Pretraga

Upoznajte najbolje parove za anti-age negu kože

Tekst: Manda Javorina

Foto: Maja Mijatović

Svi želimo da izgledamo najbolje moguće i da se u svojoj koži osećamo dobro bez obzira na to koliko imamo godina. Prvi korak na tom putu jeste osvestiti činjenicu da je samo zdrava koža srećna koža (koja lepo izgleda), a sledeći je svakako pronalazak odgovarajuće nege. U toj odgovarajućoj i individualnoj nezi jedan od najvažnijih koraka jeste serum.

Upoznajte najbolje parove za anti-age negu kože (фото 1)
Upoznajte najbolje parove za anti-age negu kože (фото 2)

Zašto?

Serumi su uvek su prvi po redu kada su "mazalice" u pitanju pošto su najlakše teksture i sadrže najjače koncentracije aktivnih sastojaka koji efikasno prodiru u kožu. Pored toga, laki su za kombinovanje. Možete slobodno koristi dva ili tri u isto vreme: formule sa sastojcima protiv bora, za umirivanje ili za zaštitu kože od agresivnih spoljnih uticaja, na primer.

Ukoliko su vam serumi nova stvar, možda nećete biti oduševljeni kad vam kažemo da vam, verovatno, treba više od jednog. ALI. Molimo vas da nas saslušate pošto je ovo zapravo dobra vest: efikasni serumi će u velikoj meri uticati na zdravlje i izgled vaše kože, a sama činjenica da to možete da uradite sami i kod kuće jeste dobra stvar, zar ne? Strateško korišćenje seruma je jedan od najboljih načina da se tretira više od jedne potrebe kože odjednom - a iako deluje (malko) komplikovanije, zapravo je veoma jednostavno.

Upoznajte najbolje parove za anti-age negu kože (фото 3)

Ali ne morate nama verovati na reč. Zbog toga smo upravo na ovu temu postavili pitanja Dr Nevenki Dokmanović, poznatoj estetskoj dermatološkinji koja nam je objasnila sve što treba da znamo o popularnim aktivnim anti-age sastojcima u serumima - hijaluronskoj kiselini, vitaminu C i obožavanom retinolu - kao i o tome kada je pravi trenutak za njihovu upotrebu.

Evo šta smo saznali.

“Suštinski, prava anti-age nega, počinje od 25-30 godine, a do tada je dovoljno kožu dobro hidrirati i štititi od sunca. Posle 30. godine, uvodimo u negu neke od najvažnijih molekula anti-age nege kao što su retinol, vitamin C ili hijaluron. To nikako ne znači da treba da preterujemo sa kremama, serumima i maskama, već jednostavno treba samo koristiti odabrane efikasne proizvode.

Upoznajte najbolje parove za anti-age negu kože (фото 4)

Ono što dermatolozi znaju naučno ali i iz prakse - jeste da su serumi ti koji su zvezde svake anti-age nege. Serum predstavlja sredstvo za negu i lečenje kože koje se odlikuje veoma visokom koncentracijom aktivnih supstanci i koje intenzivno deluje rešavajući konkretan problem. Kreme su sredstva kompleksnijeg i raznovrsnijeg dejstva, koje duboko hidriraju i hrane kožu ali serum brže i bolje rešava neki naš problem. Još jedna razlika je i u tome što kremu biramo po tipu kože (suva, normalna, masna), i po problemu (akne, dehidriranost, pegice, kapilari), a serum se bira nezavisno od tipa kože, jer je bitan samo problem koji rešavamo.

Odgovor na pitanje kako da imate jedru i zdravu kožu jeste konstantna i dugotrajna upotreba seruma sa hijaluronom, vitaminom C i retinolom, uz dodatak vitamina B5."

Hijaluron

Hijaluronska kiselina je veliki molekul i glavni sastojak našeg vanćelijskog matriksa. Njena glavna i magična osobina jeste da samo jedan molekul privlači i zadržava do 1000 molekula vode pa otuda i njena glavna funkcija – hidratacija. Upravo hijaluron daje koži mladalačku jedrinu, hidriranost i tonus. Ovaj molekul je moćan i u borbi protiv oksidativnog stresa tako da je bitan faktor u sprečavanju starenja kože. Već smo svi počeli da smatramo da su hijaluron i dobra hidtratacija sinonimi.

Vitamin C

Topikalna upotreba Vitamina C (u koncentraciji od 3 do 10%), najmanje 12 nedelja pokazuje smanjenje bora, smanjuje oštećenja proteinskih vlakana, smanjuje pojavu „grube“ kože i povećava produkciju kolagena što znači da ovakva primena vitamina C može imati terapijsko dejstvo za delimičnu korekciju regresivnih strukturnih promena povezanim sa starenjem. Takođe, vitamin C poboljšava izgled foto oštećene kože i povećava sintezu elastina i kolagena.

Retinol

Retinol je još jedan moćan saveznik u borbi sa starenjem kože – njegova upotreba dovodi do vidljivog smanjenja bora, čak i dubokih, posvetljuje pege i fleke, ujednačava boju i teksturu kože, stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, poboljšava tonus i popravlja cirkulaciju kože, što nam daje zdravu boju.

Ipak, bitno je naglasiti da ne treba preterivati sa različitim sredstvima koja sadrže retinol i nanositi istovremeno i kreme i serume, ili sredstva sa različitom koncentracijom. To može dovesti do bespotrebne iritacije kože, tzv. hemijske opekotine, naročito ako je koža osetljiva i suva. Sam retinol može dovesti do crvenila i perutanja kože, pa treba obratiti pažnju da se korise oni proizvodi koji su namenjeni upravo osetljivoj koži, da bi se ove neprijatne senzacije izbegle. Svakako ne treba zaboraviti i činjenicu da je retinol fotoosetljiv i nestabilan na sunčevim zracima te da se zato primenjuje uveče pre spavanja, što je i vreme obnavljanja i regeneracije kože.

Vitamin B5

Topikalna upotreba Vitamina C (u koncentraciji od 3 do 10%), najmanje 12 nedelja pokazuje smanjenje bora, smanjuje oštećenja Vitamin B5 je decenijama poznat u dermatologiji, a osim u redovnoj nezi kože, koristi se i u lečenju nekih stanja kao što je jako suva, ali i oštećena koža. Koristimo ga i u kremama za negu kože naših beba i prati nas kroz ceo život. Sigurna sam da u svakoj kućnoj apoteci postoji bar jedna krema sa visokom koncentracijom Vitamina B – Pantotenske kiseline. Njegova uloga je bitna u hidrataciji kože, pa na taj način pomaže suvoj, iziritiranoj koži, koja neretko daje osećaj svraba ili peckanja. Takođe, on je odlična prevencija crvenila, naročito tokom sunčanja, zbog svog protivupalnog dejstva. Ovaj, gotovo nezaobilazan sastojak krema, ima jaku moć regeneracije kože, pa potpomaže zarastanje rana. Njegov anti-age efekat je takođe bitan, a zasniva se na stimulaciji ćelija kože – fibroblasta, koje proizvode kolagen i elastin, što daje koži mladalačku čvrstinu i jedrinu.vlakana, smanjuje pojavu „grube“ kože i povećava produkciju kolagena što znači da ovakva primena vitamina C može imati terapijsko dejstvo za delimičnu korekciju regresivnih strukturnih promena povezanim sa starenjem. Takođe, vitamin C poboljšava izgled foto oštećene kože i povećava sintezu elastina i kolagena.

Imajući sve ove činjenice u vidu La Roche-Posay je kreirao ne jedan već tri komplementarna i učinkovita seruma za intenzivnu svakodnevnu negu, otkrijte koja kombinacija je prava za vas

#1

Pure Vitamin C10 serum

Vitamin C10 serum

Problemi: bore, manjak sjaja, nepravilna tekstura

Sadrži: Čist vitamin C (L-askorbinsku kiselinu), salicilnu kiselinu, hijaluronsku kiselinu

Kako se koristi: Nanositi ujutru na lice i vrat, uz izbegavanje predela oko očiju. Lagana tekstura koja se brzo apsorbuje. Mekan, nemastan finiš. Optimalna podloga za šminku. Koristi se sa zaštitnim faktorom

#2

HYALU B5 Serum

HYALU B5 Serum

Problemi: bore, gubitak volumena i elastičnosti osetljive kože

Sadrži: hijaluronsku kiselinu, vitamin B5, madecassosid

Kako se koristi: naneti na lice ujutru i/ili uveče.

#3

Retinol B3 serum

Retinol B3 serum

Problem: duboke bore, znaci fotostarenja, neujednačen ten

Sadrži: retinol, vitamin B3

Kako se koristi: naneti uveče na lice i vrat, koristiti u kombinaciji sa proizvodom za zaštitu od sunca sa SPF preko 15

am 

Pure Vitamin C10 serum

HYALU B5 Serum

pm

HYALU B5 serum

Retinol B3 serum

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor