustila, a samokontrola i samopregled je ono što pacijentkinju dovodi u pravo vreme kod lekara.

Taj pregled izgleda kao da svirate harmoniku: stavite jagodice prstiju na grudnu kost i polako idete na dole pa centimetar u polje i tako dok ne pređete celu dojku. U slučaju da napipate nešto, tog trenutka idete kod lekara. Ne može se svake nedelje raditi mamografija ili ultrazvuk.

Mislim da je dizanje svesti na pravi nivo i osećaj veće odgovornost prema porodici i društvu i sebi, na kraju krajeva, pravi razlog da se dođe kod lekara i u naš budući centar za dojku.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki (фото 5)

Naravno, ukoliko je potrebno nešto od dijagnostike što mi nemamo, sarađujemo sa centrima koji to imaju. Dijagnostika je trenutno najmanji problem. Najveći problem jeste imati oformljen stručni tim i to mladih. Mi smo jedina privatna ustanova koja ima petoro specijalizanata, mladih, doktora koji će stasavati i proći neku školu koju smo mi koncipirali i kreirali. Oni, naravno, specijaliziraju na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Beogradu ali su svoju praksu započeli ovde i mi smo ti koji ćemo ih slati na usavršanja. Tako se vraćamo na pitanje kuda ide novac koji pacijenti ostavljaju ovde. Nas ne finansira država, ako želite da se usavršite u Japanu, Nemačkoj, Italiji - to morate da finansirate sami. Takve stvari moramo da pružimo mladim ljudima kako bi učili. Moraju se otvoriti vrata prema svetu, a zatim to znanje ponovo vrati u Srbiju.

Centar je na neki način već počeo da radi ali ne još uvek punim kapacitetom, već se razvija po fazama.

Rastemo tako što ćemo imati sve veći broj konsultanata i oslanjati se na eksternu dijagnostiku, a potom imati i svoju. Mi smo već dovoljno velik tim u hirurškom smislu i možemo da izvedemo velik broj operacija. Veći problem leži u tome što jedan broj pacijentkinja nema materijalne uslove da plati troškove koji su mnogo manji nego u inostranstvu ali svejedno dovoljno veliki za naše uslove.

Dakle, kada neko dođe kod vas sa nalazom već može da dobije operaciju dojke i rekonstrukciju?

Naravno. Mi radimo i preventivne amputacije dojki kada postoji pozitivna porodična anamneza i/ili testovi (BRCA test) i kada postoji dosta velika verovatnoća da će pacijentkinja oboleti od karcinoma dojke. Dakle, radimo profilaktičke mastektomije ali i one koje su dijagnostikovani karcinomi, naravno uz ex tempore biopsiju, na isti način na koji se to radi i u državnoj bolnici. Sa tim što je dobro da uvek postoji konzilijarna odluka, da se utvrdi protokol lečenja, da se zna kako će pacijentkinja nastaviti terapiju nakon hirurškog tretmana. Hirurgija jeste samo jedan segment, u neku ruku najvažniji, ali i dalje segment koji treba da pacijentkinji da mentalni, psihološki, životni podsticaj da nastavi dalju borbu. Ovo je izuzetno važno pošto danas, kada se na vreme otkrije, najveći broj ovih karcinoma postaje poput neke vrste hronične bolesti sa kojima ipak možemo da se izborimo.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o važnosti pravovremene rekonstrukcije dojki (фото 6)

Sve informacije vezane za operacije dojke možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresu [email protected]

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor