Pretraga

Zbog čega je kofeinu mesto na vašoj polici u kupatilu isto koliko u kuhinji

Zbog čega je kofeinu mesto na vašoj polici u kupatilu isto koliko u kuhinji

Tekst: BURO.

OK, svi smo opsednuti retinolom i kiselinama, antioksidansima i nijacinamidom ali u poslednje vreme reflektor se vraća na još jedan oprobani (i dokazani) sastojak preparata za negu: kofein. Mnoge od vaših omiljenih krema ga sadrže, a da toga možda niste ni svesni, nalazi se i u nekim novitetima koji su preko noći dostigli kultni status i, da, krajnje je vreme da ga malo bliže upoznamo.

Šta je kofein?

Voleli je ili ne, svi znamo da je kafa stimulans kada je pijemo u umerenim količinama, a isti efekat kofein ima i kada se nanese na kožu - sve dok od njega ne očekujete čuda.

Kako to mislimo? Na primer: on je antioksidans koji će posvetleti kožu, umanjiti otečenost i učiniti da izgledate odmornije ali ne može da nadoknadi hroničnu neispavanost. Navikli smo da se nalazi na listi sastojaka najboljih krema za okoločnu regiju, kao i onih protiv celulita. I iako znamo nijedna krema neće obaviti posao "umesto nas", to ne znači da neće biti dobar i pouzdan dodatni saveznik.

Benefiti kofeina za kožu

1. smanjuje otečenost

Kofein je odličan sastojak za smanjivanje otečenosti i ubrzavanje cirkulacije i zato se nalazi u kremama za okoloočnu regiju. Ukoliko želite dugotrajnije rezultate, morate ove preparate koristiti redovno, odnosno dnevno - jedno mazanje u nedelju dana neće vam dati nikakve rezultate.

2. rastapa masnoće

Kofein ima sposobnost da rastopi masno tkivo koje se nalazi tik ispod kože tako što ga pretvara u masne kiseline koje se zatim izbacuju iz organizma. Kreme koje sadrže kofein neće vas preko noći učiniti mršavim (i nemaju ama baš nikakvog uticaja na visceralne masti, na primer) ali će svakako pomoći kao dodatna stavka u procesu.  

3.smanjuje celulit

Zbog svoje sposobnosti da ubrza cirkulaciju, kofein je jedan od glavnih sastojaka krema protiv celulita.

4. sadrži antioksidanse

Kofein u kremi ili serumima ne može da vam posvetli ten u istoj meri u kojoj dupli espreso može da vam podigne raspoloženje ali može da ograniči štetan uticaj koji na kožu imaju slobodni radikali, a svi znamo koliko oksidativni stres utiče na starenje kože. 

5.boostuje proizvodnju kolagena

Aminokiseline koje kofein sadrži pospešuje proizvodnju kolagena i elastina. 

Neželjeni efekti

Kada se nanese na kožu, kofein može izazvati crvenilo zbog toga što ubrzava cirkulaciju.

BURO: izbor

Zbog čega je kofeinu mesto na vašoj polici u kupatilu isto koliko u kuhinji (фото 3)

CAFFEINE EYE SERUM, THE INKEY LIST (SEPHORA)

Zbog čega je kofeinu mesto na vašoj polici u kupatilu isto koliko u kuhinji (фото 5)

15% VITAMIN C + CLEAN CAFFEINE ENERGY SERUM, YOUTH TO THE PEOPLE (SEPHORA)

Zbog čega je kofeinu mesto na vašoj polici u kupatilu isto koliko u kuhinji (фото 7)

BRAZILIAN BUM BUM CREAM, SOL DE JAINERO (SEPHORA)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor